Филмовата 2016 г. е вече в историята. Време е за задължителните равносметки, класации, залози за предстоящите награди и т.н. Така че – който гледал, гледал. Време е да ви представим нашата извадка от качествени филми, които не бива да ги подминавате като бърз влак малка гара. Не се притеснявайте – за всекиго ще има по нещо.

Аве, Цезаре

В най-добрата комедия за 2016 г. Братя Коен  са събрали  звезден състав, включващ Джордж Клуни, Ралф Файнс и новия Хан Соло Олдън Елънрайх.  Интелигентно направена, пропит с ирония към една от бележитите епохи в Холивуд. Със сарказъм се подхожда към всичко и всеки – бездарни актьори, претенциозни режисьори, нагли журналя,  комунисти, капиталисти и т.н. Всичкото това е направено по оригинален начин на който само Братя Коен са способни.

Дедпул

Най – циничния филм за Марвел герой, който някога е виждал бял свят. Доживяхме да видим филм по комикс на Марвел, който да е с D категория.  Райън Рейнолдс e голямата звезда във филма и буквално го изнася на целия си гръб. Въпреки, че не го очаквах от актьор с един смислен филм в кариерата си (разбирай – „Погребан“). Кога друг път комиксов герой ще бъде номиниран за „Златен глобус“?  „Дедпул“ подхожда със скрита подигравка към другите супергеройски филми. Прави го с извратено чувство за хумор и насилие, което на закоравелите фенове на Марвел филмите би им дошло в повече. Тъй като не се пиша от последните, за мен филмът бе истинско забавлание.

Тя

Тук вече идваме на тема сериозно кино. Пол Верховен се превръща в съвсем друг режисьор, когато бяга от меркантилизма в Холивуд и снима в Европа. „Тя“ е смущаващ филм, направен по роман на Филип Джиан. Главната героиня Мишел (Изабел Юпер) изглежда несломима жена. Ръководител е на успешна компания за видео игри, в личния си живот тя е точно толкова безмилостна, колкото и в бизнеса. След като неизвестен мъж я напада в дома ѝ, животът ѝ се преобръща. Мишел тръгва решително по дирите му и това въвлича престъпник и жертва в любопитна и напрегната игра, която заплашва да излезе от контрол във всеки един момент. Абсолютно задължителен филм за всеки един киноман.

Манчестър край морето

Безпогрешният Кенет Лонергън събира чудесните актьори Кейси Афлек, Мишел Уилямс и Кайл Чандлър в необикновен филм, който пленява със своята обикновеност. Самотен чистач от Бостън разбира, че брат му е починал и трябва да се погрижи за племенника си.  Проста история, разказана без каквито и да е сантименти. История, която по оригинален начин ни показва простите неща от живота, без които не можем.

 Хулиета

Вярно е, че за женската душевност няма по проницателен режисьор от Педро Алмодовар. Филми като „Всичко за майка ми“ и „Говори с нея“ са примери, които „Хулиета“ потвърждава. А и все пак, както казва испанския майстор, жените са по-забавни от мъжете, когато са на ръба на нервна криза. „Хулиета“ филм, направен по няколко разказа на носителката на Нобелова награда Алис Мънро. Историята е за жена, която иска да предаде своя житейски опит на дъщеря си. Проблемът е, че тя не знае къде е детето й. Звучи семпло, но при Алмодовар никога нищо не е такова, каквото изглежда.

La La Land

Ако мога да перифразирам вездесъщия специален агент Дейл Купър от култовия сериал на Дейвид Линч и Марк Фрост – сигурно така изглеждат филмите ако се правят в Рая. Младият и талантлив Деймиън Чазел е създал шедьовър, който най-вероятно ще обере всичко що се нарича награда, a Райън Гослинг и Ема Стоун са новата любима екранна двойка на целия филмов свят. La La Land е мюзикъл, който се запечатва в съзнанието. Без да се усеща отдаване на почит към някой класически филм-мюзикъл и без да е клиширано сладникав. Това е „La La Land“. Просто…гледайте го.

Хищници в мрака

Втория филм на световноизвестния дизайнер Том Форд  е колкото мрачен и потискащ, толкова и добър. Като мотиви и сюжетни похвати не виждаме почти нищо ново. Но атмосферата на филма и актьорската игра са запомнящи се. Това е единственият филм за 2016 г, от който не отлепих очи от екрана. Просто те грабва и те захвърля при Джейк Джиленхол  в пустинята и не те пуска нито за миг.

Първи контакт

Не подозирах, че филм, засягащ темата за нашествие на извънземни, може да бъде толкова интересен. На пръв поглед сюжетът е клиширан – След като извънземни екипи кацат по целия свят с необичайните си кораби, експертката-лингвист, д-р Луиз Банкс (Ейми Адамс) е наета от военните, за да разбере дали пришълците са дошли с мир или представляват заплаха. Резултатът е, че се получава филм, който кара зрителя не да тъпче пуканки, а да  разсъждава и философства .

Възражение по съвест

След десет годишна пауза Мел Гибсън отново седна на режисьорския стол. От „Смело сърце“ не бе режисирал толкова въздействащ филм. „Възражение по съвест“ е биографична лента, посветена на военния лекар Дезмънд Дос (Андрю Гарфилд), служил по време на Битката за Окинава през Втората световна война от 1 април до 22 юни 1945г. Младият войник носи убежденията на Църквата на адвентистите от седмия ден и отказва да убива и да носи оръжие. Въпреки пренебрежителното отношение на останалите униформени, Дос остава в армията като медик и с действията си при битката за Окинава спечелва уважението на цялата страна. Макар че бива тежко ранен от граната, а по-късно и от вражески снайперист, той спасява живота на 75 американски войници – постъпка, която му носи не само три Пурпурни сърца, но и най-високото военно отличие в САЩ „Медал на честта“, връчен му лично от президента Хари Труман. Определено най-добрият военен филм за отминалата година.

Човек на име Уве

Този трогателен филм по още по-трогателния роман Фредрик Бакман разказва за овдовял старец, който е вечно сърдит и мрънкащ за щяло и нещяло. Темерут до мозъка на костите си. Но си има железни принципи, които никак не обича да нарушава. Налага му се когато отсреща се нанасят нови съседи. Филм, който ни връща вярата в хората и който циментира убеждението, че качества като трудолюбие, скромност,  почтеност и алтруизъм, биват носени само от достойни хора. Като Уве.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here