На връх рождения си ден, 4 април, писателят Стефан Бонев ще представи новата си книга “Пред прага на храма”.

Събитието е с начало 18 часа и е в книжарница “Хермес”- Централ в Пловдив. За творчеството на майстора на късия разказ ще говори проф. Огнян Сапарев.

   На този ден, живот и здраве, навършвам цели 51 години и само три книги, шегува се авторът. През 2005 година неговият първи сборник “Разкази за двама” (ИК “Марица”) грабна една от общо трите номинации за наградата “Пловдив” в раздела за художествена литература. Голямото отличие, обаче, той спечели с втората си книга „Изпит по летене“ (изд. “Летера”).

Бонев е роден на 4 април 1961 г. в Сливен, но изживява детството си в Силистра. Завършва ВМЕИ в София. През студентския си период публикува поезия, разкази и фейлетони. През последните 25 години живее в Пловдив. Първоначално работи като инженер, след това като журналист във в. „Провинция“, „Свобода“, „Марица“, като PR на община Пловдив, към Общински съвет – Пловдив, а сега е в отдел “Култура”.

През 2010 г. разказът му „Стареца“ попада в сборника за външно оценяване и подготовка за изпити за 7 клас на издателство “Булвест 2000”, наред с текстовете на Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Константин Константинов и Георги Господинов. Друга творба на Бонев – „Късогледство“, е давана на държавен изпит в ПУ „П. Хилендарски“.

За „Пред прага на храма“

Новата книга на Бонев спечели в Проекта за подкрепа на пловдивски автори и важни за Пловдив книги и беше издадена от ИК “Хермес”. “Пред прага на храма” съдържа 23 разказа, в които авторът остава верен на себе си и сътворява неща, които се четат на един дъх. Повечето имат, типичния за неговия стил, особен завършек, който те кара да се върнеш назад и да прочетеш написаното още веднъж, но вече с други очи. В проза на Стефан Бонев гротеската, метафората и хиперболата са съчетани така, че създадените чрез тях герои и ситуации в един момент са напълно истински и досегаеми, а в следващия преминават в паралелни светове, създадени на ръба на нормалната човешка логика.

Още първият от разказите – „Пътят към обителта”, показва посоката, в която ни отвеждат останалите творби. Героят си взема отпуск и се отправя към уединен манастир, решен да преосмисли там досегашния си живот.

Влязъл веднъж през портите на светата обител, той повече не може да се върне към предишното си битие. Тя го държи в плен, обърква по свръхестествен начин пътя му към града и винаги го връща обратно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 85 = 92