„Мравка на перваза” от Владимир Георгиев е сборник с разкази, които юристът по професия представя на книжния пазар в нов сборник с логото на Книгоиздателска къща „Труд”. Книгата съдържа 40 разказа, след които „Вишнева къщичка”, „Красотата на любовта”, „Аспекти на времето”, „Фабричен номер”, „Птицата, която не можеше да пее”, „Врабец в праха” и други.

Разказите на Владимир Георгиев са различни – не биха могли да бъдат обобщени с едно изречение. В това е и техният чар и тяхната стойност. Владимир Георгиев пише леко, модерно, от неговите редове често прозира надеждата, че светът може да бъде по-добър. Ето и един характерен откъс от разказа „Птицата, която не можеше да пее”:

„Птицата спря и попита:

– За какво дойде? Върховете са за хора, които могат да летят.

Възразих:

– Никой човек не може да лети.

– И никоя птица не може да говори. Нали?”

Владимир Георгиев пише предимно проза от 1984 г. Негови разкази са публикувани в САЩ, както и в антологията „Разказвачи 2015” и сборниците „Черга пъстроцветна” и „Часовниковата кула. Негови разкази са поместени в сайтовете „Литературен свят” и LiterNet. Носител на награди в конкурси. През 2017 година излизат сборниците му с разкази „Едно дете играе дама“ и „Правно значение на глупостта”. „Мравка на перваза” е последният му сборник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here