before_i_go_to_sleep_preview2Гледали ли сте Мементо? Ако сте…. няма начин да не го обожавате. Ако не сте- бързо поправете тази грешка.

МЕМЕНТО е филм, който постави основите за развитието на цяло едно течение в киното. Идеите на МЕМЕНТО, са залегнали и в основата на ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ. Не съм чел книгата. Нямам и намерение. На филмът попаднах случайно….. но не съжалявам. Повече от 2 седмици вече, Никол Кидман гледа объркано от кино екраните в цялата страна. Ако все още не сте гледали филма…. дайте му шанс.

ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ проследява съдбата на една жена (носителката на Оскар Никол Кидман), която се събужда всеки ден, като не си спомня нищо, поради травматичен инцидент в миналото си. Един ден, нови ужасяващи истини се появят и тя е принудена да разплете всички около живота си.

Сюжетната арка върви хаотично. В началото човек тотално се оплита кое кога е, защо е, как е…. кой кой е……. Но с напредването на историята, парченцата се напасват и с финала, вече имате пълната мозайка подредена и можете спокойно да се дръпнете, за да видитеimages картината, която изобразява тя. Загубата на паметта е много сходна с тази в мементо. Само че този път ви наляга едно чувство на страх и меланхолия от затворените пространства. Огромна част от филма се развива в къщата…. Никол Кидман се събужда до мъж, който не знае че и е съпруг. Вижда се с доктор, който случайно и се обажда по телефона и и казва, че е такъв….. На кого да вярваш? В кого да се съмняваш? Къде е истината? Границата? Лудостта? Как е дошла тази трявма и амнезия? Защо? Кога? Та тя дори не знае на колко години е….. Тоталният хаос от неизвестни и абсолютната липса на каквато и да било възможност за нещо СИГУРНО създават у зрителя усещането за несигурност и постоянно озъртане дали някой няма да изскочи от някъде….

Никол Кидман се справя задоволително с ролята на ранимата и абсолютно беззащитна, в следствие на състоянието в което се намира жена. Но годините и са натежали много и актрисата изглежда значително остаряла, спрямо последния път, когато сме я гледали на екран.

Носителят на Оскар КОЛИН ФЪРТ, в ролята на съпругът и се справя не по- лошо. Все още обичащ я, въпреки че трябва да и разказва едно и също нещо всяка сутрин и да и се представя като : „Здравей аз съм съпруг ти, а ти си на 40г. Омъжени сме от 16г…….“.

download-2110

Докторът е една тайнствена и мистична фигура, която до средата на филма ще ви обърква и кара да се съмнявате в него МНОГО. Но дали тези съмнения ще имат почва?!

Малко преди филмът да премине към финалното действие има такъв обрат, който буквално ще ви залепи за седалките и ще ви остави бездиханни как УМЕЛО сте се оставили да бъдете излъгани и как не сте дори заподозрели, че ТОВА би могло да бъде точно така…….

В един момент, разпилените парчета от мозайката започват да се подреждат с такава скорост, че зрителя загубва способността си да помни всичко и чак когато и последното парче е напаснато, можем да се отдръпнем за да придобием рпедстава за цялостната концепция на историята.

БРИЛЯНТНО!

toi-ac-ngu-say-cu-dap-canh-cua-thien-nga-nuoc-uc-152420140920092528.5967680

ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ е стилен филм. Много мелахноличен, в тъмни тонове и развиващ се предимно на затворени пространства. Но силата му е в неговата история и това уникално напасване на отделните парчета от пъзела.

Ако все още не сте го гледали- дайте му шанс. Той няма да ви разочарова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here