Разбери кой спечели копие на романа от МЕСЕЦ НА КНИГАТА: ОТ ТУК!

 

Първата книга от трилогията „Пепел” на Илса Бик e издадена у нас от „Егмонт България”. Романът описва борбата за оцеляване на няколко тийнейджъри в един съсипан и безмилостен свят. Българското издание е с меки корици и 496 страници, преводът е дело на Анна Стоева.

ПЕПЕЛ

Може да се случи утре…
Апокалиптичен катаклизъм.
Армия от Променени.
Ще оцелеете ли, разчитайки само на себе си?

Психиатър, магистър по литература и кино изкуства, бивш майор от Военновъздушните сили на САЩ и понастоящем писател. Може да поставите всяка една от тези титли пред името на Илса Бик и няма да сбъркате. В „Пепел” – първата книга от новата й антиутопична трилогия, тя сътворява страховит и завладяващ разказ за света, в който може да се превърне нашия във всеки един момент. Свят, в който пощадените, трябва да се научат не само да оцеляват, но и да живеят сред разруха. „Пепел” започва с трогателната история на седемнайсетгодишната Алекс. Тя броди из дивата пустош, за да се сбогува с мъртвите си родители и личните си демони, когато немислимото се случва.

Електромагнитен импулс унищожава всички електрически устройства на земята и помитайки компютъризирания свят, убива милиарди хора. Тези, които остават живи, се променят. Някои за добро – сдобиват се със свръхчовешки сетива, докато други за лошо – придобиват вкус за човешка плът. Трансформиралите се в ловци на хора дебнат за плячка… озверели, безмилостни и невероятно хитри. Сега, единственото, на което Алекс може да разчита, е любовта й към Том, млад войник, наскоро завърнал се от мисия в Афганистан. Заедно с Ели, тъжно и изпълнено с гняв 8-годишно момиче, чийто дядо е убит от импулса, тримата ще трябва да се борят и преодолеят много трудности, за да останат заедно. Защото за тях, както и за останалите хора, чиито животи са пощадени, един е въпросът от жизнена важност: На кого може да се довериш и кой вече не е човек?

„Пепел” – роман, изпълнен със стъписващи обрати, напрежение и неочаквана любов, ще остави читателите без дъх. В САЩ той се появява на книжния пазар през септември 2011 година в първоначален тираж от 125 хиляди екземпляра и веднага емного радушно приет. „Бик взима най-доброто от пост апокалиптичната зомби литература и добавя точно това, което винаги е липсвало на този жанр: момичешка сила… истинско момиче с ум и сърце, които са си на мястото, и което просто се стреми да оцелее в свят, опитващ се да я изяде жива”, пише за „Пепел” критиката.

Илса Бик е носител на множество награди за своите кратки разкази и романи. Участвала е в създаването на няколко научнофантастични поредици, сред които Star Trek, Battletech и Mechwarrior:Dark Age. The Key, паранормална криминална мистерия за Холокоста и прераждането, е определена за забележителна в класацията „Най-добра американска мистерия” от 2005 година. Първият й роман за тийнейджъри – Draw the Dark, печели Westchester Fiction Award за 2011 година и е обявен за най-добра книга на Bank Street College 2011. Бик е завършила литература и кино изкуства в колежа. За създаването на „Пепел”, обаче, тя черпи вдъхновение от опита си като психиатър и бивш майор от Военновъздушните сили. Писателката следва медицина, докато служи в базите Лакланд и Андрюс по време на войната в Залива. Решава да завърши психиатрия, а не хирургия, какъвто е първоначалният й план. Става свидетел на следите, които войната остава в човешките души, и помага на много хора да се справят с вътрешните си демони. „Винаги съм намирала борбата за оцеляване след бедствие за много интересна тема –компромисите, които хората трябва да направят, и правилата, които трябва да нарушат, за да оцелеят. Освен това баща ми е оцелял от Холокоста. Такъв вид катастрофа, след която светът се срива и хората се превръщат в чудовища, винаги е била позната тема в живота ми”, споделя Илса. В момента писателката живее със семейството си и няколко пухкави създания в провинцията на Уисконсин, в близост до еврейско гробище. Едно нещо, което й допада за съседите й е, че са много тихи и идват да вземат назаем захар само, когато налъмите цъфнат. Повече информация за нея може да откриете на интернет адрес http://www.ilsajbick.com. а за любопитните – може да прочетете интервю с Илса Бик ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here