Големият военен епос на Дисни вече е на екран. Да, предпремиерно, но все пак вече е на екран в цялата страна. България е една от държавите, в които НЯМА Disney+ и съответно филмът получава кино показ. „Мулан“ е едва третата голяма кино премиера след COVID-19. “Тенет“ и „Нови мутанти“ вече циркулират по световните екрани. Сега към тях се присъединява и „Мулан

Оригиналната анимация от 1998г., на която е базиран игралния филм, проследява историята на момичето-войн, което за да защити честта на семейството си се включва в армията и се отправя към битка.

Адаптацията от 2020г. трябваше да има своята кино премиера още на 27.03.2020г., но с избухването на пандемията и затварянето на кината- всичко приключи. Е… вече нормалния ритъм на живот бавно, но сигурно се възстановява.

Disney’s MULAN..Mulan/Jun (Yifei Liu)..Photo: Jasin Boland..© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

„Мулан“ въпреки вероятните си много исторически неточности и скандали, около актрисата изпълняваща главната роля, нейните изявления, локаците на снимките и какво ли още не… е истински, чист и красив военен епос.

Да, той е поамериканчен и да, всички китайци говорят на Английски в него. Когато се опитваш да продадеш един $200 млн. филм на света обаче… това е начина. И „Мулан“ успява. Успява на всички фронтове, освен два:

  • Едни дигитални зайци, появяващи се в една кратка сцена, докато Мулан язди коня.
  • Проклетата птица-феникс, която е толкова символична и силна като послание и същевременно толкова пошла, като визуално изпълнение. Прилича на хвърчило.

„Мулан“ е най-добрата анимация към игрален филм на Disney до момента. Премахването на червеното драконче, станало емблематично от анимацията е категорично правилен ход. То щеше много да утежни историята. Чисто местните обичаи, привички, красота и екзотика прозират във всеки кадър от първата част на филма и от неговото финално действие. Красотата на Китай, облеклата, танците, тежкия грим, семейните ценности и добродетели, които отдавна са напуснали сърцата и умовете на западния свят са основна движеща сила в тази история. И те сработват. 

Красивата семейна история и отношенията. Брилянтна сценография и оркестрация на сцената с кокошката.

Екзотичния път до Лагера и всички проблеми около лъжата на Мулан, отношенията с войниците там и злободневните проблеми, са истинска наслада за зрителя и успяват често да усмихнат зрителя до уши. Дребната закачка във водата е толкова сконфузна и неочаквана, че отново предизвика буря от емоции.

Бойните сцени са достатъчно много, достатъчно добри и достатъчно въздействащи. Всичко е изключително премерено и точно. Нито повече, нито по-малко. От целия филм лъха земност и реализъм, до колкото е възможно да използвам тази дума тук, при наличието на вещица в историята.

Всичко в Императорския град и развръзката носи духа на изтока и неговото очарование. Сценографията е пищна, мащабна и впечатляваща. Костюмите са още по-детайлни и красиви. Изпълненията са тежки и подобаващи на митологията и културата. И изненадващо след финала на филма, прочетох името на актьора, който изпълнява ролята на императора. Никога не бихте го познали. Никога!

Развръзката е очаквана, красива и в духа на всичко случило се преди това. „Мулан“ сработва. Той е визуална и душевна наслада за непретенциозните и онези, които не следят с педантично око историческите и морални грешки.

Визуален епос, с красива история, пищна реализация и достатъчно добри бойни сцени. На фона на световния глад за блокбастъри, „Мулан“ е глътка свеж въздух, от който определено имахме нужда.

Далеч това не е най-добрия филм на всички времена или събитие, но той е точно толкова добър и зрелищен филм, какъвто имаме нужда да гледаме на кино в момента.

“Мулан“ тръгва премиерно по родните екрани от този петък, 11.09.2020г. Разпространява Форум Филм България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 − 17 =