Издателство „Колибри“ има удоволствието да ви покани на представянето на  новата книга на Изабела Шопова

НА ЗАПАД ОТ РАЯ

На 29 юни 2012 г. от 18,00 часа в книжен център „Гринуич“, София бул. „Витоша“ 37

 

След встъпителните думи от Росица Ташева и Георги  Ангелов ще си говорим за Австралия и Нова Зеландия, за пътешествия, приключения, паяци и крокодили, мравки, тийнейджъри, черни лебеди, тасманийски тигри, коралови рифове, пустини, аборигени, готварски рецепти и изобщо за каквото ни  хрумне.

Ще се посмеем колкото ни душа  иска.

Ще пътуваме виртуално из Южния континет с фотоизложбата на Изабела, ще  опитаме вкуса на Австралия с ромно-джинджифилови коктейли и лавандулови  хлебчета, „Веджемайт“ сандвичи и австралийски горски чай; ще си припяваме с  култовата австралийска група „Мен ат уърк“, ще се потопим в музикалната магия  на аборигенското диджериду, а за финал ще се отдадем на кулинарна вакханалия и  ритуален линч на пандишпанови кубчета в течен шоколад и кокосови стърготини в  импровизирана работилница за традиционни австралийски „ламингтъни“.

Елате гладни. И жадни за  приключения.

 

Повече информация за авторката и  книгите:

http://colibri.bg/resultsa.php?author=254

Фотогалерия:

http://colibri.bg/na-zapad-ot-raya-slideshow/

Страница на събитието във  фейсбук:

https://www.facebook.com/events/234852859967673/

Очакваме  Ви на 29 юни 2012 г. от 18,00 часа в книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37.

 

Влюбена съм! В Бризбън. В калната Бризбънска река, в градския шум, в синьото небе, пешеходните мостове над реката, в космополитния дух и архитектурата асорти, в натоварените магистрали, препълнените паркинги, в дългошиестите и дългоклюни ибиси, тероризиращи посетителите в откритите кафенета, в разноезичната и разнолика тълпа, неистово пищящите цикади, в нелепия изкуствен плаж в центъра на града, в налудничавите скулптури по площадите, в магазините, кафенетата и ресторантите с храна от всяко ъгълче на света, с подлудяващата миризма на прясно положен асфалт и цъфнало франджипани, с исполинските шии на строителните кранове, с абсурдно сините джакаранди (като сините дървета от Марсианските хроники на Рей Бредбъри), с палмите и небостъргачите. И слънцето! С оксиженната светлина. Cякаш някой заварява безспирно в облаците.

Такова е мястото, където живее авторката на този втори (след „На изток – в рая“) завладяващ „пътепис“.

Раят, който се намира на изток от всичко, беше Нова Зеландия. А на запад от рая се простира Австралия – новото местоживеене на Изабела Шопова.

Пътешественичка, авантюристка и със сигурност писателка, Изабела описва най-голямата държава и най-малкия континент в света с ерудицията на историк, географ, биолог, ботаник, орнитолог, арахнолог, ентомолог и с перото на литератор, на когото всеки изкушен може да завиди. Читателят ще научи всичко, или почти, за Бризбън (не е грешка, така се произнася Бризбейн на австралийски), за посумите (австралийския вариант на опосумите), за Аделаида, Тасмания, Сидни, Мелбърн и Канбера, за крокодилите, тасманийските тигри и вездесъщите мравки и като цяло – за една благословена от хората прекрасна, космополитна и цивилизована страна, за която не ни остава друго, освен да мечтаем. Ще научи също как се готви артишок и що е то куинсландър, а речникът му ще се обогати с някои типични изабелизми (пръкнали се къде от родния ѝ град, къде от личната ѝ глава) като кьофнах се, кусам, далдисвам, слихтене, клечораци, огнили и гиндирлик, както и мръсновеникав, гърбо-мравко-полазващо и косите-изправящо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here