Дали изобщо някой, някога ще успее да повтори успеха на „Игрите на глада“? И изобщо възможно ли е? И всъщност КОЛКО успешен бе той?

Поредицата за Лабиринтът стартира, като първата НАИСТИНА силна такава, след неуспехът на „Дивергенти“ да продължи вълната на „Игрите на глада“. „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ се превърна в тотален хит. Неговата мистика, хилядите въпроси и непознати дебри плениха зрителя и го накараха да тръпне в очакване до силния финал. „Лабиринтът: В обгорените земи“ бе изключително очаквано продължение, което разочарова. Филмът БЕ добър, но мистиката, въпросите и неяснотите от предходния филм ги нямаше. Филмът бе хаотичен, с неясна цел и двигател.

В това отношение „Лабиринтът: Последният кандидат“ се очертава, като онзи…. върху когото падат НАЙ-ГОЛЕМИТЕ очаквания. Оправдава ли ги? Преди всичко, историята:

В „Лабиринтът: Последният кандидат” Томас повежда групата избягали езерни на тяхната последна и най-опасна мисия. За да намерят лек за болестта и да спасят техните приятели, те трябва да проникнат в контролирания от ЗЛО легендарен Последен град – най-опасния от всички лабиринти до момента. Всеки, който се измъкне жив, ще получи отговор на въпросите, които измъчват езерните откакто са се събудили в първия лабиринт.

Това е може би вторият най-добър филм от поредицата. Но той е УЖАСНО различен. Поти толкова различен от „Игрите на глада : Възпламеняване“, колкото бе „Игрите на глада: Сойка- присмехулка част първа“. В първия филм имахме реален Лабиринт. Във втория филм имахме лутане из обгорените земи без цел и без посока. Тук имаме големия лабиринт, който в случая е Последният град. За да прескочим голямата пауза, ще припомним. В светът е плъзнал вирус, който превръща хората в побърканяци. В Лабиринтът са затворени хлапета, който са резистентни на вируса и от които „Зло“ се опитват да извлекат лекарството за вируса, унищожаващ човечеството. След като Томас и компания бягат… нещата стават невъзможни и тук блесва основния проблем на филма. Ами ако чисто и просто ЗЛО бяха изследвали кръвта им, докато са затворени? Тогава? Щеше ли да има продължения?…. да преглътнем…..

Точно, както „Сойка- Присмехулка“ излезе от затворените рамки на предшествениците си, така и „Последният кандидат“ излиза в града за да разгърне мащабите си. И ТО КАКВИ мащаби!!! Сцените на открито, епичните размери на последния град, природните картини от началната сцена с влака и ВСИЧКО съпътстващо сцените навън във филма са големия ТРИУМФ за заглавието. Детайлите са попили всички усилия и са планувани от далеч, а крайният резултат оставя неимоверното усещане за епични пропорции и мащаб, на всичко случващо се. Сценографията ни потапя моментално в утопичното бъдеще. Визуалните ефекти вадят на преден план ВСИЧКИ преимущества, които историята дава. 

Истината е, че това е МНОГО различен филм от останалите. Той е чудесен екшън, силен трилър, наситен с напрежение и епизоди на ПЪЛЕН обрат. Той работи чудесно на почти всички нива, с които се заема. Особено сюжетната нишка и приятелството с Нют са представени по брилянтен начин. Тереза, която всички знаем,  че сега работи на двата фронта създава за първи път силна роля, а изпълнението и е наситено. Особено сцената на покрива с горящите сгради наоколо създава съспенс и развръзката и, е силна и въздействаща.

Втората женска роля във филма, тази на Бренда, успява да извади жените в поредицата на преден план. До момента момчетата тотално доминират, но главната роля на Тереза и ОСОБЕНО тази на Бренда в тази част, насищат историята с неочаквана топлина. Заформящия се триъгълник с Томас допълнително затруднява зрителя в преценката си КОЕ иска да му се случи на момчето и прави от събитията нещо интригуващо и значимо. 

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!!

Голямата разлика с книгата или иначе казано РЕАЛНОТО повторно влизане в Лабиринтът от първия филм, е изключително бегло застъпено тук и по неочакван начин. Може би щеше да върне много спомени и да създаде усещане за носталгия по едно по-добро време, ако наистина бяха влезли отново в Лабиринтът а не бяха запратили само Минхо в един от спомените му там. Но въпреки това- изборът е възможно най-правилния за да НЕ натежи на и без друго дългата продължителност на филма.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ

Финалът е добър. Силен. Въздействащ. Драматичен и служи за ЕПИЛОГ и един светъл поглед към бъдещето. Да- той ИМА своите проблеми. Основният въпрос КОЙ СЕГА ще синтезира всъщност лекарството за вируса…. остава. Но този финал затваря много от сюжетните линии, прави кръга пълен и ни изпълва с усещането за мир, спокойствие и до колкото е възможно… щастлив край? Или пък не? 

Поредицата „Лабиринтът“ има още 2 книги „Kill Order“ от 2012г., описващ началото на всичко и избухването на заразата, както и Fever code , която е връзката между Kill order и „Лабиринтът: невъзможно бягство“. Тази книга излезе през 2016г. и тя завършва с момента преди качването на Томас в асансьора, който го качи за първи път в долината на Лабиринтът.

„Лабиринтът: Последният кандидат“ е вече в кино салоните в цялата страна на 3D и 4DX. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here