ОТ ТОНИ МИХАЙЛОВ

„Бъди истинска звезда, спри им дъха, направи всичко възможно, за да те запомнят и обикнат!” – това ще бъде част от окуражителната реч на човека, който ви е посочил пътя към известността. Оставате без думи – виждате огромната аудитория, която скандира името ви, забелязвате праха, реещ се свободно пред светлините на прожекторите, чувате безмилостните удари на сърцето си. Време е. Излизате и се раздавате на сто процента. „Те те обичат, човече!” – ще си помислите. Вече сте звезда, а колко далечна беше тази мечта. „Сега е реалност и аз съм на върха”. Повтаряйки си „Не се променяй за нищо на света…за нищо на света!” ще се стремите да запазите всяка една частица от прекрасните мигове с приятели, семейство, любим или любима. Ще успеете ли да се справите? Несигурността бавно обзема цялото ви тяло, чудите се как е възможно всичко да избледнява, да се превръща в шепа пепел, а след няколко минути  слава напълно да изчезва. „Превръщаш се в друг, човече, славата те промени из основи! Къде са приятелите ми да поритаме топка, да си разказваме истории до късно през нощта, къде е майка ми да ми вдъхне сили преди моя изява или труден изпит? Господи, кой съм аз? В какво се превърнах?”. Трудно поносима е популярността и обикновено е изцяло пропита с негативизъм, въпреки бляскавия й външен вид. Не може ли тази тъмна страна да бъде заличена?

Трудна задача, с която се бори и Дрю (Диего Бонета) в мюзикъла „Рок завинаги”. Той е едно обикновено момче, мечтаещо да бъде на голямата сцена. Изкарва прехраната си като барман в най-големия рок-клуб в Ел Ей – „Бърбън руум”. Дните минават един през друг и не носят никаква осезаема промяна. Собственикът на клуба Денис (Алек Болдуин) е притеснен – не са плащани данъци и е въпрос на време да бъде затворен. Не стига само това, ами и протестиращите, водени от Пати (КатринЗита-Джоунс) – жена на бъдещия президент. Целейки известност и добро развитие на предизборната кампания, тя изказва мнение, че рок музиката води до опорочаване и морална деградация. Намира солидна подкрепа, което прави ситуацията за Денис още по-сложна.Може би има изход. Да! Всеизвестният Стейси Джакс (Том Круз) ще свири за последен път с групата си „Арсенал” преди старта на солова кариера и то точно в „Бърбън руум”. Великолепна възможност за рок-бара да възкръсне и да покаже на онези отвън, че не разбират от музика. Същевременно, младо момиче на име Шери (Джулиън Хъф) пристига в Ел Ей, за да търси работа в музикалния бизнес. Случайно среща Дрю и шанса й се усмихва. Той я представя на шефа си Денис и Шери е назначена – не като певица, а като сервитьорка, но все пак е работа. Съвсем спонтанно, тя и Дрю се влюбват – двама изпълнители допират музикалните си души. Трогателно, нали? Ето, че настъпва и великият миг. Барът е препълнен, всички очакват невероятния Стейси Джакс. Изведнъж до Денис стига новината, че участието на подгряващите групи се отменя. Ами сега? Отваря се великолепна възможност Дрю да покаже уменията си. Той разбива всички и превръща в паметен миг участието си. Но вижда заедно Шери и Стейси. Това ли е краят на тази красива любов? Всичко в него се преобръща, напуска работа и подписва договор с мениджъра на Джакс – Пол (Пол Джамати). Пътищата му с Шери се разделиха, а славата е пред него. Ще го промени ли тя? Няма ли никога повече да види Шери? Защо се предаде?

Неповторим и бляскав музикален свят успява да сътвори режисьора Адам Шанкман. Напълно оправдават присъствието си в афиша звезди като Том Круз, Алек Болдуин, Пол Джамати. С не по-малка сила това важи и за новоизгряващите Диего Бонета и Джулиън Хъф. Бях възложил големи надежди на „Рок завинаги” и той напълно ги покри, даже надмина. Може би, за това допринесе и фактът, че беше наситен с любимата ми музика. Как няма да се развълнувам при изпълнения на хитови парчета на “Whitesnake”, “Deff Leppard”, “Guns’n’Roses”, Lita Ford, “Foreigner”,  „Twisted sister“. Усещането е невероятно. Адмирации за смелостта на Шанкман пред трудността да направиш рок-мюзикъл  и той да бъде на ниво. След 120 минути куфеене в киносалона, аз се чувствах зареден с енергия и доволен от постигнатата прецизност. Имам и една малка забележчица – можеше още да бъде разгърнат сюжета и да се навлезе по-дълбоко в разказваната история. Но това е нищожен упрек към този музикален шедьовър „Рок завинаги”. За да обобщя ще кажа, че предимствата му са много повече от недостатъците. Този филм е един незабравим подарък за всички фенове на този род музика. А за комфорта на останалите се грижи огромната плеяда от звезди. Удивително, нали? И накрая за всички вас : Стейсиииии…Джааакссс. Рок форевър, бейби!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 12 = 14