Премиера в България: 27.03.2015г.
Световна премиера: 13.09.2014г.
Жанр: Комедия, Драма, Романтика
Продължителност: 116 минути
Формат: 2D
Сценарист: Джеръми Брок, Алисън Дийган, Алън Рикман
Режисьор: Алън Рикман
В ролите: Кейт Уинслет, Стенли Тучи, Дженифър Ейл, Алън Рикман, Хелън Макрори, Матиас Шоенертс, Стивън Уадингтън, Дани Уеб, Адам Джеймс
Разпространител: bTV Studios / Lionsgate

Луи XIV иска да изгради една от основните градини на Версай и възлага поръчката на жена с безспорен талант. С новата си позиция в двора, тя предизвиква ограниченията на пола и класата си, и междувременно се оказва, освен професионално, и романтично обвързана с придворния специалист по градини и екстериор.

В „Малки бъркотии“ носителката на „Оскар“ Кейт Уинслет и Алън Рикман (вече в ролята и на режисьор) работят отново заедно – за първи път след снимките за „Разум и чувства“ преди близо две десетилетия.
Годината е 1682. Сабин Де Бара (Уинслет) е волева млада дама и талантлив озеленител, работеща в градини из френската провинция, докато един ден не получава неочаквана покана – да се яви на интервю за работа в двора на крал Луи XIV (Рикман). При срещата си с нея известният архитект на кралските паркове Андре Льо Нотр (Матиас Шьонертс) първоначално е смутен от далновидността и начина й на мислене, но в крайна сметка решава да повери именно на нея изграждането на една от основите градини в новата резиденция на Краля Слънце – Версайския дворец. Наблюдавайки постоянството, с което Сабин следва плановете си, с течение на времето Льо Нотр се вижда принуден да признае ползите от „малките бъркотии“ в работата й.
Докато бърза да завърши една от версайските градини и да я превърне в своеобразна бална зала под открито небе, Сабин се сблъсква с жестоките борби за власт и сложния етикет в кралския двор, опитвайки се да се пребори с непреодолимите за онова време класови и полови предразсъдъци. За изненада на всички, тя дори успява да си издейства аудиенция при самия крал и да спечели доверието на брат му Филип (Стенли Тучи). Постепенно, мъчейки се да превъзмогне и последиците от своя лична трагедия от миналото, професионалните и лични взаимоотношения на Сабин с Андре изкарват на бял свят скрити до този момент честност, състрадание и креативност и у двамата.
Скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

50 − = 47