Нова книга от Издателство „Вакон“„Към една планина в Тибет“

Кайлаш е най-свещеният планински връх на света – почитан от една пета от човечеството, но рядко посещаван от хора от западния свят. Изолиран отвъд Централните Хималаи, според легендите той е изворът на Вселената, създаден от космически води и разума на бог Брахма.

Будисти и индуисти от векове обикалят около върха, но никой никога не се е изкачвал на него. Колин Таброн се присъединява към поклонниците в преход от Непал през високите проходи на Тибет, до вълшебните езера под непристъпните склонове на Кайлаш.

Този прекрасен пътепис е съчетание между дарбата на Колин Таброн да общува с хората и силата и красотата на прозата му. Той се среща с жители на уединени селца и с монаси в далечни манастири; разказва истории за изгнаници и чудати изследователи от Запада.

Колин Таброн осъществява тази експедиция скоро след смъртта на майка си и тежкият преход около величествения връх събужда у него палитра от чувства като самота, обич и скръб и възстановява късчета от собствените му корени.

Това е изключителен пътепис от автор с ненадминат опит, чувствителност и въздействащ стил на писане.

Колин Таброн е майстор на класическия пътепис и е носител на наградата за пътепис „Томас Кук”. Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Кипър. През 1982 г. обикаля цяла Русия с раздрънкан Морис Марина и е преследван от КГБ на всяка крачка. От тези ранни преживявания се раждат пътеписите му „Сред руснаците”, „Отвъд стената”, „Изгубеното сърце на Азия”, „В Сибир” и „Сенки по пътя на коприната”. Дотолкова е отдаден на идеята да пътува в Русия и Китай, че научава руски и мандарин, за да може да разговаря с местните хора. През 2010 г. Колин Таброн стана президент на Кралското литературно дружество.

„Един от двамата или трима най-добри живи автори на пътеписи, в някои отношения вероятно най-добрият.”  Ян Морис 

„Благодарение на Колин Таброн ние се срещаме с един свят, който със своята красота и величие надхвърля границите на нашето въображение.”  Ришард Капушчински

„Един от най-великите пътешественици на света.” Крейг Браун

„Увлекателно, поетично, прекрасно.”  Файненшъл Таймс, Книги на годината

 „Книга, от която струи изключителна ерудираност и изтънченост.” Робърт Макфарлейн, Спектейтър 

„Вълнуващо и затрогващо четиво от великопелен автор.”  Сара Уийлър, Дейли Телеграф 

„Шедьовър… класика.” Кристина Лем, Съндей Таймс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =