Сам Голдуин, Луис Б. Майер и братя Уорнър: пътят от Полша до града на филмовите империи, разказан от HBO в „Полският Холивуд“

Документалният филм на Павел Фердек „Полският Холивуд“ е едно дълбоко лично пътешествие из Америка, в което режисьорът тръгва по стъпките на източноевропейските основатели на Холивуд. Сам Голдуин, Луис Б. Майер и братя Уорнър са само част от полските евреи, емигрирали в Щатите в търсене на благодатни условия за сбъдване на големите си мечти. Без тях съвременната фабрика за мечти Холивуд може би пак щеше да съществува, но определено нямаше да бъде същата. Оригиналната продукция на HBO Европа е с премиера на 18 юни в HBO GO и във вечерта за документалистика по HBO от 22:30 часа.

„Полският Холивуд“ е универсална история за смелостта и решителността да реализираш големите си мечти. Роден в малко село, еврейският обущар Бенджамин Врона емигрира със семейството си в САЩ през 1886 г. Променя името си от Врона на Уорнър, а малко повече от двадесет години по-късно синовете му създават известното филмово студио Warner Bros. Междувременно през 1895 г. шестнадесет годишният Шмуел Гелфиш преминава пеша близо 1500 километра до френския пристанищен град Кале и оттам се отправя за Ню Йорк. Двадесет и седем години по-късно, вече наричан Самюъл Голдуин, той е известен като един от създателите на първия игрален филм, сниман в Холивуд, “The Squaw Man” от 1913, и като продуцент и създател на едни от най-големите филмови компании.

„Истина ли е това, което казват – всички холивудски магнати произхождат от зона в радиус от 500 км около Варшава. Защо? – „Това е въпросът!“ – отговаря Грегъри Ор, внукът на Джак Уорнър, в документалния филм. Павел Фердек се опитва да открие тайната на успеха на полските имигранти в САЩ и да разкрие най-дълбоките мистерии на Холивуд. Той достига до изтъкнати съвременни продуценти – също имигранти, които разкриват как са се реализирали във „фабриката за мечти“. Той иска да разбере методите на пионерите на киното и да открие дали съществува универсална формула за успех. Като не само се стреми да разкаже историята им, но и иска да я преживее. Какви са шансовете му, ако не познава никой в Холивуд? Ще успее ли и той да реализира холивудската си мечта? Проследете пътешествието му в 84 минути и се потопете в приключението.

„Полският Холивуд“ е копродукция на HBO Европа, East Beast, EBH Polska и Мазовски културен институт, с подкрепата на Полския филмов институт. Филмът откри филмовия фестивал в Краков през 2020 г. и получи специално споменаване на заключителната гала. Продуценти са Малгожата Козиол за East Beast, а за HBO Europe Изабела Лопух и Ханка Кастелицова, директор документални продукции за централна Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 5