Това е филмът, който успя да събере в себе си всичко най-лошо, което би могъл. То не бяха многократни отлагания, слухове, допълнителни снимки, старт от начало, нов герой… и какво ли още не. Хората така загубиха вяра във филма, че тотално не им пукаше дали ще излезе или не. Щеше да се появи по Disney+, после не… В крайна сметка „Нови мутанти“ е тук, благодарение на Александра филмс. А може би не трябваше?

Група тийнейджъри са затворени в тайно учреждение и са подлагани на различни тестове/изпитания/мъчения за да…

Историята в общи линии е тази. Свалил очакванията до под дъното и настроил се да гледам един ужасяващо слаб филм, все пак реших да се разделя с една торба пари и да отида, да го гледам на кино. Кино не е имало от март месец и „Тенет“ и „Нови мутанти“ са първите големи заглавия, които дебютират след вече изнервящата пандемия.

Maisie Williams, Henry Zaga, Blu Hunt, Charlie Heaton and Anya Taylor-Joy in “The New Mutants.”

На шега или наистина филмът има изключително силна и обещаваща начална сцена. Лошото е, че нея я видяхме преди премиерата, по време на Comic Con. Първата част на „Нови мутанти“ дава заявка за силен, character-driven филм, който има потенциала, да се развие в посока качествен, психологически трилър. Срещи и дискусия на проблеми, минало и разгръщане на най-дълбоките тайни и страхове на героите, са частичка от това, което започва да реди пъзела на хората, зад мутантите.

Образите всъщност са доста клиширани и въпреки, че лесно можеш да симпатизираш на Аня Тейлър- Джой („Стъкления“), нейната героиня е най-лесна за харесване и същевременно и най-клиширана.

Имаме готиния пич, имаме задръстеното добро-момче, имаме и добрата новобранка. Всички те са дъвкани и предъвквани образи. Единствено героинята на Аря Старк (извинете Мейси Уилямс) е някак нюансирана, различна и интересна. Тя е поставена в зле развита (по-скоро НЕ развита) лесбийска връзка с друга героиня. А този нюанс, носи нищо на филма и по-скоро ще отблъсне част от зрителите.

Филмът така задълбава в детайлно изследване на проблемите на всеки герой по отделно, че забравя всъщност, коя е целта му. Докато стигнем до финалния екшън със „страховете“, всъщност е минал целия филм, в който сме успели да изследваме частица от всеки герой и НИЩО, ама НИЩО повече.

Споменаването на Х-мен е начин за връзка със вселената. И той не носи нищо на „Нови мутанти“.

Докторката е достатъчно напрягаща, мистериозна и особена, за да се впише брилянтно в атмосферата и обратът около героинята и идва някак доста очаквано. И както всички останали, тя всъщност е един лесно забравим образ от един още по-лесно забравим филм.

„Нови мутанти“ загатва за много потенциал, много възможности и много предистория, които биха могли да бъдат развити с брилянтна митология със силни герои и наситен сюжет. За сметка на това, той задълбава прекалено в детайлно изследване на страхове до степен, че да запълни преобладаващата част от времетраенето си с нещо, което може да се свие до под 20% от нея.

Единия злодей е зрелищен, страшен и впечатляващ. Първообраза му стои дълбоко в съзнанието на много деца и има различни лица. Втория злодей, в желанието си да бъде превърнат в мега злодей ВСЪЩНОСТ се превръща в бутафорна версия на самия себе си. Не буди страх. Не буди тревога. Не буди притеснение. Той е просто… нещо… с което режисьора и сценографията не са успели да се справят по начин, които да осмисли употребата му.

The New Mutants
Maisie Williams
CR: 20th Century Studios

„Нови мутанти“ е всъщност филм с много добър потенциал и изключително слаба реализация. Вината за това носи само и единствено режисьора на филма.

На фона на месеците кино глад, дори при тези занижени очаквания, филмът всъщност разочарова…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 8 =