От ДИМИТЪР КРЪСТЕВ, Благоевград


„Aз съм номер 4“ е едно наистина сладко филмче, натъпкано с визуални ефекти, което определено си струва да гледате, въпреки че ще трябва да изстрадате стереотипна история за тийнейджър в гимназията и изтъркани филмови клишета, за подплата на тази история.


ИСТОРИЯТА

Филмът е базиран на поредицата на Питакус Лор!

Когато тяхната планета бива пренаселена от убийствената Могадорианска раса, една група от 9 извънземни деца и техните пазители се скриват на Земята! Но вместо да се скрият на някое отдалечено място и да не вдигат много шум, те моментално получават удар под пояса- преследвач започва да ги преследва и убива един по един. Трима вече са мъртви. Следващия е НОМЕР ЧЕТИРИ! Четвъртият е под името Джон Смит и неговият пазител, Хенри се опитва да го скрие в Парадайз, Охайо. Вместо да се опитва да бяга, Джон прави опити да живее като нормален човек, до колкото това е възможно. Той влиза в училище и скоро прави на глупак местния училищен побойник Марк, сприятелява се с училищния задръстеняк Сам и хлътва по мистичната Сара. Но колкото и да се опитва да бъде обикновен човек, Джон в крайна сметка е застигнат от миналото си, точно в  момент, в който започва да научава за новата си извънземна сила. Изморен от бягане, Джон решава да се опълчи срещу преследвача си. Но кой друг би оцелял, ако той оцелее?!

„Аз съм номер 4“ е забранен за лица до 13 г. за интензивни сцени на насилие и екшън, както и неприличен език.

Отидох на прожекция на „Аз съм номер 4“ знаейки много малко (за да не кажа НИЩО) за филма. Не знаех че е по поредица от книги. Не знаех историята.  Просто си мислех, че ми прилича на „ТЕЛЕПОРТ“, съдейки по рекламите!  Сега, вече видял го,  по скоро бих казал че е смесица от „Планината на вещиците“ и “ Пърси Джаксън и боговете на Олимп: похитителят на мълнии“! Филмът притежаваше младите извънземни и ловците на глави от „Планината на вещиците“ и тийнейджърите със супер сили, които видяхме в „Пърси Джаксън“! Ако сте харесали поне един от  двата филма, „Аз съм номер 4“ СЪС СИГУРНОСТ ще ви хареса!

Най-силната част от този филм са бойните сцени. Те са НАИСТИНА впечатляващи. Ще видите преследване и брутални битки, напомнящи ви за супергерой на Марвел. На моменти може да ви се стори дори, че гледате „Х-мен“! Последните 20 мин. на филма са НАИСТИНА впечатляващи, демонстрирайки ни сензационни бойни изкуства, компютърно генерирани чудовища и грандиозни експлозии (все пак продуцент е Майкъл Бей). Този помпозен финал прави от този по-скоро “ НИЩО ОСОБЕНО“ тип филм, преживяване, което си струва да изпитате!

„Аз съм номер 4“ има наистина добър подбор на актьори. Алекс Петифър прави солидна роля, като Джон. Поставете още 5-10г. върху този актьор и британския актьор ще се превърне в един страхотен „Капитан Америка“! Но така както е, той се справя изключително добре и с екшъна и с романтичните сцени едновременно! Тимъти Олифат изпълнява ролята на неговия Оби-Уан Кеноби или ХЕНРИ! Той няма кой знае каква работа на екран, освен да се прави на загрижен пазител/родител, но го прави добре, особено когато е принуден да постави Джон на свое място. Тереза Палмър има изключително малко екранно време като номер 6, но малкото и време е изцяло натъпкано с непрестанен екшън и така тя успява да остави добро впечатление.

От друга страна не мисля, че трейлърите са честни по отношение на това колко досадна и ТИЙНЕЙДЖЪРСКА в същност е историята. Първият един час е НИЩО повече от типичните преживявания в гимназията. Джон есе сблъсква с  побойниците, защитава задръстеняка и се влюбва в Сара. Не е нищо по-различно от който и да е друг филм ситуиран в гимназия. Всеки който е преживял този период, ще бъде отегчен да види отново… същото! Тези които не са го преживели, може би ще бъдат по-толерантни. Но все пак грандиозния финал оправдава всички мъки за достигане до него.

Освен, че въплъщава в себе си всички гимназиални клишета, „Аз съм номер 4“ е събрал и много от въобще филмовите клишета на които сме попадали през годините. Имаме герой, който тежкарската се отдалечава от експлозия зад гърба му, имаме куче разхождайки се наоколо и изглеждайки жалко, за да предизвика някаква реакция у публиката. Имаме герои, ходейки на забавен кадър през дим! Имаме млади герои, разхождайки се наоколо и играейки си, докато на фон върви готина музика.

И въпреки че този филм включва извънземни, ходещи по земята, има няколко тотално сбъркани случки, които изглеждат много глупаво. На пример, в средата на грандиозно преследване от полицията и ловец на извънземни, какво биха направили Джон и Сара?!  Те правят това, което всяко рационално мислещо, човешко същество би направило- отиват в училище за да  си направят романтични снимки. ДА, НАИСТИНА!!!! Също така виждаме един от лошите, да се превръща в добър, в последната сцена на филма, нещо което изглежда наистина изсмукано от върха на пръстите на сценариста. Има и много други, измъчени моменти, но мисля че схванахте идеята!

Както в „Пърси Джаксън“ и „Последният повелител на въздуха“ така и след  „Аз съм номер 4“ оставам с впечатлението, че предстои продължение. Филмът свършва някак си на ръба с много неразгадани въпроси. Не научаваме ЗАЩО Джонсън има сили. Не научаваме кой знае какво за планетата му. Не виждаме номер 5,7,8 и 9. Филмът превключва на скорост едва в последните 20 мин. и….. свършва.  Казват, че е хубаво да оставяш публиката да иска още, но не е хубаво да я оставяш все пак незадоволена. Със сигурност ще изгледам още един „Аз съм номер 4“ филм, но дали това ще се случи, зависи от боксофисът на този. Кой знае как ще се представи филмът в крайна сметка?!

На края бих казал, че филмът има забрана за лица под 13г. само заради неприличен език. Изглежда е получил забраната си само за да изглежда по- за възрастни, но ако наистина това е била причината, някак си не се е получило. Има прекалено много тийнейджъри, за да направят филма апетитен за по-възрастната публика.  Филмът ще се хареса предимно на хора на 15г. или по-малки,  но при тази забрана, филмът ще загуби голяма част от потенциалните си зрители на по 10г. и надолу… Финансово мисля че  DreamWorks и Touchstone/Disney направиха грешка- трябваше да го направят или напълно подходящ за деца или напълно подходящ за възрастни. Това нещо по средата някак си не проработи.

ИЗВОД: „Аз съм номер 4“ е забавен и си струва да го видите заради екшън сцените и САМО ТОВА! Ако с вас го гледат тийнейджъри или по-малки със сигурност ще останат впечатлени от видяното. Но ако не сте харесали „Пърси Джаксън“, определено е по-разумно да пропуснете този филм!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here