Издателство Обсидиан представя „Правила на мисленето“ на Ричард Темплар

Всички се възхищаваме на хората, които успяват да предложат най-добрите идеи, да реагират най-адекватно в трудна ситуация, да вземат бързо решение и да решат важен проблем без колебание. Понякога дори им завиждаме. Дали тези хора знаят нещо неизвестно за нас, останалите? Определено да. Те спазват Правилата на мисленето.

Именно тези правила ще ви помогнат да откриете нови решения, да избегнете досадни грешки, да поддържате мозъка си активен, да сте по-креативни и да живеете по-здравословно и спокойно.

  • Стресът е въпрос на избор.
  • Вземайте по-малко решения.
  • Осигурете храна на ума си.
  • Наслаждавайте се на грешките си.
  • Съжалението е загуба на енергия.

Сто правила за един по-щастлив и пълноценен живот. Те, разбира се, не са задължителни, но какво пречи поне да ги прочетете? Ще опознаете себе си и съвсем скоро ще усетите промяната в собствения си начин на мислене.

Последвайте ни във Facebook и Instagram!

ОТКЪС

Мисля, следователно съществувам. Тази прочута мисъл е излязла изпод перото на френския философ Рене Декарт. С това той искал да каже, че ние знаем, че съществуваме, именно защото сме в състояние да поставим под съмнение своето съществуване. Може да ви звучи твърде философски, но важното в случая е да се подчертае фактът, че мисленето е в основата на нашата същност.

Следователно колкото по-ясно, логично и ефективно мислим, толкова по-добре ще живеем. По-лесно ще постигнем щастие и успех, ако се радваме на стройни и подредени разсъждения, отколкото на объркан, нелогичен и несвързан мисловен процес. Нашите мисли оказват влияние върху нашите чувства, затова е важно тази основа да бъде стабилна. Защото започнете ли да разсъждавате правилно, ще разполагате с основата, върху която да изградите останалата част от своя живот.

Някои Правила ще ви помогнат да се почувствате по-щастливи или да реагирате по-гъвкаво на превратностите на съдбата, други ще ви помогнат да се организирате по-ефективно или да вземате по-добри решения. Правилата ще ви помогнат да разгърнете творческия си потенциал, да подобрите умението си да решавате проблеми, да анализирате, оценявате и критикувате по един по-интелигентен начин. А това ще окаже положително въздействие върху всеки аспект от вашия живот – дома, работата, личните отношения.

В известен смисъл тази книга не е посветена на проблема как да мислите. Много от Правилата показват как да премахнете бариерите, които възпрепятстват ясната и логична мисъл. Как да преборите егоизма, да преодолеете лъжливите представи, да избегнете капаните. Направите ли го, лесно ще започнете да разсъждавате по-ясно и логично.

Реших, че за всички ще бъде изключително удобно, ако Правилата на мисленето бъдат точно 100. Затова и ги направих точно 100, а това е предостатъчно, за да промени моделите ви на мислене в положителна посока. След като овладеете тези Правила, ще откриете и свои собствени. Ще се радвам да ги споделите с мен на моята страница във Фейсбук, ако желаете. Така ще помогнете и на други да започнат да мислят според Правилата. 

Ричард Темплар

www.facebook.com/richardtemplar

Самостоятелно мислене

Искате ли да овладеете умението да мислите, ще трябва да го направите сами. С други думи, вие сами ще трябва да мислите. Не можете да позволите друг да го прави вместо вас. Може да ви се струва очевидно, но ще останете изненадани колко хора се опитват да облекчат задачата си, като следват начина на мислене на други хора.

Все пак ще ви спестя усилията да формулирате сами Теорията на относителността. Има специфични области, за които не притежавате нужните умения, затова по-добре оставете учени, математици, икономисти, статистици и инженери да разсъждават вместо вас.1 Въпреки това обаче не приемайте изводите им за даденост, а първо се убедете, че знаят какво говорят и не робуват на труднозабележими предразсъдъци например.

С изключение на тези случаи – които изискват високоспециализирани познания, за да се разберат мисловните процеси, – оттук нататък ще трябва да разсъждавате сами. Можем да приемем, че човек мисли само когато го прави самостоятелно. Защото всеки има различна гледна точка и чуждата логика невинаги е подходяща за вас. Всички ние сме самостоятелни личности и да оставим другите да мислят вместо нас е не само проява на мързел, а и гаранция, че невинаги ще стигнем до правилните изводи. Затова Правилата, изложени в първата част на тази книга, са основата, която трябва да положите, преди да извлечете някаква полза от останалите.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 6