„Подземен свят“ винаги е била една прилична поредица. Не ДОБРА! Не СЕНЗАЦИОННА! Прилична! Странно решение на върколаците, които винаги са на границата на актьор в костюм и компютърно генериран образ, прозираща липса на бюджет за зрелищна сценография, която още с началото на първата част  е като трън в очите…. и все пак. По кината тръгна „Подземен свят 4″… Дойде ли тази цифра за някоя поредица- значи е дошла до предела на силите си и или ще получи ново начало или смърт! Или ще заспи за вечни времена или ще се пробуди… Имайки изгледани три филма от поредицата зад гърба си, като един не кой знае какъв фен, тръгнах да отдам подобаващото се на филма, за който много приятели ми казваха- А БЕ МНОГО Е ДОБЪР! Колко да е добър? Предишните части не блестяха с нищо новаторско- зъби, блестящи очи, кръв, върколаци, нощ, мрак, черно и Кейт Бекинсейл. В последния филм ( „Подземен свят: Възходът на върколаците“) най-силната съставка на хомогенната смес липсваше, в следствие на което тя бе силно разредена и бе различна…. НЕ ЛОША! Различна…. Не бе „Подземен свят“… бе надземен свят с вампири и върколаци…. И васе пак!

„Подземен свят: Пробуждане“ е тук! Историята- прочистване на „не човеците“ от човеците- камера- замразяване- 12г.- пробуждане- дъщеря- бой- супер върколак- обрат- епична битка- лъч надежда- финал! Ако някой търси сюжет, дълбочина, съдържателна история, добри актьорски изпълнения … в „Подземен свят: Пробуждане“ просто СИЛНО е сбъркал адреса. На такъв филм отиваш за да гледаш зъби, кръв, върколаци, вътрешности, битки, екшън, ефекти, този път 3D с Кейт Бекинсейл. Този път тя отново е тук! И зрелището е пълно. Бекинсейл е толкова убедителна в своята суровост и непоколебимост, че на моменти предизвикваше усмивка на възхищение у мен (а повярвайте ми, това се случва УЖАСНО рядко)! Не знам защо, бях останал с впечатлението, че няма да видим Майкъл, а само ще се говори за него… И може би тръпката щеше да е по-голяма, ако наистина не го виждахме! Сцените в които той присъства ТОЧНО преди да се превърнат в приятна дъвка за окото се сгромолясват и преминават в трагедия! Запазената сценография и стилистика от предишните филми е изключително осезаема и ти напомня на запазената марка „ПОДЗЕМЕН СВЯТ“ защото толкова мрачни и студени помещения освен тук, другаде не се срещат. Всички биват приспани и 12г. по-късно екшънът започва. Грешка на рекламната стратегия е, че предварително сме подготвени за изненадата на „ОБЕКТ 2“! Има я показана в трейлъра, дори и обяснена в официалния синопсис на филма разпространен на всякъде. Може би ако бяха скрили дъщерята, изненадата щеше да се получи, но при тези обстоятелства, това нейно КРИЕНЕ в началото е неоправдано. Дори финалната „ИЗНЕНАДА“ не е от най-сполучливите, защото НИКОЙ не се е съмнявал, че нещата са се стекли точно така, както ни се показва на финала на филма. Никой не се съмнява, че рано или късно Селен ще види това, което вижда на финала. А още по-малко някой се е съмнявал, че ще завършим със широко отворена врата за „Подземен свят 5“! Но в крайна сметка какво ни пука. Нали искаме, кръв, зъби и екшън!

Тук филмът надминава доста очаквания- ако се ръководиш от предшествениците му! Върколаците в сцените с много движение са значително подобрени! Дигитализираните същества, които преследват Селен, вампира и дъщеря и са изключително приятни за окото. На моменти непохватността им при бягането и хващането за колите ме блъскаха мисли в главата ми, като „мале като жаби са с тези разперени крака“, но все пак резултатът е изключително зрелищна екшън сцена, завършваща с разпердушинване на върколаците и подивялата дъщеря на Селен която прави нещо много интересно с главата на един, който се опитва да я изяде…. Безспорно най-впечатляващите сцени са двете битки на Селен със супер върколакът. Размерът му- постигнат! Ефектът му- постигнат! 3D-то при появяването му НА НИВО! Истинско пиршество за сетивата е „мазалото“ което предизвикват Селен и това огромно същество. Когато муцуната му започне да стърчи от екрана и сочи към теб, ще разбереш какво и е на Селен да понася удар след удар от неговите могъщи лапи! Сцените в които дъщеря и подивява и придобива супер силата си, всеки път са на границата да се превърнат в истинско удоволствие, но режисьорът се задоволява с това, да ни показва много малка част от възможностите и! Битката в леговището на вампирите е изключително зрелищно клане, резултатът от което е тотално унищожение на всичко що има там- вампири, върколаци, декори- всичко! Финалното мачкане на три фронтови линии- Селен със супер върколака, Полицая с „голямата изненада“ и дъщерята с пазача буди адмирации. Биваме прехвърляни на всяка линия, точно когато, предходната започва да се задъхва. Апотеоз на всичко това е онова, което се случва със супер върколака….

Отидете да гледате този филм, историята няма да ви впечатли, няма и да я запомните, но зрелището ще ви накара да се усмихвате от възхищение и въодушевление от възможностите и непрестанната градация на напрежението във всеки екшън епизод. „Подземен свят: Пробуждане“ е истинско пиршество за сетивата и достойно продължение на сагата, което успешно я пробужда и отваря нови перспективи за развитие!

 

Рецензията на ТОМАС АХЧИЯН                         Рецензията на ТОНИ МИХАЙЛОВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here