Вече втора седмица по родните екрани тихомълком шества осмата част от поредицата Убийствен Пъзел. Имайки предвид популярността на хорър жанра и ОСОБЕНО на тази поредица на родна територия е странно, че филмът така незабелязано минава по кината и никой не му обърна кой знае какво внимание в дебютната седмица. Дали за това няма причина?

„Пъзелът“ връща Тобин Бел в поредицата за първи път от неговата смърт в далечния „Убийствен пъзел 3“! До тук добре. Историята в резюме:

Мъртви тела се появяват на различни места в града, всяко от тях с ужасяващи травми. В хода на разследването уликите сочат към едно име : Джон Крамър. Но как може да е възможно това? Мъжът известен като “Пъзелът” е мъртъв от повече от десетилетие.

Историята звучи добре. В трейлъра виждаме изкопаването на ковчега на оригиналния пъзел. И тук свършва ВСИЧКО, което е добре.

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!

Този изключително глупав филм, се нарежда достойно до най-глупавите от поредицата. Няма НИТО ЕДИН елемент, който вече да не е дъвкан и предъвкван предходните части.

  • имахме различни времеви линии в края на „Убийствен пъзел 2“, когато стана ясно че случките в къщата са на запис
  • имахме огромна изненада, че накрая трупът се оказва убиецът (още в първия Убийствен пъзел в банята
  • имахме множество ПОМОЩНИЦИ на Джон Креймър през годините от Аманда, през полицая та чак до Джил Тък.

Всички капани събрани на едно място са чудесна носталгия към поредицата и не носят категорично НИЩО за този филм. „Новият“ капан е най-безумното нещо, което някой може да измисли. Дори не става особено ясно как този мотор задейства какво и то как върти тая турбина, която май е гореща и накрая?

Всеки един от капаните е нещо, което вече е дъвкано в предходна част. Финалния капан с лазерите прилича на НЯКОЛКО вече (докторката с гърмящата яка, помните ли я?). Случката с пушката- убий човека насреща за да оцелееш- ИЗКЛЮЧИТЕЛНО предвидим обрат, за феновете на поредицата. Спринцовките- вече ги видяхме „Убийствен пъзел 2“ когато Аманда падна в дупката пълна със спринцовки , а всички търсеха антидот против газът, който щеше да ги задуши (отново в спринцофки), затворената спринцовка за която като пръкнеш и си отрязваш китката (същата част)….. Връзване с верига и теглене към нещо, което да те убие….колко пъти го преживяхме през поредицата…..

Малко по-различната сцена с кабелите и кракът или царевичното зърно НЕ могат да спасят усещането за шлагер, нещо старо, нещо чувано, гледано, дъвкано и повтаряно. Финалното затваряне на вратата го видяхме още в Първия пъзел от Джон Креймър, във втория пъзел от Аманда, след това такова затваряне ни даде и полицая, сега и „новия“ Пъзел….

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!!!

Това бяха най-елементарните капани, най-малко брутални и най-поносими. Тобин Бел НЕ може да бъде върнат в поредицата, този опит за пореден път го доказа. А липсата на всякаква оригиналност, новост, изненада…. доказват едно. „Убийствен пъзел“ е мъртъв и освен ако някой не роди НОВА идея и не промени схемата и правилата, публиката НИКОГА повече няма да се завърне към този хорър. За това не му се получи този път. За това няма да се получи и следващия.

На излизане от прожекцията съжалявах, че съм си дал парите и пропилял времето. Добрата новина беше, че филмът е толкова кратък, че поне няма да пропилеете много време, ако решите да го гледате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 − = 18