Премиера в България: 30.08.2013г.
Световна премиера: 07.08.2013г.
Жанр: Приключенски, Семеен, Фентъзи
Продължителност: 106 минути
Формат: 3D
Сценарист: Марк Гугенхайм, Скот Александър, Лари Карашевски
Режисьор: Тор Фройдентал
В ролите: Шон Бийн, Джейк Ейбъл, Антъни Хед, Дъглас Смит, Дерек Миърс, Даниел Кудмор, Левин Рамбин, Стенли Тучи, Логан Лърман, Брандън Т. Джаксън, Миси Пайл, Нейтън Филиън, Александра Дадарио, Крис Кугън, Мелина Канакаредес, Габи Куна
Разпространител: Александра филмс / Twentieth Century Fox

За да спаси рая на полубоговете, Пърси и приятелите му трябва да намерят легендарното златно руно. Пътешествието им ги отвежда до Вашингтон и след това до Флорида, от където отплават към смъртоносните води на Морето на чудовищата, известно на хората като Бермудския триъгълник. Те се изправят пред гигантски огнедишащ бик, страховити морски чудовища и огромни циклопи, както и други полубогове. Залогът е по-висок от всякога и ако Пърси се провали, лагерът Халф Блъд ще изчезне, а Олимп ще се сгромоляса.

Пърси Джаксън не се чувства герой. Макар като получовек, син на Посейдон – гръцкия бог на морето – веднъж да е спасил света, Пърси смята това по-скоро за щастлива случйност. Дали това не е кьорфишек…чудо за три дни?

Когато Пърси научава, че има полубрат – чудовище, се замисля дали да бъдеш син Посейдон не е по-скоро проклятие. На Пърси, обаче, не му остава много време да се чуди. Магическите граници на лагера Халф Блъд започват да се рушат и убежището на децата на боговете го грози унищожение от пълчища митични чудовища.

Рик Риърдън, дългогодишен преподавател по древногръцка литература в среден курс в Калифорния и Тексас, е автор на първата книга за Пърси Джаксън. Първият роман е последван от още четири, които печелят милиони почитатели по света. Идеята се ражда докато писателят измисля истори за древногръцките герои, които разказва на сина си Хейли вместо приказки за лека нощ.

„Когато изчерпих митовете, синът ми се разочарова”, споделя автора на уебсайта си, „Помоли ме да измисля нови истории със същите герои. Спомних си една писмена работа, която някога бях възложил на шестокласниците – трябваше да създадат собствен герой полубог, син или дъщеря на бог, по техен избор и да опишат приключенията му в старогръцки стил.”

„Отне ми три нощи да разкажа на Хейли историята за измисления от мен Пърси Джаксън и приключението му в съвременна Америка. Накрая Хейли ми каза, че трябва да напиша книга.”

Трите нощи прерастват в едногодишна одисея за Риердан до завършването на първата книга. Романът е публикуван през 2005, но минават 5 години преди Пърси Джаксън да се появи на голям екран. Докато студиото филмира книгата на Риердан, авторът продължава поредицата като пише по една книга годишно между 2006 и 2009.

Гугенхайм и Фройдентал остават верни на духа на книгата, докато правят необходимите промени за да я пресъздадат на голям екран. Духът на романа е специфичен и опасността при пресъздаванетпо му на голям екран е да се усеща несъответствие, например: заплахата от страна на Кронос да противоречи на щурите и смешни черти на другите герои. Предизвикателството е тези елемнти да се допълват вместо да си противоречат. Режисьорът ни, Тор, имаше ясна визия за това, как да се съчетаят всички части на филма.

При толкова много млади актьори, работили заедно преди в „Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии” се усеща приятелска атмосфера на снимачната площадка.

Лермън се завръща като главният герой, полубог, син на Посейдон, който поема към своята модерна одисея. „Пърси се чувства изоставен от баща си, гръцкия бог Посейдон и неочаквано открива, че има брат.”

Освен шокиращите разкрития, касаещи семейството му, Пърси трябва да се справи с Полифем, могъщи циклопи, морското чудовище Харибда, разярения колхидски бик, Мантикор и древния оракул – скелетоподобен мумифициран мистик. Оракулът допълнително усложнява самоусещането и чувството за дълг на Пърси, като му казва, че „или ще унищожи, или ще спаси Олимп. Той не е сигурен дали ще се справи.”

Пърси рискува доста, според Фройдентал: „Той опитва да спаси лагера на полубоговете и да се докаже като герой. Той се е одалечил от баща си, който не откликва на зова му за помощ. Пърси се впуска в приключението поради две причини: за да спаси дома си и да се убеди че е наистина герой.”

Александра Дадарио е отново в ролята на дъщерята на Атина. В този филм се ракрива по-скоро чувстителната същност на Анабет. „В първия филм тя е доста корава, докато тук е далеч по-уязвима.”

Брандън Т. Джаксън изпълнява ролята на Гроувър, сатирът, приятел на Пърси Джаксън. В гръцката митология, сатирите, наполовина хора, наполовина козли, са лукави. Те обичат забавленията и са защитници на земята. Гроувър би направил всичко за да спаси лагера и би дал живота си за Пърси.

Джаксън признава, че превъплъщаването в героя е „предизвикателство защото трябваше да развия образа. В този филм, Гроувър е малко по-възрастен. Вече са му пораснали рога. Гроувър не иска да участва в този поход, защото е вероятно да загине, но се налага, тъй като е необходим водач сатир, за да бъде открито златното руно.

„Той не се страхува, но знае, че срещата с Полифем, огромния циклоп, притежаващ златното руно, ще изложи живота му на опасност. Гроувър предпочита да остане вкъщи и да разпуска в лагера на полубоговете. Полифем е последното нещо което желае да срещне. Та той яде сатири на закуска!”, разказва Джаксън.

Джейк Ейбъл играе отново Люк, синът на Хермес и похитителя на мълнии от първия фим. „Полубоговете са синове или дъщери на богове и хора. Те наследяват силите на своя бог-родител. Люк като син на Хермес е лукав и с остър ум. Той е непостоянен, енигматичен и неискрен. В първия филм той краде мълнията на Зевс. В „Пърси Джаксън: морето на чудовищата”, той продължава бунта срещу баща си. Чувствайки се пренебрегнат и изоставен, той иска да покаже на боговете кой командва и Люк измисля план да сложи край на управлението им и междувременно да привлече някои от полубоговете към тъмната страна.”

Подобно на Пърси, Люк търси златното руно, но от съвсем различни подбуди. „Люк иска да върне първичното зло в лицето на Кронос, титанът, победен от синовете си. Със златното руно, Люк може да възкреси Кронос. Люк е убеден, че Кронос ще му обещае всичко и ще му помогне да покори Олимп и да завладее с света.”

  В похода за златното руно и срещу Люк, Пърси установява, че има полу-брат – Тайсън, който е циклоп. „Тайсън е симпатичен циклоп в пубертета. Обикновено циклопите се възприемат като чудовища, но Тайсън е пълна противоположност на тази представа.”, разказва Фройдентал.

„Тайсън е в известна степен боец.”, коментира Дъглас Смит, който изпълнява ролята. „Тайсън изглежда простоват, но всъщност е мъдър. Той е много полезен в похода, защото притежава множество таланти, присъщи само на циклопите. Той е добряк, който e по-близък до полубоговете, отколкото до циклопите. Тайсън изглежда като злодей, но има златно сърце и това е малко объркващо за хората, както и за него самия.”

Подобно на Пърси, Тайсън е син на Посейдон, но майка му е морска нимфа. „Пърси и Тайсън са доведени братя, но Тайсън не желае да го разгласява. Пърси не очаква да има брат в лагера, не очаква и да са заедно в похода, също така не очаква да се зарази с неговия оптимизъм. Накрая, Пърси осъзнава, че Посейдон се интересува от него, защото именно той изпраща Тайсън на Пърси.”

Първоначално, създателите на филма смятат да сложат изкуствено око на Смит, но в последствие решават да направят окото с пощта на визуални ефекти. Протезата с размери на маска закриваща цялото лице се смалява до малка апликация на челото, с ефект на единична вежда, която Смит да носи, когато Тайсън е със слънчеви очила. Както е и в книгата, магическа мъгла създава илюзията, че Тайсън има две очи, като за тези сцени Смит се появява със собственото си лице.

Най-новото попълнение сред полубоговете в лагера е Кларис Ла Ру, дъщеря на Арес, богът на войната. Ролята на Кларис изпълнява Левън Рамбин. „Тя е напълно отдадена на битките, съревнованието и стремежа да бъде най-добрата. Тя непрекъснато иска да се докаже на баща си, който е искал син.”

„Кларис допринася за това, Пърси да се чувства не на място и да се колебае дали мястото му е в лагера на полубоговете.”, разаснява Фройдентал. „Кларис е неуверена и това диктува поведението й. Страхът, че някой ще я надвие или изложи, я кара да тормози околните.”

Антъни Хед се превъплащав в ролята на Хирон, менторът кентавър на Пърси. „Кентаврите обичат пиенето и забавленията, но Хирон е пълната противоположност.”, описва героя си Хед. „Хирон възприема Пърси като син. Той е благороден, но същевременно има и тъмна страна, защото е син на Кронос. Кронос е голямото зло и отговорен за всичко лошо, което се случва в света на Пърси Джаксън.”

Носителят на Златен Глобус и Еми, Стенли Тучи играе ролята на Дионис, известен сред младите обитатели на лагера като мистър Ди. „Той е бога на виното и хедонизма.”, отбелязва Тучи. „Аз обичам виното и реших, че е подходящо да изпълня ролята.”, остроумничи той.

„Зевс е проклел Мистър Ди и всеки път, когато опита да пие вино то се превръща във вода. Мистър Ди е нещастен и ужасен водач. Не помни имена и е по-уплашен и от учениците си. Той е пълна развалина и не би трябвало да е в тази позиция. Точно това за мен бе забавното в ролята.” За да се превъплъти в образа, Тучи носи мустаци, брада, перука и бутафорен корем.

Нейтън Филиън се присъединява към боговете на Олимп като Хермес. За хората е служител в UPS, за младите олимпийци е изтупан бизнесмен, който развежда полубоговете из колосалния си център за разпределяне на пратки.

Хермес е баща на Люк. „Всички беди са дело на Люк и затова, те трябва да го открият.”, обяснява Филиън. „Люк е проблемно дете, което малко огорчава Хермес.”

ТАКСИ ОТ АДА

Походът за златното руно започва когато Анабет извиква такси насред гората и то се появява от нищото. Таксито управляват сестрите Граи – три вещици с едно око.

Миси Пайл, която заедно с Мери Бърдсонг и Ивет Никол Браун изпълнява ролята на една от сестрите граи, отбелязва: „Окото не ние необходимо за да шофираме, но ни харесва да си го прехвърляме напред назад. Сестрите Граи са слепи за видимото от хората, но с окото виждат наистина.” По време на разрушителния курс с таксито, сестрите Граи разкриват на Пърси информация, която се оказва безцценна.

Пайл, Бърдсонг и Браун преминават ежедневно петчасова процедура в гримьорната преди да се превърнат в сестрите Граи. Гримът, дело на корифея Уилям Терезакис преобразява главите ръцете и дори краката на актрисите.

За сцените със сестрите Граи са използвани шест автомобила (модел около 1969-1982). Боядисани и приспособени да приличат на таксита от 1982. Колите са докарани чак от Аризона.

С началото на продукцията, започва да се развихря и екипът по специалните ефекти. Отговорникът за специалните ефекти Дан Кауфман започва работа шест месеца преди принципната фотография. Повечето от компютърната анимация е дело на студиото за визуални ефекти Ритъм енд Хюс (Rhythm and Hues).

ЕДИН ЧОВЕК, ДВЕ ЧУДОВИЩА

             С големият си ръст, Робърт Майлет трудно остава незабелязан. Внушителният актьор изпълнява две роли във филма. Зрителите ще го видят като легендарния циклоп Полифем и чудовищния последовател на Люк, Лестригон.

            Алек Джилис е дизайнер на специалните ефекти в грима и е създател на външния вид на Полифем и Оракула. За последната той споделя: „Целта бе да изглежда правдоподобно и част от средата. Искахме да изглежда реалистично и затова при създаването й използвахме аниматроника. Въпреки че изградихме образи, изпълнени от актьори, искахме да постигнем различен ефект с нея. Отчасти заради празните очни ябълки и скелетоподобното тяло, което нямаше как да постигнем с жив актьор. Това ни принуди да използваме аниматронична кукла.”

            Оракулът се управлява от четирима кукловоди – двама, които управляват с дистанционно мимиките на лицето и двама които директно ръководят тялото.

СЪЗДАВАНЕТО НА ЛАГЕРА  ХАЛФ БЛЪД И ОСТАНАЛИТЕ МАГИЧНИ ДЕКОРИ

 За да създадат фантастичния митологичен свят на ПЪРСИ ДЖАКСЪН: МОРЕТО НА ЧУДОВИЩАТА, дизайнерът на продукцията Клод Паре, тримата художествени директори и цяла армия художници, дърводелци и декоратори работят неуморно за да издигнат внушително количество монументални декори, включително амфитеатър с 200 места, 43-футова тренировъчна машина (вдъхновена от идеите на Леонардо Давинчи), античното селище на лагера на полубоговете, леговището на Циклопите, Полифем и изоставения увеселителен парк на острова на Полифем.

            През октомври 2011, Паре и екипът му започват шестмесечна подготовка и с наближаването на старта на продукцията, екипът му наброява между 200 и 400 човека. Значителна част от декорите на лагера са изградени в парка Робърт Бърнби във Ванкувър. Колизеумът е издигнат върху тенис корт. В близката гора са построени пет вили. Тренировъчната кула се издига 43 фута над самия парк.

            Сцените с бронирания кораб от гражданската война, офиса на Мистър Ди, тавана, където Пърси се среща с Оракула, пътуването с таксито на сестрите Граи, вътрешностите на морското чудовище Харибда, леговището на Полифем са заснети в Мамут Студиос в Бърнаби.

            ПЪРСИ ДЖАКСЪН: МОРЕТО НА ЧУДОВИЩАТА се снима във Ванкувър, Британска Колумбия от април  до средата на юни 2012, след което продукцията се мести в Ню Орлийнс, Луизиана, където снимките продължават до края на юли.

АКТЬОРСКИЯТ СЪСТАВ

 Логан Лерман (Пърси Джаксън) е израстнал в развлекателния бизнес с впечатляващ опит зад гърба си. Той бързо се превръща в един от най-търсените млади актьори в Холивуд. Към момента Лерман се снима в предстоящия дългоочакван филм на Дейвид Айер Fury заедно с Брат Пит, Шия Лебьоф и Майкъл Пеня. Наскоро той се снима в драмата, продуцирана от Джон Малкович The Perks of Being a Wallflower, в която участват също Ема Уотсън, Пол Ръд и Езра Милър. Той печели овациите на критиката за ролята си като 15-годишния Чарли, който преживява любовта, приятелството и болката.  Лерман участва и в завършената неотдавна продукция „Ной” (Noah) на Дарън Аронофски заедно с Ръсел Кроу, Дженифър Конъли, Антъни Хопкинс, Дъглас Бут и Ема Уотсън.

            Кариерата на Лерман започва с „Патриотът” на Роланд Емерих, в който изпълнява ролята на най-малкият син. Същата година той се появява в „Какво искат жените” като младежката версия на героя на Мел Гибсън. Той участва и във филмите „Тримата мускетари”, „Ефектът на пеперудата”, „Числото 23” и др.

Брандън Т. Джаксън (Гроувър) е многолик актьор, който сам си проправя път в Холивуд като печели одобрението на критиката на всяка крачка. През 2006 печели отличие на наградите Black Reel за ролята му във Roll Bounce. Той получава възторжени отзиви за представянето си в „Пърси Джаксън: Похитителят на мълнии”. Ролята в „Тропическа буря” му носи номинация на наградите Black Reel за подържаща роля.

 Александра Дадарио (Анабет Чейс) е известна с ролята си като Анабет Чейс в „Пърси Джаксън: Похитителят на мълнии”. Публиката ще я види в предстоящия сериал на НВО True Detective заедно с Уди Харелсън. Дадарио играе в Texas Chainsaw 3D, който излиза на голям екран през януари 2013. Макар и тя да добива световна известност след „Пърси Джаксън: Похитителят на мълнии”, Дадарио има зад гърба си десетгодишна кариера в киното. Тя игре във филми като: Hall Pass, Bereavemen The Attic, The Babysitters, The Hottest State и The Squid and the Whale.

 Джейк Ейбъл (Люк) дебютира в киното през 2008 във филма на Адам Сандлър и Стив Зан Strange Wilderness. Същата година излиза още един филм с негово участие – Flash of Genius на режисьора Марк Ейбрахам. През 2011 той се снима в I Am Number Four. Наскоро приключват снимките на The Ghost of The Pacific, в който изпълнява ролята на Джийн Алдрич.

 Дъглас Смит (Тайсън) е известен с ролята си като Бен Хенриксън в сериала по НВО Big Love. Последните филми в които се снима са Remember the Daze, The Boy Who Smells Like Fish,  Antiviral, чиято премиера е на фестивала в Кан през 2012.

 Станли Тучи (Мистър Ди) се е снимал в над 50 филма на голям екран и множество телевизионни. Тучи е номиниран за Златен Глобус, Оскар и BAFTA за ролята си във филма на Питър Джаксън „Очи от рая” (The Lovely Bones). Той изпълнява ролята на Цезар Фликерман в „Игри на глада”. Сред последните филми, в които се снима са The Company You Keep на Робърт Редфорд и Velvet Morning, режисиран от Нийл ЛаБут, чиято премиера на филмовия фестивал в Трибека. Тучи се изявява и като сценарист, продуцент и режисьор. Той е режисьор, сценарист и актьор на филма Blind Date, чиято премиера на фестивала Сънденс.

 Левън Рамбин (Кларис) макар и на 21, тя работи усилено през по-голямата част от живота си и продължава да демонстрира многостранния си талант във всяка роля, която изпълнява. В момента се снима в две независими продукции – Seven Minutes на режисьора и сценарист Джей Мартин и Walter на Ана Мастро. Тя изпълнява ролята на Глимър в „Игри на глада” и в „Господари на вълните” (Chasing Mavericks) с Джерард Бътлър. Кариерата на Рамбин започва в сериала „Всички мои деца”, когато тя е едва на 13.

 Нейтън Филиън (Хермес) изпълнява ролята на Рик Касъл в сериала „Касъл”.

Той се е снимал във филми като Waitress, Slither и „Спасяването на редник Райън”.

 Антъни Стюарт Хед (Хирон) дебютира в ролята на Исус в мюзикъла Godspell. Изгражда успешна кариерата с разнообразни роли в театрални постановки, радиошоута, телевизионни сериали и филми, сред които: Little Britain, Chess and The Rocky Horror Show, Secret Army, Enemy at the Door, Love In a Cold Climate and Howard’s Way,I’ll Be There, Imagine Me and You, Sparkle and Repo the Genetic Opera. След успешната кариера във Великобритания, той заминава за Америка, където участва в култовия сериал на FOX, VR5, както и в ролята на Рупърт Гайлс в световноизвестния сериал „Бъфи, убийцата на вампири“. След като се завръща в Англия, Хед получава роли в Manchild и успешния сериал на BBC Приключенията на Мерлин.

ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА

Тор Фройдентал (режисьор) е роден и отраснал в Берлин. Като студент в Берлинската художествена академия, Фройдентал открива страстта си към киното. Продуцираните от него късометражни филми Mind the Gap и Monkey Business печелят награди на европейски фестивали. Тези работи му носят стипендия в Калифорнийския институт по изкуства. Първият му американски късометражен филм, The Tenor, е удостоен с първа награда от Академията за телевизия, изкуства и науки. По-късно Форйдентал започва работа в Sony Pictures Imageworks, където работи с Роб Минкоф върху „Сюарт Литъл” и „Сюарт Литъл 2”. След заснемането на поредица от реклами за известни търговски марки, Фройдентал става режисьор на втория снимачен екип на продукцията „Привидения в замъка” (The Haunted Mansion) с Еди Мърфи. Фройдентал прави дебют като режисьор през 2009 с „Хотел за кучета” (Hotel for Dogs). През 2010 режисира продукцията на 20th Century Fox  Diary of a Wimpy Kid.

 Марк Гугенхайм (сценарист) практикува като юрист в някои от най-престижните бостънски фирми, преди да се впусне в преследване на мечтата си да стане професионален писател. Опитът като адвокат му печели място в екипа на отличения с Еми телевизионен сериал The Practice. По-късно става един от сценаристите на „Закон и ред” и „От местопрестъплението: Маями”. Паралелно с успешната кариера в телевизията, Гугенхайм пише комикси (за Marvel Comics и DC Comics ) и сценарии за видеоигри (Call of Duty 3, X-Men Origins: Wolverine).

 Карън Розенфелт (Продуцент) е филмов продуцент в Twentieth Century Fox, където работи върху филми като: „Дяволът носи Прада” (The Devil Wears Prada), „Алвин и чипоносковцитте” (Alvin and the Chipmunks), „Марли и аз” (Marley & Me). Розенфелт работи 16 години за Paramount като изпълнителен директор продукция, където отговаря за филми като „Клуб първа съпруга” (The First Wives Club), „Неприлично предложение” (Indecent Proposal), „Булката беглец” (Runaway Bride), „Запази последния танц” (Save the Last Dance) и „Лоши момичета” (Mean Girls).

 Крис Кълъмбъс (Изпълнителен продуцент) е движеща сила в съвременния Холивуд и един от най-успешните професионалисти в бранша. Плеядата му от филми през изминалите 25 години включва заглавия като: „Гремлините”, „Сам вкъщи”, Сам вкъщи 2” и първите два филма от една от най-успешните поредици „Хари Потър”.

Скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =