purvite_90_dni_coverНовите лидери се учат от „Първите 90 дни”

Проникновената книга Първите 90 дни (ИК „Изток-Запад“) на американеца Майкъл Уоткинс дава полезни съвети и обяснява на лидерите на екипи, които току-що са встъпили в длъжност, как да се справят с всички предизвикателства и пречки, пред които се изправят още в първите дни начело на екипа, който са поели.

Структурата на съвременните организации е особено сложна. Бързината, с която се вземат управленските решения, а също и предизвикателствата пред новия лидер на екип, днес са по-тежки от всякога. Преходите и периодите на дребните несъответствия в действията на новия лидер могат да окажат особено голям ефект върху резултатите на неговата работа. Как новопоелите поста лидери да избегнат всичко това и да се справят подобаващо добре още в първите дни начело на екипа разяснява доц. Майкъл Уоткинс в изданието Първите 90 дни. В книгата (с подзаглавие Най-успешните стратегии за нови лидери на всички нива“) Уоткинс говори за т. нар. подход „плувай или се удави“ и обяснява на новите лидери и на организациите, на които са начело, как да го преодолеят.

Без значение от нивото, на което се изявяват, лидерите са най-уязвими през първите месеци от встъпването си в длъжност, тъй като все още не познават детайлно предизвикателствата, с които ще се сблъскат, пък и не са наясно с цената на успешното им преодоляване. По това време те не разполагат и с необходимата мрежа от контакти, за да michael_watkinsпосрещнат подобаващо предизвикателствата. Ако не успеят да наберат скорост през първите месеци, то им предстоят тежки битки. Изграждането на доверие у околните и осигуряването на някои ранни победи полагат най-стабилната основа за бъдещия дългосрочен успех. Следвайки стратегиите, изложени вПървите 90 дни, новите лидери могат значително да увеличат способностите си за преминаване в нова роля и достигане на равновесно състояние. Хората, които работят за тях, също могат да извлекат големи ползи, ако лидерите им помогнат да бъдат по методични към ускорението на прехода. А колкото по-бързо наберат скорост, толкова по-полезни ще им бъдат в осъществяването на целите.

Уоткинс е преподавател по лидерство и водене на преговори в Харвард Бизнес Скул. Той води също и популярен курс по корпоративна дипломация за второкурсници, който разкрива как преговарят изпълнителните директори. Преди да се присъедини към Харвард Бизнес Скул през 1996 г. Уоткинс е бил доцент в Харвардс Кенеди Скул ъф Гавърмънт, където е преподавал водене на преговори в комплексната международна дипломация на Близкия изток, Корея и Балканите. Уоткинс е също и автор на редица издания на тема бизнес и лидерство.

*

След като дълго време сте се съсредотчавали върху отделните дървета, логично е да се отдръпнете и да погледнете цялата гора.“       Майкъл Уоткинс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

54 − = 51