Един приятен трейлър, една силна актриса, малко мистерия и нещо мноооооооооооооооого познато успяха да насадят у мен очаквания за един филм, който ще бъде едва-едва гледаем. „Невидимия“ е вече в кино салоните в цялата страна, благодарение на Форум Филм. Преди да се потопим в неговата дисекция, ето и историята в резюме:

Вдъхновен от класическия фантастичен роман на Хърбърт Дж. Уелс, филмът разказва модерна приказка за вманиачаването на един гений, за изкривената представа за любов и притежание, и за насилието, което се крие спотаено в тъмните кътчета на човешката душа.

За изминалите 6 месеца успяха да ме предизвикат да отида на кино точно 6 филма. „То: Част втора“ (разочарование), „Жокера“ (очарование), „Терминатор: Мрачна съдба“ (очарование), „Доктор Сън“ (разочарование), „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ (разочарование) и „1917“ (очарование). В самия край на февруари, чисто и просто, защото вече повече от месец не бях ходил на кино, реших да гледам нещо. Каквото и да е. „Невидимия“ бе най-добрия възможен избор след плевелите от ненужни филми, които не заслужават и без друго изключително високите цени на кино билетите.

Единствения ми съзнателен спомен за Невидим човек е „Човек без сянка“ от 1999г. с участието на Кевин Бейкън и Елизабет Шу. За онова време, филмът беше прекрасен. Пренесен през 2020г. идеята звучи безумно изтъркана, безумно клиширана и трейлъра не успя да ме убеди в последното, но… какво да правиш. Глад за кино.

Е, смело мога да заявя, че „Невидимия“ е най-приятната изненада, която съм гледал от много време насам. Елизабет Мос е на ръба да прекрачи в А-листа на Холивуд, след множеството награди за ролята на Джун в „Историята на прислужницата“. Нека подчертая най-важното: филмът е изпълнен с обрати и неочаквани завои на историята.

Началото е добро. Тежко, страховито, напрягащо и мигновено успяващо да потопи зрителя в това, което го очаква. Веднага след финала на откриващата сцена, филмът зацикля. Много. Цялата първа част върви бавно, тромаво и на моменти дотяга. Почти до края на първия час, нещата почти излизат извън контрол. И след това идва втората половина.

С нетърпение започваш да очакваш появата на всяка сцена от трейлъра, която те е накарала да настръхнеш. Във филма, всички тези сцени са ОЩЕ по-въздействащи. Но заедно с тях има герои, силни, пълнокръвни, земни и истински. Герои, каквито обикновено в тези филми няма. И Елизабет Мос е спойката, между всички тях.

Ако трябва да подредя топ 3 на най-жестоките сцени във филма, безспорно под номер 3 поставям битката в коридора в психиатрията, под номер 2 поставям разкритието на това КАК е постигната невидимостта и под номер едно поставям сцената с най-неочакваната смърт в ресторанта. Трите сцени са истински шок и ще останат с вас дълго след финала.

Истината зад невидимостта е може би най-хитрия ход на сценаристите. Това разкритие превръща филма в съвременен и го отдалечава от всички филми за невидими хора до сега.

Колкото и да задълбая повече, само ще премина към спойлери и ще разваля удоволствието на някого. А точно в тези негови тайни се крие истинското му очарование.

„Невидимия“ е достатъчно драматичен, достатъчно стряскащ, неочакван и изпълнен с обрати филм. Той крие в себе си много повече от колкото си мислите, че сте видели в трейлърите и промо материалите. „Невидимия“ е най-приятната изненада в началото на годината, точно на време, за да се отърсим от филмите от сезона на кино наградите и да започнем да загряваме за пролетния киноафиш, който се очертава изключително силен.

И да, филмът НЕ Е на 3D. Ще го гледате без досадните очила на лицето си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here