Издателство Сиела и Петър Делчев Ви канят на премиера на най-коментираната книга в интернет пространството!

КАСТИНГ ЗА МЕСИЯ на 24.01 ( четвъртък) от 18.30 ч. в галерия Снежана, ул. Денкоглу 30.

Kasting za mesiq-FIN

Ето откъс за вдъхновение, а пълното представяне на книгата, може да откриете ТУК

Земната власт си позволи да разреши на индивидите от вида Homo sapiens sapiens „без каквито и да са ограничения, основани на раса, пол, националност или религия“, сами да си бъдат богове.

Бог вече не бе Творец и Съдник. Творец бе Случайността, съдник бе Силата. Тълпата осъди бога и на негово място въздигна Човека. Аристократи, атеисти и артисти, брамини, бармани и бърборковци, водачи, въздухари и воайори, учители, уличници и умници, глашатаи, гурувци и гуреливци, пастири, пастори и патетици – всички, всички се бореха със зъби и нокти за място около трупа на християнството. Църквата отстъпваше, злите варварски орди настъпваха. Колкото и да бяха различни, духовните душмани по едно си приличаха – не спираха да повтарят на целокупното човечество една и съща лицемерна лъжа: руното е грива и под него овчиците са лъвове. Душевната благост бе приравнена с житейско овчедушие. Коравите в сърцата обявиха за висша добродетел милостивото подхвърляне на къшей хляб, а висшето милосърдие да обичаш ближния като себе си бе заклеймено, заплюто и запокитено в небитието като враг на новата световна религия на абсолютния Аз. На знамето на новото време бе пришит юмрук с обърнат надолу палец – смърт. На слабите, на падналите, на смазаните от тълпата в стремежа є да лапа все по-разнообразно и все повече и повече, в неистов порив да засити ненаситната си плът. Смърт – на човеколюбието под крясъците „Да живее Човекът!“.

Вселенският Велик Събор бе факт, сам по себе си невероятен. Уж дългоочаквана, вестта за него свари неподготвени правителства, институции, общества, миряни и обикновени хора. Светът осъмна настръхнал. С изгрева набързо призованите от медиите кохорти от разни и разнообразни експерти анализираха, прогнозираха, предсказваха и предричаха от „Осанна!“ – за ново световно духовно летоброене, до „Разпни го!“ – за физически край на познатия свят. По обяд легиони политици крещяха от „Осанна!“ до „Разпни го!“ за бъдещото неясно геополитическо статукво. След залез слънце настървени армии от лумпени ревяха по улиците от „Осанна!“ до „Разпни го!“… Човек има две уши и едно гърло. Но никой не искаше да слуша, а само да бъде чут.

Ислямът се разцепи. Половината премъдри чалми обявиха „Велик джихад“ срещу новия мега кръстоносен поход, който се подготвял с гяурския Събор. Другата половина премъдри чалми оповестиха план за обединение на Ислям и Християнство под знамената на Пророците Иса и Мохамед.

Будисти, дзен-мотоциклетисти, хиндуисти, йоги, кришнари, даоисти, тантристи и прочие източни кама-сутристи със „задоволство и надежда“ изказаха своите най-искрени благопожелания и се взряха космополитно в пъповете си и под тях. Севернокорейският народ чрез своя демократично избран по томствен вожд изрази толкова ясно позицията си, че никой не я разбра. Но дълго се ръкопляска със ставане на крака. Непоканените на Събора лидери на пресни религии и водачи на вмирисани на мухъл ереси, в които се споменаваше „Иисус“, „Христос“ или и двете, напразно се опитваха да привлекат общественото внимание върху себе си. Те бяха историческа леш и го разбраха от медийната тишина около набързо свиканите им пресконференции. Акциите на финансовите консорциуми, всеизвестно свързани с авоари на Ватикана, пробиха тавана.

Евреите мълчаха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =