Издателство „Сиела“ и Николай Грозни ви канят на премиера на книгата „Крака на костенурка“ на 20 юни от 18.00 часа в Америкън Корнър, площад Славейков 4А, София.
Книгата ще представи Николай Янков, индуист.

 Обещаващ джаз пианист, роденият в България Николай Грозни, заминава за САЩ, за да учи в Музикалния колеж„Бъркли“, Бостън. Тази посока на живота скоро му омръзва – и се преселва в Хималаите, за да изучава будизма. В това начинание го подкрепя дребничка тибетска монахиня на име Ани Дауа. Четирите години, прекарани в Дарамсала, Индия, са достатъчен период, по време на който натрупва многобройни проникновени и комични спомени, описани в „Крака на костенурка“.„Заминах за Индия, за да уча тибетски език, да участвам в дебати, да изучавам най-важните будистки текстове, преподавани в манастирите, да медитирам и да открия рецептата за навлизане в крайната реалност…“ –разказва Николай Грозни. Вместо това обаче той научава, че най-съществени за него са необикновените отношения с хората, които среща по пътя си. Макар да следва монашеския начин на живот, заради непокорния си характер често пъти му е трудно да постигне вътрешна хармония със себе си. В Индия преживява радостни пристъпи на делириум, на примирение „от които ти идваше да захвърлиш паспорта и парите си в канавката и да запълзиш до прокажения, изпадайки в екстаз от осъзнаването, че нищо друго не ти остава и няма къде да отидеш“, моменти на ирония към предишния си живот и на скептицизъм към настоящето си. В книгата не става дума за романтичния будизъм на туристите първа класа и на студентите първокурсници, нито сляпо преклонение към общоизвестните митове за Индия и Буда. Живеейки в крайно мизерни условия близо до резиденцията на Далай Лама, Грозни започва да изпитва съмнения, постепенно осъзнава, че животът на спокойно съзерцание не е за него, затова сваля расото и се отказва от тибетското си име Лодро Чосанг. В търсене на истината сред абсолюти и догми просветлението за Николай Грозни е, че животът е по-голям от всякакви категории.

 За автора

 Николай Грозни е роден на 28 март1973 г. в София. Музикалното си образование получава в училище „Любомир Пипков“ и колежа „Бъркли“ в Бостън, а литературното – в престижния щатски университет „Браун“. Прекарва четири години като монах в Дарамсала – седалището на Далай Лама в Индия, – където изучава будизъм и тибетски език. Завръща се в България, където с рожденото си име Николай Гроздински публикува сборника „Жития на безделници и пропаднали мистици”, както и двата романа „Някой омагьоса битието“ и „Да подремнеш в скута на голямата еднаквост“.

През 2008 г. в САЩ публикува чрез ИК „Ривърхед“ мемоари за живота си в Индия, а през есента на 2011 г.в САЩ излиза и романът му „Вундеркинд“ (ИК „Фрий Прес“към „Саймън & Шустър“, който е преведен и в Европа).Произведения на Грозни са печатани в „Ню Йорк Таймс“,„Гардиан“ и „Сиатъл Ривю“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here