hr_Edge_of_Tomorrow_19Премиера в България: 06.06.2014г.
Световна премиера: 29.05.2014г.
Жанр: Екшън, Фантастика
Продължителност: 113 минути
Формат: 3D/IMAX 3D
Сценарист: Роберто Орки, Данте Харпър, Алекс Курцман, Джоби Харълд, Хироши Сакуразака (роман)
Режисьор: Дъг Лаймън
В ролите: Емили Блънт, Том Круз, Шарлот Райли, Тони Уей, Бил Пакстън
Разпространител: Александра филмс / Warner Bros. Pictures

В научно-фантастичния екшън „На ръба на утрешния ден“ светът ни е въвлечен във война с непобедима извънземна сила и няма армия, да не говорим за личност, която може да ги победи. А решителната битка тепърва предстои. Безброй мъже и жени ще се изправят срещу нашествениците и ще загинат, освен ако новобранецът от Обединените отбранителни сили успее да ги победи с най-неправдоподобната военна стратегия: Живей. Умри. Повтори.

Във филма Том Круз е в ролята на майор Уилям Кейдж, военен пиар, който който никога не е бил на фронтовата линия. Но благодарение на необмислените си думи към генерал с четири звезди, той е изпратен в битка и попада в джоб на времето, непрестанно борейки се за живота си … и за смъртта.

Звездите Том Круз (поредицата „Невъзможна мисия“, „Съучастникът“, „Джери Магуайър“) и Емили Блънт ( „Дяволът носи Прада“, „Агенти на съдбата“) са главните актьори в научно-фантастичния трилър на Warner Bros. Pictures и Village Roadshow Pictures „На ръба на утрешния ден“ на режисьора Дъг Лиман („Самоличността на Борн“, „Мистър и мисис Смит“).

Епичното действието на „На ръба на утрешния ден“ се развива в близкото бъдеще, когато извънземна раса безмилостно атакува Земята и няма военна част на света, която да спре жестокото нападение.

Майор Уилям Кейдж (Круз), който никога дотогава не е участвал в битка, безцеремонно е хвърлен насред бойното поле в тази самоубийствена мисия. Мъртъв за по-малко от минута, Кейдж по необясним начин се събужда в джоб на времето и после отново се връща в битката – принуждавайки се да изживеесъщатабруталнаатака отново и отново, да се бие и да умре отново … и отново.

Но с всяка следваща битка Кейдж успява да повали все повече противници и да подобрява военните си умения, с помощта на войника от Специалните сили Рита Вратаски (Блънт). И докато те двамата продължават да се изправят срещу нападението на нашествениците, всяка повтаряща се среща ги приближава с една стъпка по-близо до победата над врага.

Международният актьорски състав включва също и Бил Пакстън („Пришълци“, ‚Big Love“ на HBO), Брендън Глийсън („Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1″) , Джонас Армстронг („Робин Худ“ на BBC ), Тони Уей ( „Мъжете, които мразеха жените“), Кик Гъри („Плетеница“ на австралийската телевизия), Франц Драма („Attack the Block“), Драгомир Мръсъч („Snabba Cash II“) и Шарлот Райли („Свят без край“).

Режисьор на „На ръба на утрешния ден“ е Дъг Лиман, по сценарий на Кристофър МакКуари, Джез Бътъруърт и Джон-Хенри Бътъруърт по романа на Хироши Сакуразака All You Need is Kill. Ървин Стоф е продуцент, заедно с Том Ласали, Джефри Силвър, Грегъри Джейкъбс и Джейсън Хофс. Изпълнителни продуценти са Дъг Лиман, Дейдив Бартис, Джоби Харолд, Хидеми Фукухара и Брус Бърман, аТим Люис и Ким Уинтър са копродуценти.

Екипът зад кулисите включва операторът Дион Бийб (носител на Оскар® за „Мемоарите на една гейша“), художника Оливър Щол („Телепорт“, „Денят на независимостта“), монтажиста Джеймс Хърбърт („Шерлок Холмс“, ‚Шерлок Холмс: Игра на сенки“), дизайнера на костюми Кейт Хоули („Огненият пръстен“) и отговорника за визуалнитеефекти Ник Дейвис (номиниран Оскар ® за „Черният рицар“). Музиката е от Кристоф Бек („Леденото кралство“).

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

В научно-фантастичния екшън „На ръба на утрешния ден“ светът ни е въвлечен във война с непобедима извънземна сила и няма армия, да не говорим за личност, която може да ги победи. А решителната битка тепърва предстои. Безброй мъже и жени ще се изправят срещу нашественицитеи ще загинат, освен ако новобранецът от Обединените отбранителни сили успее да ги победи с най-неправдоподобната военна стратегия: Живей. Умри. Повтори.

Във филма Том Круз е в ролята на майор Уилям Кейдж, военен пиар, който който никога не е бил на фронтовата линия. Но благодарение на необмислените си думи към генерал с четири звезди, той е изпратен в битка и попада в джоб на времето, непрестанно борейки се за живота си … и за смъртта.

Режисьорът Дъг Лиман е привлечен към проекта от екстремните и изключително необичайни обстоятелства, в които се озовава Кейдж. „Бях завладян от концепцията за този наистина уникален времеви джоб, в който попада героя, – казва той. – Тази повтаряемост на събитията създаваотлична възможност да се проучи персонажа на Том и да станем свидетели на развитието му, ден след ден, един и същ ден. Той е принуден да се превърне не само войник, но и в мъжът, който трябва да бъде. Когато намеря проект като този, който има по-дълбок смисъл, предаденсъс страхотно действие и чудесно чувство за хумор, това е филм, който искам да направя.“

Необичайната ситуация на Кейдж произтича от първата, и очевидно последната му среща с извънземен. Той бързо губи битката и живота си, но открива уникалната способност да „рестартира“ деня, събуждайки се отново в точното място, в точния момент от последната му сутрин. Напълно объркан, и с основание,Кейдж не може да разбера защо никой друг не е наясно за ужасните събития, които вече са се случили. Вместо това, хората около него се подготвят за битка, която не знаят, че вече са загубили.

Круз казва, че е бил заинтригуван от непредвидените и нежелани обстоятелства във филма и начина, по който реагира на тях героят му. „Структурата на историята и начинът, по който работи джобът на времето, дават възможност на публиката да се приближи, да разбере правилата и след това заедно с Кейдж да се впусне в постоянна ускорителна прогресия. Въпреки, че той изживява един и същи ден, отново и отново, той никога не е същия, защото поведението му винаги се променя; той движи действието напред.“

Лиман продължава: „Всеки друг продължава да прави едно и също нещо; единственото, върху което има контрол Кейдж са собствените му действия.“

Емили Блънт е в ролята на сержант Рита Вратаски, най-великият войн на съпротивата, която прави възможно развитието на Кейдж напред. „Бях наистина развълнувана да играя толкова силна, непоколебима и физически опасна героиня като Рита. Но когато прочетох сценария, подплътен със страхотна история и напрегнати екшън сцени, открих в нея и също и много хумор, невероятна решителност и непреклонност на човешкия дух.“

„На ръба на утрешния ден“ е екранизация на романа All You Need is Kill на японския писател Хироши Сакуразака. ПродуцентътТом Ласали дава книгата на Ървин Стоф, и двамата веднага откриват потенциала й за екранизиране. „Знаех, че от тази история ще излезе фантастичен мащабен филм, – припомня си Стоф. – Това е точно типът филми, които обичам да правя- ​​големи, изпълнени с динамичен екшън, и с наистина интереснаповествователна структура. Хареса ми идеята за персонаж, който попада в една война, от която зависи оцеляването на цялото човечеството. И този герой трябва да развие както физически,така и емоционални умения, за да промени събитията.“

Продуцентът Джейсън Хофс казва: „Аз обичам героичните истории, а сценарият притежаваше елегантна три-актова драматична структура, която изключително красиво би прилегнала на големия екран.“

Неочакваното събиране на двама души, изцяло зависими от един друг, макар само единият от тях да е в състояние да си спомни, че някога са се срещали, е предпоставка за много хумор между Кейдж и Рита. Сценаристът Кристофър Макуори отбелязва: „В началото Кейдж е егоистичен военен пиар, който вижда Рита единствено като средство за постигане на целта си. Но тя има несравнимбоен опит и разбира положението му по-добре от него – накратко – тя е ключът към края на кошмара му. В същото времевсеки ден тя започва със заявлението, че изобщо не иска да се занимава с него. „Кейджбързо осъзнава, че обичайният му чар няма да проработи при нея и ще трябва да намери друг начин, за да я спечели. „Той трябва да пробие нейната внимателно изградена емоционална стена… отново и отново.“

„Помислих си, че това е най-оригиналният сценарий за битка, който някога съм чел, – спомня си продуцентът Джефри Силвър. – Хареса ми наистина оригиналнияти понякога много забавен начинначин, по който продължава да се представя един и същ ден в този времеви джоб. В същото време историята разкрива героите, които имат наистина необичайна връзка по между си, в реален, чисто човешки план.“

Действието във филма се развива главно в Лондон, Парижи френското крайбрежие и провинция. Но почти всички сцени са заснети на сниманата площадка в новото студио Warner Bros Studios Leavesden.

Има едно забележително изключение в началото на филма, когато Кейдж пристигав щабана Обединените отбранителни сили.За първи път в историята на киното, филмова компания получава разрешение да заснеме кацане на хеликоптер насред емблематичния площад Трафалгар в Лондон.

„Разполагах с най-невероятни сътрудници в този филм.- възхитен еЛиман. – По отношение на мащаба, това е най-големият филм, който съм правил. Никога не съм режисирал научно-фантастичен филмили история с елементи на пътуване във времето. А в този има по много и от двете. Всички участници на екрана и зад кулисите бяха напълно отдадени на идеята да направим възможно най-завладяващия филма. А аз мисля, че това си личи.“

 

Скоро