X-Men_apocalypse_bg_posterУспешна формула или Епичен Провал?!…

Да поговорим за „Х-Мен: Апокалипсис“, последното продължение от култовата поредица на Брайън Сингър и да разберем дали формулата му е успешна или, просто „Апокалипсис“ стига…!

Едва ли има някой, който да не е очаквал това продължение, имайки предвид финалът на „Дни на отминалото бъдеще“ от 2014. Все пак, поредицата винаги е следвала, точно определена сюжетна нишка, както в първите 3 филма, така и в последните 3. Именно тази последователност ме кара да вярвам, че използвана от продуцентите формула е повече успешна, отколкото пагубна. Защото, все по-малко филми следят конкретен сюжет, а при евентуални продължения липсата на такъв е тотална! Всички се надпреварват в използването на спец-ефектите и пренебрегват най-важното правило – смислената история и посланието което тя носи – причина, която ще е несериозно да отречете.

apocalypseВ „Х-Мен: Апокалипсис“ ставаме свидетели на запознанството между Джийн Грей и Скот Самърс, появата на Буря и Кърт Вагнер. Пък и беше крайно време и това да се случи, все пак Джийн Грей е най-силния Мутант от всички, дори и от пра-отецът им!.. Тя, буквално успява да избие голяма част от събратята си, включително Скот и Професора, но…. това е в минало-бъдеще време, когато Фениксът е взел превес, а тук става въпрос за сладката и несигурна Джийн, която виждаме, в лицето на Софи Търнър. Безспорно, това е най-силният коз в продукцията, засенчвайки всички други. Определено мис Търнър има своето предимство, освен с талантът си и с образа на позната и всеобщата любимка на всички ни Санса Старк, от супер успешния сериал на HBO „Игра на тронове“. Като се замисля, едва ли би могло да има по-добър избор за ролята на Джийн Грей от харизматичната Софи Търнър. Приликите с първообразът на Джийн, изигран от Фамке Янсен, се ограничават до старанието и на двете да овладеят силите си, само че докато малката Джийн опознава силите си и се опитва да ги владее, другата вече пораснала Джийн, всячески се старае да ги контролира. Но знаем че, това така и не се случва…

X-Men-Apocalypse-Movie-QuicksilverДруга приятна изненада е и появата на Буря, още един от най-култовите герои в „Х-Мен“… съвсем навреме и по-начин, който Професор Х леко загатва още в първия филм, докато разговаря с Буря в една от сцените. Нейното начало е по-скоро агресивно отколкото героично, появява се с лошите, но в крайна сметка се превръща в една от най-добрите последователки на Професора. Не е реализирана правилно, може би „бързата“ й поява и някак нереализираната й роля в това продължение. Това най-вероятно се дължи на многото герои във филма и старанието на продуцентите да покажат всички, в определена за тях светлина. Същото се случва и при Псайлок  и при Ангелът, като единствената препратка към крилатия пич от „Последния Сблъсък“. Но е разбираемо, все пак „Х-Мен“ е цяла Вселена за образи и много от тях имат своята реализация, дори да е малка. Еван Питърс отново е част от поредицата като Куиксилвър, появява се в средата и има по-значителна роля от в „Дни на отминалото бъдеще“. Съпровождан от „Sweet Dreams“ която си е култова за 80-те и лекото черно чувство за хумор което има, внася позитивност в филма.

X-Men-Apocalypse-Movie-Wallpaper-15Въпросното начало и тази така обсъждана Пирамида…!?! Вярно е че, това сме го виждали в безброй филми, но кое би могло да бъде самото начало на всичко, ако не Египет, Нил и 3600 години преди Н.Е. ?? За да бъде Ен Саба Нур първият Мутант, трябва да идва от Египет. Усещането ми е, че началото е добро защото, виждаме как Ен Саба Нур и неговите последователи преминават от една епоха в друга, как оцеляват заблуждавайки всички и така, до въпросното начало, което се оказва край за тях, с изключение на Апокалипсисът, спасен на косъм от онази готина мутантка с дългата руса опашка. Оскар Айзък изпълнява наистина добре ролята на Ен Саба Нур и през цялото време е перфектния злодей. Костюма с който го прави не е особено добър, но да не забравяме че, най-вероятно изглежда именно така и в комиксът на Марвел. Кулминационната битка във войната между добрите и лошите, е типична за „Х- Мен“ а Мистик, Магнито и Чарлз са в основата й. Сега злодеят е друг, неговите защитници също, а опонентите им включват най-силният измежду мутантите, бъдещия Феникс – Джийн Грей и нейната любов, циклоп- Скот Самърс. Сцената в която, всички се мъчат да убият Апокалипсис, с всички възможни сили, докато молитвите на Чарлз се отправят към Джийн да освободи силата си, е превратния момент за самата Грей. Вижда се несигурност и желание да го направи, неопознала силата си, но и готова да помогне на своите, Джийн Грей освобождава Фениксът запращайки Ен Саба Нур там, от където е дошъл, а изумлението в неговите очи, от неописуемата й сила е уникален момент, защото през цялото време е смятал Чарлз Ксавие, за мутантът с най-голямата сила.

X-Men-Apocalypse-Sophie-Turner „Х-Мен: Апокалипсис“ е достойното продължение „Първа Вълна“ и „Дни на отминалото бъдеще“ защото представлява, поредната фаза, показваща появата на всички главни образи, стартирали поредицата. Вече знаем кой е бил Чарлз Ксавие преди смъртта си, като Професор Х, знаем през какво е минал и Ерик Леншър докато се превърне в Магнито, коя в действителност е Рейвън Даркхолм и какво значи тя за Чарлз и Ерик, преди да стане Мистик и да заеме мястото си до Магнито, виждаме и първата поява на унищожителния феникс в Джийн Грей, неконтролируема сила която ще убие Професор Х и Скот Самърс, години след това.

Филмът е достаъчно силен, ефектен и надграждащ другите от поредицата. Дава отговор на много въпроси, за много от важните герои. Сигурен съм че, „Х-Мен: Апокалипсис“ е чудесния край на времето преди „Х-Мен“ който пък, е перфектното начало на една от най-успешните фантастични поредици в киното!!!

X-Men-Apocalypse-Trailer-1-Ben-Hardy-Archangel

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

27 − 18 =