Photoby Bradley Hook/CC0

25 години. Толкова изминаха откакто „Дисни“ пусна първата си пълнометражна анимация, базирана на оригинален сценарий-тази за Цар Лъв.

Историята за най-величественото животно-царят на джунглата-се превърна в обичана както от малки, така и от големи, а феновете на продукцията затаиха дъх преди няколко години когато стана ясно, че „Дисни“ планира модерна адаптация.

Чакането свърши едва преди дни, когато се състоя световната премиера, а съвременната продукция на „Цар Лъв“ вече премина приходи от бокс офиса в размер на $500 млн.Общият приход от първата продукция е почти $1 млрд.

Освен че се радва на очаквано огромен интерес заради така обичаната история, „Цар Лъв“ (2019) се оказа интригуваща продукция и заради главозамайващото качество на анимациите.

Режисьорът Джон Фавро сподели, че за създаването на филма той и екипът му са разчитали на набираща скорост технология-виртуална реалност (VR).

Направата на филма

Римейкът на „Цар Лъв“ е показателен за това колко са напреднали технологиите в развлекателната индустрия, но също така и колко добре подготвени технически трябва да са снимачните екипи в днешно време.

Анимацията в „Цар Лъв“ е толкова реалистична и детайлна, че трудно някой би познал, че това са „рисунки“, а не реални снимки на животни и пейзажи.

Всъщност „рисунки“ не е точната дума, тъй като целият филм е бил заснет с помощта на виртуална реалност, като за създаването на сцените Фавро и екипът му са използвали VR очила каквито се използват в гейминга.

За целта това което са създали от „Дисни“ е една голяма „игрова“ площадка, на която екипа е виждал в реално време това което създава.

“Към края на „Книга за джунглата“ на пазара се появиха редица VR устройства ориентирани към потребителите. Започнахме да експериментираме с тях и осъзнахме, че може да създадем една много готина система за правене на филми, която да използва както технологиите, с които се правят компютърни игри, така и тази нова VR технология”, споделя Фавро, цитиран от gamespot.com

Тази система е позволила на Фавро и компания да направят „Цар Лъв“ изцяло в 360-градусова виртуална среда, което им е дало възможност да правят корекции и да получат желания ефект на момента.

Освен това чрез виртуалната реалност екипът е получил 360 градусово наблюдение на сцените.

Вместо камери и традиционната филмова екипировка, режисьорът и колегите му са били оборудвани с VR очила и контролери, а инфрачервени излъчватели и 3D сензори са били отговорни за правилното позициониране върху виртуалния сет.

Виртуалната реалност

Подобно на триизмерните изображения, идеята за виртуална реалност съвсем не е нова, а съществува още от първата половина на миналия век.

Естествено тогавашните технологии са били доста ограничени в сравнение с днешните възможности.

За разлика от 3D обаче, изглежда, че пред VR стои по-ясно бъдеще, като редица бизнеси от развлекателната индустрия предлагат на своите фенове VR изживявания под различна форма.

Доказателство за важността на технологиите за виртуална реалност е покупката на лидера в областта на VR очилата-Oculus от технологичния гигант “Facebook”.

Сделката се осъществи едва две години след създаването на компанията, като от социалната мрежа продължавата да инвестират в развитието и.

Миналата година пък онлайн покер залата PokerStars пусна PokerStars VR-приложение чрез, което феновете на покера могат да играят помежду си във виртуална реалност.

Други популярни продукции като “Междузвездни войни”, “Игрите на глада” и “Батман: Анимационният сериал” също предложиха на почитателите си виртуални изживявания.

Пръв по рода си

Photo by Bradley Hook/CC0

Чрез иновативния си подход към създаването на „Цар Лъв“ Джон Фавро показа, че приложението на VR е многопластово и не е ограничено само до крайния потребител-т.е., зрителите.

Всъщност това съвсем не е първата продукция, в чиято основа стоят компютрите. Сред последните подобни продукции са римейкът на „Книга за джунглата“, както и скоро излезлият филм за Аладин, които също са правени основно чрез компютърно-генерирани изображения (CGI). Разликата е, че там участват реални актьори, като се е използвало и стандартното филмографско оборудване като камери, прожектори и реално-заснети кадри.

Сред звездите озвучаващи главните герои в „Цар Лъв“ са Джеймс Ърл Джоунс, Бионсе, Доналд Глоувър и Сет Роугън. Филмът вече излезе преимерно в Европа на 14 юли в Лондон, като на звездната церемонията присъстваха Елтън Джон, Фарел Уилямс, принц Хари със съпругата си Мегън Маркъл и Бионсе с Джей Зи. У нас продукцията излезе премиерно на 18 юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 − 76 =