На редакционната поща на cineboom.eu бе получено прес съобщение от сдружение ФИЛМАУТОР. В качеството си на уеб платформа предоставяща коректно случващото се в световния и роден филмов пазар, смятаме че тази информация трябва да получи гласност, за това я публикуваме. 

Публикацията и посочената информация (както и приложените файлове в нея)  са собственост на ФИОЛМАУТОР. Всички въпроси относно съдържанието следва да бъдат насочени към ФИЛМАУТОР.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторско право в частта му, касаеща препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години осъществяват своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филмите, които „продават“ на своите абонати.

За проблема през  август и септември с писма до ФИЛМАУТОР и МК сигнализираха някои от големите  студиа – Paramount Pictures, 20th Century Fox, MGM, Sony и др. за филми като „Аватар“, „Титаник“, „Мисията невъзможна“, „Трансформърс“, „Две димящи дула“, „Шрек“ и други. Авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от  създаденото от тях съдържание (над 368 млн. лв приходи от платена телевизия за 2018г. по данни на КРС)  да покриват правата им, както предвиждат българският закон и европейските директиви.

Приложено изпращамe Отворено писмо, подписано от 202  режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, кинокритици и филмови дейци. С него те отправят своето искане до компетентните държавни институции да предприемат спешни действия с цел разрешаване  на дългогодишния проблем с липсата на плащане на възнаграждения за права върху филми при тяхното препредаване в страната ни.  Кинодейците предупреждават, че държавата в лицето на МК и СЕМ с действията и бездействията си, не гарантира спазването на закона и европейските разпоредби, което може да доведе до санкции.

Българската кинообщност, както и техните колеги – автори и продуценти от Европа и света, са в очакване правата им, провъзгласени от европейското законодателство и международни договори, да бъдат защитени и в  страната ни, която най-сетне да стане пълноценна част от международната филмова  общност.

2019_otvoreno pismo_18.11.2019

RH Letter – Lionsgate

RH Letter _20th Century Fox

RH Letter PARAMOUNT

Източник: ФИЛМАУТОР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here