„Небесна механика. Антелион“ от Николай Дойнов е сред най-актуалните и нови издания на Книгоиздателска къща „Труд“ на панаира на книгата, който протича до 16 декември в НДК, София. В най-новата си стихосбирка Николай Дойнов е събрал избрани стихове от своето творчество, с които да отбележи своя юбилей.

В своите стихове поетът и писател разглежда човека като божествена частица, като дар от висш разум, но всичко това, според него, е немислимо без любовта. В любовта той вижда безсмъртието на човешкия род – като общност от мъдри и чувствителни създания, имащи все пак различни пространства помежду си, които поетът нарича „космоси”. Усетът за поетическия език, отличното владеене на класическия и белия стих, живописната образност и впечатляващите философски прозрения са само част от неговия поетичен свят.

Николай Дойнов е един от най-ярките български поети, носител на най-високите държавни отличия за своята литературна и обществена дейност. Носител е на почетния знак на президента на Република България (2011), на най-високата награда на Министерство на културата – „Златен век“ (2012), и на втория по старшинство орден в Република България „Св. св. Кирил и Методий“ I степен (2015).

„Небесна механика“ е последната му книга, а в началото на 2019 година ще излезе и сборник с проза „Небесна механика. Разкажи на пчелите за мен“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 − 84 =