Три десетилетия разказани през очите на две семейства, разделени от насилие и политически борби

В деня, в който терористичната организация ЕТА обявява прекратяване на огъня, Битори посещава гроба на съпруга си Тато, убит от терористите. На гробището тя дава обещание, да се върне у дома в селото, където са живели заедно, за да се опита да намери мир и да приключи враждата. Ще може ли да живее редом с онези, които са я преследвали преди и след нападението – преобръщайки живота й с главата надолу? Оригиналният сериал на HBO Европа от Испания е по едноименния роман на Фернандо Арамбуру и показва в 8 епизода последствията от терористичните активности на ETA – несигурността, разделението и белезите, които остават завинаги, напомняйки, че независимо от промените, миналото винаги се завръща.

Когато есента на 2011 ЕТА обявява край на терористичните действия и дейността си, много хора не вярват, че кошмарът е свършил наистина. Има прегръдки. Има сълзи. Общество най-накрая може да диша облекчено. Постепенно пропусквателните пунктове в страната на Баските отпадат. Заплашваните спират да гледат под колите си. Изнудващите писма спират, а графитите със закани, че нечий баща или майка ще бъде следващата жертва, биват изтрити. Малко по малко на глас започва да се говори за изтезанията над задържаните. В страната на баските отново настава ден … макар и не за всички – в много къщи все още е нощ. Снимките на любими хора, които никога няма да се върнат, гледат от нощните шкафчета, а дрехите, които никога повече няма да бъдат носени, висят в килера. Имената им са издълбани в надгробни плочи в тихи гробища…

Ще успее ли Битори някога да разбере самоличността на нападателя с качулка, който в онзи дъждовен ден е убил съпруга й? Присъствието на Битори в селото предизвиква хаос, вбесявайки нейната съседка Мирен – някога близка приятелка. Мирен е и майка на Джоксе Мари, осъден терорист и вероятният убиец на Тато. Какво се е случило между тези две жени? Какво е отровило живота на техните деца и техните съпрузи, които са били толкова близки в миналото? Разривът, който съществува между тях и техните дълбоко вкоренени убеждения правят опитите да забравят миналото невъзможни, но ще могат ли въобще да си простят в общност, разбита от политически фанатизъм?

Поредицата е създадена и написана от Айтор Габилондо (продуцент на испанският сериал Принцът), по бестселър романа Родина (Patria) на Фернандо Арамбуро. Режисьори са Феликс Вискарет (Saura(s); Под звездите) и Оскар Педраса. Изпълнителни продуценти за HBO Европа са Мигел Салват, Стив Матюс и Антъни Рут. Родина е продуцирана от Alea Media за HBO Европа, в партньорство с HBO Латинска Америка.

Премиерата на сериала е на 27 септември, паралелно на 21 територии, на които присъства HBO Европа, като компанията е и международен дистрибутор. От същата дата сериалът ще бъде излъчен по HBO и ще бъде достъпен в HBO GO в на територията на САЩ и в над 40 държави в Латинска Америка и Карибите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 4