Какво мотивира хората да работят по-усилено? Как можем да предотвратим недоразуменията на работното място? Възможно ли е да избегнем спречкванията и дискомфорта между колеги? Индивидуалните различия на работното място” (ИК „Изток-Запад”) на Ейдриън Фърнам дава пълна и изчерпателна информация по тези и още куп въпроси за сложните междуличностни отношения в службата.

По принцип професионалните отношения се създават по-бавно, но за сметка на това траят по-дълго. Всекидневно ставаме свидетели на разправии в офиса или на леки (и не чак толкова леки) закачки и подмятания по адрес на някого. Виждаме също и как едни колеги са видимо по-близки с други, а често дори завързват и дългогодишни приятелства. На какво се дължи това? Отговорът е прост – на индивидуалните различия на характерите на работното място. Ейдриън Фърнам разглежда този въпрос, правейки обстоен преглед на актуалните открития в психологията на чертите на работното място. Изложените в неговата книга разсъждения се базират на изследвания в сферата на диференциалната психология. Авторът се занимава с противоречивата роля на индивидуалните различия в прогнозирането и определянето на поведението по време на работа. Изданието комбинира подходи от организационната психология и теорията за личността, за да изследва критично физическите, психологическите и психоаналитичните аспекти на индивидуалните различия и тяхното влияние върху трудовия процес.

Индивидуалните различия на работното място” засяга различни теми, свързани с поведението ни, докато работим, сред които са ролята на IQ като най-добър прогностичен фактор за успеха на работното място, а също и значението на все по-признаваните типове интелигентност като социалната и емоционалната (EQ).

В книгата са изследвани подробно значението на личностните черти и влиянието на темперамента върху ефективното изпълнение на задълженията, както и методите за оценяване на трудовото поведение и потенциал. Психологическите тестове, които измерват личностни черти, са поставени под въпрос като точни прогностични фактори за поведението на работното място, заедно с други фактори като удовлетворението от работата, производителността, отсъствията и текучеството.

Индивидуалните различия на работното място” обхваща изцяло релевантната литература от психологията, социологията и мениджмънта. Книгата е полезна не само за студенти по психология, но и за мениджъри, които ще научат нови неща за мислите, нагласите и поведението на своите служители.

*

Ейдриън Фърнам е професор по психология в лондонския Юнивърсити Колидж. Член е на Британското психологическо общество и на редколегиите на редица международни списания. Бил е президент е на Международното общество за изучаване на индивидуалните различия.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here