movie_forty_three

За режисьора Питър Фарели, животът е изпълнен с хумор. Като едната половина от Братя Фарели, той е един от мозъците зад някои от най-забавните и запомнящи се комедии през последните две десетилетия: „От глупав по-глупав”, „Ах, тази Мери”, „Свалячът Хал” и наскоро „Тримата тъпаци”, с който братята отдават почит на най-големите си вдъхновители.

“Но не всичко е забава,” казва Фарели. “Има много неща, които съм искал да кажа чрез киното, които не карат хората да се смеят. Определено не разсмиват мен.”

Въпроси като тийнейджърския секс, расовите отношения, обезобразяването, предизвикателството на днешните свалки, детското обучение, тийнейджърския секс, ефектът на портативните музикални плейъри върху младите хора, леприконите, мъжкото сближаване, жестокостта към животните, тийнейджърския секс, специалните предизвикателства пред супергероите, докато се опитват да създадат интимна връзка, и дори тийнейджърския секс, силно тормозят творци като Фарели – и очевидно мнозина други.

IMG_0026.CR2

Заради своята загриженост по тези проблеми, Фарели събира едномислещи режисьори, сценаристи и актьори, за да създаде „ПЪЛЕН Т*ШАК”. “Познавах хора като Брет Ратнър, Холи Бери, Грифин Дън, Ричард Гиър, Елизабет Банкс, Хю Джакман, Стив Кар, Кейт Уинслет и много други, и всички бяхме обсъждали в различни моменти тези въпроси. Всички познаваме хора, които изглеждат различно от нас, имаме домашни любимци, които се нуждаят от специални грижи, или имаме приятели, които са провалили своите “слепи срещи” или са изживели първия месечен цикъл на момичетата. Това е истинският живот. Нашата цел е да забавляваме, но и изпитваме чувство на задължение към нашата публика да я образоваме за някои други аспекти на това да си човек. Животът не е само пърдящи бебета и гел за коса.”

Един човек, който се присъединява от самото начало, е дългогодишният продуцент на Фарели Чарлз Уеслър. “Исках да направя нещо подобно още през 2000-дната година, след като завършихме „Аз, моя милост и Айрийн”. Така че щом Питър ми обясни каква идея има, аз бях навит,” спомня си Уеслър. “И двамата имахме съгласие по една точка – толкова отдавна разсмиваме хората, защо да не ги накараме да се замислят.” Макар темите в  да имат предимно сериозен тон, Уеслър отбелязва, че има място за лекота. “Това е странното в живота – колкото и да е тежка някаква тема, винаги има място за смях.”

Фарели и Уеслър решили да направят нещо уникално, позволявайки на широк набор творци от целия спектър на киното – драма, комедия, екшън, анимация – да създадат кратки филмчета, в които да разкажат история по свой избор, като задължително представят важно послание. “Имах чувството, че снимам реклама,” казва Ратнър, режисьор на филми като трилогията „Час пик”и продължението на „Мълчанието на ангетата”. “Но идеята на Питър ми хареса. Както каза той, много от нас имат да казват повече неща, отколкото успяваме да предадем в пълни два часа.”

truth or dare 1 _208.NEF

„ПЪЛЕН Т*ШАК” е напълно директен в посланията си. Фарели отбелязва “Мразя политическата коректност. Ако имаш да казваш нещо, кажи го по начина, по който говорят истинските хора. Не исках да видя нищо разводнено. Смятам, че всички творци и актьори приеха присърце тази идея.”

“Напълно съм съгласна,” потвърждава носителката на Оскар Холи Бери. “Като актриса, не искам да има ограничения за посланията, които отправям.” Реалността е далеч по-важна за представяне в подобни филми, добавя Ричард Гиър. “Истината си е истина. Този филм е за това – за истината.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − = 14