„Преселението“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) е книга, писана от професор Боян Биолчев с години. Повлияна от личната съдба на неговия род, историята запчва по време на Първата балканска война. Турците настъпват на северозапад и безчинстват в българските села в Беломорска Тракия. Българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едното от момчетата спасява малоумния си брат да не бъде изнасилен от турски войник, като го застрелва със собствената му пушка. Предпазвайки семейството да не бъде открито и избито обаче, дядото задушава новородената си внучка. След много трудности семейството стига в малко българско градче Василико (днес Царево).

Иван е баща на новороденото, който бяга към Бяло море от турската армия, в която е служил, за да не стреля по българи. След много перипетии, далече от семейството и без новини за съдбата му, Иван успява да намери жена си Златина и семейството си. Но дали вече не е късно да бъде залепено това, което е безвъзвратно счупено?

„Преселението“ е повест. Един жанр, който е позабравен от българските писатели, но жанр, в който българската литература има традиции. Професор Боян Биолчев успява да пресъздаде умело и истинно атмосферата в българските земи по онези тъмни и смутни времена. Времена, в който без мъжество и доблест, оцеляването е било невъзможно.

Книгата „Преселението“ е събитие. Професор Биолчев ще я представи най-напред в гр. Царево, на 14 декември, възможно най-близо до мястото, където се развива действието на книгата. А в София специална среща с читатели ще бъде проведена в началото на следващата година. Корицата е специален жест от професор Греди Асса.

Книгата е сред топзаглавята на Книгоиздателска къща „Труд“ на предстоящия панаир на книгата от 11 до 16 декември в НДК, София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 33 = 42