Поредица „Темите на 21. век“ на Книгоиздателска къща „ТРУД“ се завръща с ново заглавие.  Книгата Неолиберализмът и социалната демокрация“ е специално подготвена от автора Колин Крауч за издаване на български език и обединява части от две предишни негови работи – „Странното неотмиране на неолиберализма“ и „Да пригодим капитализма към обществото“. Тук той включва и статистически данни и някои изследователски разработки за България.

Днешното господство на неолиберализма в икономическата и социалната политика започва, когато противостоящият му предшественик, известен по-общо като кейнсианско управление на търсенето, навлиза в масивна криза по време на инфлацията от 70-те години на миналия век. Това е криза и за социалдемокрацията. Ксенофобският популизъм в по-голямата част на Европа, САЩ, Русия и някои други страни, враждебен както към неолиберализма, така и към социалната демокрация, променя отношението помежду им. Особено важна променлива е балансът между електоралния (демократичен) компонент на политическата система и лобирането, ролята на големите пари, преговорната сила на глобалните корпорации. Това е арената, на която вероятно ще се изковават съюзите между неолиберали и социалдемократи.

Колин Крауч е британски социолог и политически изследовател. Роден е през 1944 г. Днес – почетен професор на Университета на Уоруик. През 70-те и 80-те години на миналия век г. е преподавал в London School of Economics, а преди това в Trinity College в Оксфорд. Член е на Академията по социални науки, като от 2005 г. е и сътрудник на Британската академия, където ръководи изследователски колектив по социология, демография и социална статистика. Досега известен на българската читателска аудитория с книгата „Постдемокрацията“.

През месец март Колин Крауч отново ще гостува в България, където ще представи на стоящата книга – Неолиберализмът и социалната демокрация“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here