Продължаваме с кампанията за „най-добрите“ на годината/десетилетието. В списъка, който ще ви представим тук важи следното правило:

Премиерата трябва да е била между 2010 и 2019г.

Ето списъка, които изразява избора на CINEBOOM за най-добрите сериали на отиващото си десетилетие.

„Отворени рани“, HBO

Сериала включва най-добрата роля на Ейми Адамс във вече изключителната и кариера. Историята за една травма е мъглива, секси, извратена, някак готическа и същевременно южняшка. Героинята е покрита в белези, които сама си е причинила. Тя се връща към родното си градче, за да разследва убийство. Това я принуждава да се изправи срещу миналото и собствената си майка-чудовище (Патриша Кларксън). Режисьор е Жан Марк Вале.

„Туин Пийкс: Завръщането“, Showtime

Изобщо имало ли е някога нещо, като този сериал? Showtime върнаха култовата класика на Дейвид Линч. Те се обърнаха към Линч и помощника му от оригиналната поредица, Марк Фрост с думите: „Чувствайте се свободни, да правите каквото пожелаете!“. Резултатът е гениална доза, авторска телевизия, нещо изцяло в реалността на Линч- странно и същевременно прекрасно. Би било лесно да залегне на носталгията по кафето и черешовия пай, но вместо това той създава нещо толкова брутално странно и невъзможно за класифициране. Сериалът му остави зрителите втрещени от видяното. Най-вероятно никога повече няма да видим такава свобода на телевизионния екран.

„Игра на тронове“, HBO

Няма друг сериал, който да е доминирал през десетилетието повече, от колкото „Игра на тронове“. Той плени цялата планета и се превърна в тотален феномен, еквивалент на „Междузвездни войни“. Той ни даде много незабравими сезони качествена телевизия. Последните два сезона пострадаха в сравнение с останалите. Усещането бе, сякаш отговорниците за сериала искаха най-сетне да приключват с това огромно нещо. И няма как да ги виним, те прекараха цяло десетилетие работейки по това. Въпреки поляризиращия финал, височините на поредицата бяха трансцедентни и поставиха „Игра на тронове“ във водеща позиция в съвременния поп културен свят.

„Чернобил“, HBO

Много от зрителите знаеха малко за Чернобил. Основно- там е имало ядрена катастрофа през 80-те. Малко знаеха повече от това. През 2019-та дойде и минисериала на HBO по темата. Той се фокусира върху няколко различни гледни точки към катастрофата и опита за нейното овладяване. Историята ни показа, колко ужасяващо е било и колко още по-лошо е станало, заради отказа на руското правителство да се изправи срещу фактите. Показвайки ясно това отговорника за сериала прави паралел с актуалните политически времена и съпътстващите проблеми. Сякаш в главите ни звучи „Ето какво може да се случи, когато правителствата са в ръцете на самозабравили се хора със собствен набор от алтернативни факти!

„Ловец на мисли“, Netflix

Това е най-добрия сериал, който Netflix притежават. Дейвид Финчър му връчва собствената си посока и стил. Зората на криминалното профилиране и обсебването на една нация от серийните убийци. Стилен, притеснителен и изпълнен с майсторството на един истински кинаджия. Сериалът е толкова специален, защото не е типичния полицейски, процедурен трилър. Престъпленията не са окичени в слава или превърнати в сензация. Полицаите не тичат наоколо и се впускат в престрелки. Те седят, вадят си очите в документация, дават интервюта и се опитват да класифицират нещо, което не подлежи на класифициране.

„Stranger Things“, Netflix

Stranger Things залага много на носталгията по 80-те години на миналия век. Същевременно с това той създава изключителен ансамбъл от герои, които зрителите бързо заобикват. Не е често срещано сериал с едва три сезона, да е така разпознаваем. Фенската маса на този е огромна. Той е един от най-големите успехи на Netflix. Лесно можем да наречем Stranger Things пълен rip-off на безброй филми от 80-те на миналия век. Нима няма ужасно много сериали, които да опитват това и да се провалят?

„Ханибал“, NBC

Нека си признаем- „Ханибал“ не просто е най-добрия хорър сериал на десетилетието. Той е най-добрия хорър сериал за всички времена. Живя прекалено кратко за да разочарова и бе прекалено амбициозен за да не ни изненада. Поредицата прероди една икона и злодея бе непрекъсната заплаха през всичките три сезона. „Ханибал“ сменяше жанровете, като балерина насред кръвожадна сцена. Той прескачаше границите на това как насилието би могло да изглежда по телевизията. Героите бяха изиграни от ансамбъл изключителни актьори, които внесоха искреност в тях, до степен на абсолютен абсурд. Поредицата бе смела и държеше зрителите залепени за екрана докато подготвяше капаните, в които да се уловим. Що за преживяване бе това!

„Пазителите“, HBO

„Пазителите“ нямаше как да проработи. Продължение (и някак предистория) на може би най-въздействащия комикс на всички времена? Развиващ се в Тулса, Оклахома? Наистина ли?! Тази поредица ни показа ясно, как се гради интерес веднага. Непрекъснато задаваше въпроси и даваше съответните отговори. Това бе мъдър коментар върху самото сърце на Америка. Изключително странен и невъобразимо романтичен, сериалът ни даде една история за опасностите на носталгията. „Пазителите“ стигаше границите във всеки епизод, с всяка смела идея и налудничава концепция. И той приласка зрителя. Със сила. Отново и отново. Деймиън Лидлоф намери точната среда, която бе някъде между „Изгубени“ и „The Leftovers“. И достигна до съвършенството.

„Живите Мъртви“, AMC

Рик в Живите мъртви

Сериала се превърна в най-успешната телевизионна продукция по сравнително непознат графичен роман. Той влюби феновете по целия свят и се разрастна в spin-off сериал и втори такъв, през 2020г. Още с първия си сезон той даде заявка за свят, какъвто телевизията не бе виждала до тогава. Хорър жанра в телевизионните продукции се установи със сезон 1 на „Живите мъртви“. Поредицата ни даде герои, които да обикнем веднага и да започнем да треперим за живота им във всеки епизод. 10 сезона по-късно и финал на комиксите, „Живите мъртви“ е тук, той е достатъчно силен за да бъде подновен за сезон 11, „Fear The Walking Dead“ за сезон 6 и „The Walking Dead: World Beyond“ да получи поръчка за първи сезон. Паралелно с това предстоят 3 филма по „Живите мъртви“, които ще проследят историята на Рик Граймс, след напускането на Андрю Линкълн от основния сериал.

А как изглежда твоя списък с най-добрите сериали на десетилетието? Сподели с нас в коментарите по-долу.

Източник: Slash Film

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 85 = 89