От ДИМИТЪР КРЪСТЕВ, Благоевград

 

Още на средата на втората съвместна колаборация на Патрик Лъшиър и сценариста Тод Фармър, „С мръсна газ“, някак си ми прехвръкна мисълта, че Холивуд рядко има смелостта да прави такива филми, особено в наши дни. И някак си бях сигурен, че Лъшиър- Фармър трябва да са използвали нещо като алхимия, комбинирайки чар и уиски, за да убедят власт имащите сили, че „С мръсна газ“ ТРЯБВА да бъде създаден. Та нима съществува човек, който да може да откаже на подобен проект? „С мръсна газ“ е едно адско препускане, което подпалва всички цилиндри.

Ранните рецензии и статии за филма, замразиха очакванията ми и ме накараха да повярвам, че филмът е апотеоз към „ Race With the Devil“. Но това е в същност едва частица от „С мръсна газ“ (тук в същност сатанистите карат каравана, а не я преследват). В същност Лъшиър и Фармър са създали един съвременен уестърн. Един филм за бягство от затвора. Едно изследване. Един филм за пътешествие, разказано по класически и едновременно с това НОВАТОРСКИ начин. Един свръхестествен филм. Една черна комедия. „С мръсна газ“ е едно мъчително приключение от Лъшиър и Фармър, съпътствано с разкъсъна плът, експлозии, и зверски мъчения с маниакален привкус. Ако мислите, че последния съвместен проект на двамата „ Моят кървав Свети Валентин“ е бил поне малко внушителен, изчакайте да видите какви зверства и оригинални начини за причиняване на смърт, ви готви „С мръсна газ“!

Главният герой, Никълъс Кейдж, е Джон Милтън . Той току що е излязъл от ада, зареден с мощна пушка, който преследва Джона кинг (Бил Бърг), водач на окултна секта, който е възнамерявал да принесе в жертвоприношение внучката на Милтън, при пълнолуние. Но Джон не е сам в това пътуване към отмъщението. Пайпър (Амбър Хиърд) – една корава сервитьорка- е въвлечена в нарастващия калабалък. А тя самата е пълна с ярост и ненавист. Ако Хедър не попадне под светлините на прожекторите с този филм НЕ ЗНАМ с кой би попаднала. Тя е просто блестяща. Наравно с нея забавен е и Уилям Фитчър изпълняващ ролята на сметкаджията, който е изпратен от ада за да прибере обратно Милтън. Смарми е уверен и странен (изпълнява го Кристофър Уокън) и се явява нещо като Т-1000 за филма. Също така е и героя предизвикващ най-често усмивки по лицата на зрителите.

Има също така и други герои, които правят каста на „С мръсна газ“наистина ЖЕЛЕЗЕН! Ветерана в жанрът, Том Аткинс, винаги е приятна гледка в няколко сцени, в които се появява на екран. Дейвид Морс, едва го „използват“ в историята, но някак си те остава с впечатлението, че ни очаква предистория с героя н Морс и Милтън. Джак Макгий, Пруит Тейлър и Тод Фармър подправят картинката със съответните им роли (като последния, пишейки сценария , хитро е добавил роля и за себе си, изискваща от него да изчука една мацка) като абсолютни гадове!

Що се отнася до препускането с колите в „С мръсна газ“, Лъшиър държи надпреварата изкъсо, позовавайки се на тиктакащия часовников механизъм на историята и препускайки по време на постоянни улични престрелки, побоища и кръвопролития. Лъшиър е сигурен в себе си и съумява да оркестрира няколко изключителни сцени с преследване на коли и една изключителна сцена в хотелска стая, включваща Кейдж, напълно голо момиче и група мъже, атакуващи ги с ТОН оръжия наведнъж. Триизмерността на филма служи на неговите цели, увличайки зрителите в този свят, че на моменти, дори опиянявайки ги, с предмети хвърчащи към лицата им.
Нещата започват малко да буксуват в моментът, когато филмът забавя скоростта си за да ни запознае с миналото на Милтън. И все пак той ме остави с впечатлението, че главния герой не бе напълно изследван. Стори ми се, че Лъшиър и Фармър прекалено късно в историята си сложиха картите на масата, показвайки ни едно извъртане на сценария, ОСОБЕНО имайки в предвид конкретни умения с които Милтън се е сдобил преди да излезе от Ада.

И все пак на моменти филмът изобщо не се страхуваше да ни „шибне“ по някой и друг плесник и да ни покаже куп елементи, които винаги съм обичал в определени филми. Някои хора може да го нарекат „натруфеност“. Аз го наричам „ЯКАТА РАБОТА“!




 



ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here