Скъпи приятели,

За осма поред година оставяме зад гърба си най-личната и същевременно най-отблагодаряваща се инициатива от ВСИЧКИ, които провеждаме. „Месец на книгата“ е единствената 100% авторска инициатива, която още през 2012г. забъркахме и реализирахме с доста скромно първо издание. Много различно от мащабите и случващото се сега. Но от онова първо издание преди 8г. тръгна традиция, която всички ние (и вие) обикнахме. Осем години по-късно тя е неизменна част от нас и всеки октомври е във фокусът на усилията ни.

За поредна година селектирахме внимателно списъка с книгите. Детайлно изследвахме читателските нагласи и интерес към ВСИЧКО най-ново (и не само) представено в www.cineboom.eu! Вашите реакции, четения и активност ни помогнаха отново да пресеем и достигнем до 29 книги, които да формират ядрото на кампанията. Ето и новото тази година:

 • за първи път дадохме поле за изява на български автор, чиято книга директно получи място в кампанията
 • директно превръщаме идеята в постоянна и всяка следваща година ще предоставяме възможност поне на 1 български автор, който да влиза в съответната инициатива
 • въведохме за първи път две книги-изненади, които да са МНОГО различни от темата на кампанията (но все пак да са достатъчно актуални и интересни за нашата аудитория)
 • въведохме мото на кампанията- „Любов, мистерия и ужас“. Преди много години държахме на това и минахме през „Филмови адаптации“, „Бестселъри“  , „Трилогии“. Но в даден момент изоставихме идеята и през 2019г. окончателно се завръщаме към тематичните кампании.
 • За първи път книгите прекрачиха границата от 31 (колкото са дните на месец Октомври) и се наложи да влезем и в първия ден на месец Ноември с книга номер 32!
 • За първи път виртуалната библиотека от началото на проекта до неговия край бе достъпна за цели 37 дни

За първа година имахме и организационен проблем. 100% от издателствата зад селектираните книги откликнаха на предложението ни за участие. Дни след старта на кампанията и при готови визии, книги и всичко, се оказа че е останало финалното ДА от едно от издателствата (ще спестим името му от колегиална вежливост) и потвърждение от тяхна страна НЕ Е получено, въпреки проявения интерес. След неколкократни опити за контакт с издателството и изясняване на случая, отговор НЕ последва. Cineboom премахна логото на издателството и посочихме в деня на неговите книги, че те са предоставени от нас. Така че през 2019 г. 30 книги бяха осигурени от издателства и две бяха осигурени от Cineboom.

Традиционно най-любопитната част е кратката равносметка в цифри, която вадим в края на кампанията. Да се насочим и към нея.

 1. ИК БАРД- „Гробище за домашни любимци”- 450 регистрации
 2. ИК CIELA- “Примката на призрака” – 408 регистрации
 3. ИК ЕРА- „Жертвите, които правим”- 389 регистрации
 4. ИК Ентусиаст- „Пациент 488” -387 регистрации
 5. ИК Прозорец- „Часовници от кости” – 386 регистрации
 6. ИК Изток-Запад- „Сто парченца от мен” – 353 регистрации
 7. ИК Еднорок- „Игри на злото”- 346 регистрации
 8. ИК БАРД- „Апокалипсис” – 331 регистрации
 9. Две издателства си поделят позицията

– ИК Егмонт- „Повелителката на дима”- 329 регистрации

– ИК Сиела- „Сребърният път”- 329 регистрации

10) ИК Ентуасиаст- „Островът на черните скали”- 310 регистрации

11) Ик Емас- „Погълнатата от земята кръв”- 306 регистрации

12) ИК Обсидиан- „Жертвите”- 298 регситрации

13) Две издателства си поделят позицията

– ИК Ера – „По следите на злото”- 292 регистрации

– Pro Book- Разбиваща жега”- 292 регситрации

14) ИК Колибри- „Заличено момче” – 287 регистрации

15) ИК Изида- „Подпалвачът” – 285 регистрации

16) Ик Егмонт- „Един нов свят”- 283 регистрации

17) ИК Ciela- “Мечът на бога”- 271 регистрации

18) ИК Колибри- „Двоен прозорец”- 267 регистрации

19) ИК Еднорог- „Убийството е всичко” – 264 регистрации

20) ИК БАРД- „Сурова Карма”- 262 регистрации

21) ИК Хермес- „Игра на лъжи” – 257 регистрации

22) ИК БАРД- „Господинът” – 251 регистрации

23) ИК Персей – „Краят на любовта” – 242 регистрации

24) Две книги си поделят позицията с абсолютно равен брой регистрации

– „Трансформирай себе си” Страхил Иванов- 238 регистрации

– „Мотивирай себе си” Страхил Иванов- 238 регистрации

25) ИК Ера- „Терез Ракен” – 213 регистрации

26) Явор Веселинов- „Пазителят”- 212 регистрации

27) ИК Лист- „Смърт във вода” – 183 регистрации

28) ИК Бард- „Огън и кръв”- 192 регистрации

29) ИК Прозорец- „Артемис Фоул”- 165 регистрации

В рамките на 1 месец са получени на 9300 регистрации. Въвеждащите статии на книгите са достигнали до десетки хиляди хора,а инициативата регистрира над 100 000 клика върху www.books8.cineboom.eu!

Кампанията тази година бе белязана от няколко приятни и неприятни изненади. „Огън и кръв“ на ИК БАРД бе книга, която очаквахме, че ще пробие тавана. „Терез Ракен“ на ИК ЕРА е книга на Емил Зола. Да повторим ли? ЕМИЛ ЗОЛА! И книгата се изкачи ето до там в класацията ни. Книгата на Явор Веселинов „Пазителят“ при цялото отсъствие на предварителен PR и разпознаваемост сред читателите, закова очите ни с този резултат. Книгите за здравословен начин на живот и мислене на Страхил Иванов се представиха ПОВЕЧЕ от достойно сред динозаврите тук.

Напълно очаквано „Гробище за домашни любимци“ след зрелищната адаптация през Април 2019г. се върна към нов живот и възседна класацията ни. Но от друга страна „Примката на призрака“ очаквахме да се котира някъде в средата.

Интересна тенденция се очерта в това издание. Масово читателите не дочакваха въвеждащата статия за всяка книга, всеки ден. Всички директно се насочваха към основния домейн www.books8.cineboom.eu и от там продължаваха своето участие в кампанията. Това ясно сочи нагласите за „Месец на книгата 9“- целия ни акцент ще бъде върху виртуалната библиотека.

Преобладаващата част от книгите надскочиха предварително заложените регистрации за тях. Въпреки алея на книгата и кино-литературния фестивал Cinelibri, които традиционно отекваха и през октомври, фокусът не успя да се измети и „Месец на книгата“ за поредна година се превърна в истински празник на литературата сред кино феновете.

Кампанията се затвърждава, като една от най-оригиналните, комплексни,  любопитни  и тясно фокусирани върху четящите кино-маниаци. Тя продължава и през октомври 2020г. с „Месец на книгата 9“. Напълно нова визия. Променен формат. Нови книги-изненади и какво ли още не.

Кампанията е изключително тежък механизъм от логистична и организационна гледна точка за това благодарим  на всички ви за търпението към  всички малки несъвършенства, които се опитваме да избистрим в движение.

Ако към настоящия момент (08.11.2019г.) има ВСЕ ОЩЕ неполучени книги от някой от победителите, моля да се свърже с нас на dimitar@cineboom.eu и/или blagoi@cineboom.eu!

С пожелание за още по-успешна кампания през 2020г. : Димитър Кръстев и екипът на www.cineboom.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =