rio_two_ver5_xxlgПремиера в България: 04.04.2014г.
Световна премиера: 04.04.2014г.
Жанр: Анимация, Комедия, Приключенски
Продължителност: 101 минути
Формат: 2D/3D
Сценарист: Дон Раймър, Карлос Салдана
Режисьор: Карлос Салдана
Озвучен от: Джеси Айзенбърг, Ан Хатауей, Лесли Ман, Джейми Фокс
Разпространител: Александра филмс / Blue Sky Studios

Блу, Джуъл и трите им дечица живеят добре, като питомни папагали в магическият град Рио де Жанейро. Джуъл обаче решава, че децата им трябва да се научат да живеят като истински птици и всички решават да се преместят по поречието на река Амазонка. С времето Блу не може да се приспособи към този начин на живот и бива поставен пред това, че може да загуби Джуъл и децата заради опасностите криещи се в дивата джунгла.

Точно преди 3 годинибе премиерата на пълнометражната компютърна анимация „Рио“на Fox Animation и Blue Sky Studio. Филмът е роден от въображението на Карлос Салдана, който е режисьор на световните касови хитове „Ледена епоха“, „Ледена епоха: Разтопяването“и „Ледена епоха:Зората на динозаврите“. Салдана отдавна е искал да обясни в любов под някаква форма към родния си град Рио. Така в съзнанието му се заражда историята за шантав, силно привързан към стопанката и домашния уют папагал, който се оказва въвлечен в приключението на живота си в чудния бразилски мегаполис.

За да осъзнае изцяло мащаба и размаха на този магически свят и ярките му герои, Салданаи създателите на филма решават да подчертаят действието с енергична комбинация от бразилски звуци и съвременна поп музика, под майсторското ръководство на композитора Джон Пауъл и бразилската музикална легендата Серджо Мендес.„Рио“ се превърна в невероятен кинохит съссветовен бокс-офис над 486 милиона щатски долара. Премиерата му на DVD и Блу-рей дисксъщо пожъна голям касов успех.

Сега Салдана се завръща в Бразилия и събира любимите си герои в РИО 2. В новия филм Блу (озвучен на български от Христо Димитров) и Джуъл (Ася Рачева) прелетяват от Рио към джунглата на Амазонка, където се установяват заедно с трите си деца. Докато Блу се опитва да се впише в обстановката, той отново кръстосва клюн с отмъстителния и подъл Найджъл (Малин Кръстев) и се изправя срещу най-страховития си противник на всички времена… своя тъст!

В началото на филма Блу, Джуъл и тяхното потомство водят перфектен питомен живот в града. Тримата им наследнициса Биа (Малена Шишкова), която живее с клюн, забит в книгите и обича да декламира факти и цифри, точно като баща си; Карла (Ая Николова) – енергична тийнейджърка, която копнее да получи малко лично пространство от свръхпокровителствените си родители, така че да може да изрази своята музикална страна; инай-младият Тиаго(Нео Куртев), който винаги е готов за приключение, особено ако е свързано с унищожаване на нещо.

Когато Джуъл решава, че децата трябва да се научат да живеят като истински птици, тя настоява семейството да предприеме пътуване до Амазония. Блусподеля със своите приятелитези планове, но Нико (Румънеца), Педро (Енчев) и Луиз (Петър Бонев) го предупреждават за безбройните опасности в дивата природа. Докатовечният оптимист Рафаел (Георги Тодоров) насърчава Блуда тръгне, напомняйки му, че „щастливата жена означава щастлив живот!“

При пристигането си в джунглите на Амазонка Блу и Джуъл се запознават с местните жители, включително Едуардо (Христо Чешмеджиев) – истински патриарх с железеннабор от правила, който се превръща в комично препятствие за Блу; леля Мими (Латинка Петрова) – милата и дръзка сестра на Едуардо, която обича да си изказва мнението, дори пред арогантния си брат; и Роберто (Константин Лунгов), съвършен екземпляр от дивата природа, който очарова всички около себе си и кара Блуда бъде още по-стеснителен. И докато Блу се опитва да намери своето място в новата обстановка, у него все повече нараства притеснението, че повикът на дивата природа може да му отнеме Джуъл и децата.

Междувременно коварното какаду Найджъл крои планове да отмъсти на Блус помощта на миловидната отровна жабкаГаби (Яница Митева). Тя е безкрайно лоялна към Найджъл и въпреки дребния си ръст,е голям злодей.

Следневероятния успех на „Рио“ идеята за продължение на филма е логична. След като на първата част завършва с кадър от щастливия семеен живот на Блу и Джуъл и трите им пиленца, Салдана е провокиран от идея за нова история: Какво би станало, ако Блу и семейството му не са последните представители на сини ара?Ще се отразили този факт на семейството?

Тойрешава действието във втория филм да се развива в бразилската дива природа. „Исках обстановката този път да е много по-различна. – обяснява той. –Реших, че трябва да се махнем от града.“

Така че, РИО 2е в… Амазония – не само във визуален, но в музикален план. „Искахме да обърнем внимание на различните музикални вкусове, отличителните звуци и вълнуващи нови бийтове, които да направят саундтрака за РИО 2още по-въздействащ от предишния.“ – казва режисьорът.

След като Салдананахвърля историята, сценаристът Дон Раймър, с когото са работило съвместно в „Рио“, започва да яизпълва със съдържание. Това е едно ползотворно сътрудничество, което за съжаление приключва, когато Раймър умира в края на 2012 г. „Дон беше нашият човек, – казва Салдана. – Той прегърна представата за първия филм и имаше наистина вълнуващи идеи за РИО 2. Неговата смърт остави голяма празнина за нас. Имахме щастието да разполагаме с невероятните писатели Карлос Коткин, Джени Бикс и Йони Бренер, които помогнаха да довършим сценария. Но Дон остана много специален човек, който изигра голяма роля за развитието на проекта.“

РИО 2 е посветена на Дон Раймър.

ТОВА Е ДЖУНГЛАТА

Сред многобройните фенове на „Рио“ са двамата главни актьори, които озвучават оригиналните Блу и Джуъл – Джеси Айзенберг и Ан Хатауей. „Създателите на филма и Карлос вдигнаха високо летвата в първия филм, но те буквално взривяват небето с началната сцена на РИО 2!“ – възкликва носителката на Оскар. А Айзенберг добавя: „РИО 2 не се усеща като продължение на първия филм, той е нещо съвсем различно. Обичам да играяБлу, защото той е толкова забавен и сладък типаж.“

Грандиозната начална сцена на РИО 2надхвърлядори музикалната гала феерия, с която започва „Рио“.

„Започваме филма с гръм и трясък –изумителен музикален номер – точно както в „Рио“, – обяснява Салдана. – Ние вече отдадохме почит на Карнавала в първия филм, с когото всички свързват Бразилия, затова се насочихме към следващото най-голямото събитие –посрещането на Нова година. Затова решихме РИО 2да започне с всичките ни любимите птици, събрани в една музикалнановогодишна бурлеска. Това е чудесен начин да приветстваме отново публиката сред нашите герои.“

Когато отново се срещаме с Блу, Джуъл и трите им деца, семейството се е заселило в Рио исе наслаждава на удобствата на градския живот. Блусе чувства уютно и сигурно както винаги, но Джуъл е загрижена, че децата се държат по-скоро като хора, отколкото като птици и има опасност никога да не научат какво е да бъдеш птица.

Ан Хатауей обяснява: „Джуъл е израснала в джунглата, а децата й растат в Рио, така че определено човешкото влияние върху тяхй е в повече. Те слушат музикални плейъри, ядат палачинки и гледа телевизия. Джуъл не е най-големият фен на този начин на живот.“

От друга странаБлу се наслаждава на удобствата на модерния живот. „Той определено се чувства комфортно да живее като човек“, – казва Айзенберг.

Зрителите отново се срещат и с най-добрата приятелкана Блу – стопанката му Линда (Ралица Ковачева), която сега е омъжена за учена Тулио (Александър Воронов). Младоженците са на проучване изджунглите на Амазонка, когато буквално от небето им пада малко синьо перо. Тулио го опитва на вкус и разбира, че е възможно да има още представители на сини ара в дивата природа. И тръгват да ги търсят.

И Тулио, и Линда са отдадени на благородната мисияда защитават птиците в Бразилия. Те са невероятно силна двойка, защото се допълват страхотно – той е велик мислител, а тя – неуморим реализатор.

Въоръжена с откритието на Линда и Тулио, Джуъл решава, че нейното семейство трябва да рискува и да се поразходи из Амазония. В първия филм всички смятаха, че Блу и Джуъл са последните от вида си представители на сини ара, но сега се разбира, че може и да не е така. Възможно е някъде там в джунглата да има и други. И за Джуълстава важно да открие истината. Тя е развълнувана, че може да има повече птици като тях с Блу.

От своя страна Блу е по-малко склонен да се впуснат в това пътуване, и си има причина. „В първия филм той си мислеше, че Рио и див и изпълнен с опасности, но той все още не разбрал истинското значение на тези думи, докато не отиде в Амазония.- обяснява Салдана. – Това е голямо пътуване за тях и децата. На Блу не му харесва, но ще го направи за доброто на семейството си.“

В крайна сметка, какво би могло да се обърка толкова, по време на тази семейна почивка?

Приятелите на Блу – Нико , Педро, Рафаел и Луис не искат да изоставят приятелите си, и което е по- важното: изпитват съмнения относно безопасността на семейството по време на експедицията. А както знаем от първия филм, тези момчета трудно могат да бъдат спряни, когато им хрумне нещо. Сега те са на лов за нови музикални таланти в стил„Южноамерикански идол“. Карнавалът вече наближава, и птиците имат нуждаот нова група музиканти, с които да поставят най-голямото шоу на света.

Рафаел обича живота, обича Рио и живее за Карнавала. Той не може да чака прослушванията да започнат. И понеже почти са изчерпани талантите в Рио, групата приятели ​​смятат, че Амазонияразполага с хиляди и хиляди същества, които имат най-разнообразни таланти и невероятни изпълнения.“

Нико е малка жълта топка от енергия, която живее за музиката, тя е в неговото ДНК, и всеки път, когато се чуят перкусии, зрителите знаят, че следва нещо фантастично.Партньор на Нико в музиката е чинката Педро, който е идеалният избор за съдия на кастинг за музикалнидарования. Той имауникално нестандартно око за суперзвезди.

Така Блу, Джуъл, децата и техните музикални приятели си проправят път надолу по Амазонка сред незабравими гледки и пейзажи. Салдана представямини-пътепис, който набързо представя любимите бразилски символи от Рио до джунглатапо един забавен начин.

За отбелязване на маршрута създателите на филма използват стилизирана разгръщаща се карта и изкачащи GPS съобщения. И когато най-накрая пристигат до указаното място – най-голямата джунгла в света – семейството е изумено от чудесата на Амазония: масивни дървета от всички видове, безкрайна флора и фауна, гигантски реки. За творческия екип това е в пъти по-голямо предизвикателство, отколкото беше градътв „Рио“.Създателите на филма действително са съумели да пресъздадат и да уловят настроението на гората, да покажат хармониятана природата и животните.

Салдана иска да покаже огромна, дива и неопитомена джунгла. Всичко е естествено, реално и обрасло с пищна растителност. Това осигурява усещането за необятност на Амазония, като в същото време подчертава нейната интимност. Освен това амазонската гора е запазена във всеки смисъл на думата. „Факт е, че птиците, които нашите герои ще срещнат са оцелели, защото са били изолирани от човешки контакт, – отбелязва режисьорът на филма. – Ние създадохме птиче село, което се явява като един микрокосмос средгигантската Амазония.“

За да вдъхнат живот на чудесата на амазонската джунгла, създателите на филма разчитат на собствения софтуер на Blue Sky Studio – CGI Studio™, който изследователските екипи и разработчиците продължават да надграждат в продължение на повече от десетилетие. Продуцентът Брус Андерсън обяснява: „Само си представете, че начинът да се генерират толкова много растения не е въпрос просто на добавяне на куп компютри, които да го направят. Това изисква технологическа промяна. Разбира се, ние винаги разработваме нови и все по-мощни компютри, но това само те води напред. А за да се направи следващия скок нагоре, има нужда от повече иновации именно в развитието на софтуера.“

ЗАПОЗНАЙ СЕ С НАШИТЕ – И ЕДИН СТАР ПРИЯТЕЛ

За шок на всички, особено на Джуъл, семейството открива, че водачът на новооткритата група сини ара – Едуардо,е баща на Джуъл.

Той е много силен персонаж, който пламенно брани своето семейство и общност, както и цялата Амазонка и убежището, което е създал за останалите ара.

„Имахме идеята да добавим емоционален заряд във филма, представяйки произхода и миналото на Джуъл, – казва Джон С. Донкин. – В „Рио“ Джуълспоменава, че хората са взели всичко от нея. С други думи тя е била отделена от семейството си още като много малка. И така се роди идеята Джуъл и Блу да стигнат до скривалището в Амазония, където да открият, че нейният баща е лидер на групата на сини ара. Това се превръща в един от най-силните моменти на филма. И става предпоставка за различни смешни моменти, понеже Блу не е в състояние да се сближи с Едуардо, както и обратното.“

Едуардо първоначално е благодарен на Блу, че е довел Джуъл обратно в живота му, на управляващият патриарх бързо се превръща в неодобрителен тъст. Колкото повече опознава Блу, толкова повече радостта от събирането с Джуъл и фактът, че е дядо, отстъпват място на досадата и още по-лошо чувство.

Освен че е твърде строг с Блу, Едуардо е нещастен, че зет му е толкова обвързан с хората и разни човешки джаджи – като вечната му чантичка и GPS системата. Толкова нелепо оборудвана птица според него не е подходяща партия за дъщеря му.

И ако срещата критичният тъст не е достатъчно, на Блуму се налага да се изправи и срещу Роберто – приятеля от детинство на Джуъл. Роберто е пълна противоположност на Блу–изтъкан от чар и изисканост, на всичко отгоре той пее като ангел. Двамата с Джуъл имат дълга история зад гърба си и техен таен език. Така че Блу чувства застрашен от Роберто, защото конкурентът му изглежда като перфектен мъж, всяка негова постъпка е на герой, а е и страхотен певец!

Ако външният вид на Роберто, талантът му и приятелството с Джуълне успеят да смутят достатъчно Блу, то великолепното имение на сладкопойния ара, разположено в един от най-впечатляващите дървета в джунглата ще го сторят. Именно там отсядат Блу и семейството му.

Докато семейството се установява в този нов вълнуващ свят, Блуразбира колко много има да учи. Той не е в състояние да се справи дори и с най-простите задачи , като например построяването на гнездо и търсене на храна. Той не се чувства на място в джунглата, сред всичките тези птици, които споделят неговата ДНК, но не и начина му на живот.

 

ОТМЪЩЕНИЕ!

Докато Блутрябва да се справи стежките условия на живот в джунглата,неодобрителен тъст и потенциален съперник за чувствата на Джуъл, наблизо дебне още една заплаха. Найджъл, който понесе най- голямото унижение в края на „Рио“, се завръща. Той проследява Блу и Джуълпо пътя им към Амазония и сега е гладен за разплата.За Найджъл отмъщението е ястие, което се сервира студено… върхуканапе от сини пера.

В „Рио“ Найджъл бе победен от двойката сините ара и техните приятели, като за финал се прости с перата си. Сега той лети като кокошка и работи асистент-врачка в треторазряден уличен панаир. Найджълсе намира в най-ниската точка от живота си, и това никак не го прави щастлив. Така че, когато вижда сините птици, които са му причинили толкова много болка, той търси отмъщение.

Но вРИО2Найджъл не е толкова зловещ, колкото в първия филм. Преобладават увлечението му поШекспир, алитерациятаи опитите да привлича вниманието. Той все още е лош, но сега е привлечен от идеята да се върне към актьорското майсторство. Което понякога може да измести фокуса му от злодеянията.

Мечтата за славав шоу-бизнеса на Найджълпроменят плановете на проскубаното какаду. И вместо да си разчисти сметките с Блу веднъж и завинаги, Найджълсе оказва огрят от прожектори в центъра на сцената за прослушванията на Нико, Педро и Рафаел. Неговата интерпретация на класиката на Глория Гейнър „I Will Survive“ става  ​​голям хит.

Довереникът на Найджъл във филма е жабката Габи, която е силно влюбена в него. Трагедията на живота йе, че те не могат да се гушкат, защото кожата на Габи е силно отровна. Но пък Найджъл не се интересува от нея така или иначе. В действителност според него тя е голяма досада.

Сляпото обожание на Габия кара да опитва по всякакъв начин да бъде по-близко до своята „сродна душа“. Тя иска да накара Найджълда се гордее с нея и ще направи всичко необходимо, за да направи Найджълщастлив и да го постави на мястото му – на сцената.

Третият член на злият екип на Найджъл е Чарли –ням мравояд, който танцува степ. Съществото с дълъг хобот е изцяло подчинен и отдаден на Найджъл –поне докато някоя мравка не го разсее.

Скоро