Премиера в България: 22.06.2012г.
Световна премиера: 15.06.2012г.
Жанр: Комедия, Драма, Мюзикъл
Продължителност: 123 минути
Формат: 2D
Сценарист: Джъстин Теру, Крис Д’Ариенцо, Алън Лоуб
Режисьор: Адам Шанкман
В ролите: Том Круз, Катрин Зита-Джоунс, Алек Болдуин, Джулиан Хъф, Диего Бонета, Малин Акерман, Ръсел Бранд, Пол Джиамати, Мери Дж. Блайдж
Разпространител: Александра филмс / Warner Bros

Въображаемият музикален клуб „Дъ Бърбън Рум“ е туптящото сърце на мюзикъла Рок завинаги на режисьора Адам Шанкман ( Лак за коса), чието действие се развива по през 80те години – най-богатият творчески период от историята на рок‘ен‘рола.Стените са покрити с листовки, снимки, стикери на банди и рок звезди, разрешителни, електрически китари; стотици сутиени висят от тавана над бара. Това е мястото, където музиката е религия, а рокзвездите са божества.
„Рок завинаги” разказва историята за девойката от провинцията- Шери, и момчето от големия град- Дрю, които се срещат на Сънсет Стрип в Холивуд в търсене на голямата си мечта- да се превърнат в рок звезди. Техният рокендрол романс е разказан чрез размазващите хитове на Def Leppard, Joan Jett, Journey, Foreigner, Bon Jovi, Night Ranger, REO Speedwagon, Pat Benatar, Twisted Sister, Poison, Whitesnake, и други.


Скоро

Въображаемият музикален клуб „Дъ Бърбън Рум“е туптящото сърце на мюзикъла Рок завинагина режисьора Адам Шанкман (световния хит Лак за коса), чието действие се развива по през 80те години – най-богатият творчески период от историята на рок‘ен‘рола. Стените са покрити с листовки, снимки, стикери на банди и рок звезди,разрешителни, електрически китари; стотици сутиени висят от тавана над бара. Това е мястото, където музиката е религия, а рокзвездите са божества.

Шанкманизраства в Лос Анджелис и си спомня този период като особено време на културни и творчески сблъсъци. Първоначалната му идея за Рок завинагие да направи нов вид мюзикъл като смесица от популярни песни от 1980те,които да разказват историята на група герои, събрали се да намерят (или преоткрият) тяхната страст и да осъзнаят своите мечти. „По онова време съществуваше голям обществен натиск, че тази музика трябва да бъде забранена. Аз исках нашите персонажи да покажат, че не може просто да убиеш свободата на изразяване и да погубиш радостта. Затовазапочнах именно с ‘Don’t Stop Believing’, – казва той, визирайки песента на Journey от 1981 г.Останалата част бе няколко щури, пресичащи се любовни истории, всяка от които съдържа доза реализъм.”

Във филма участва международен актьорски състав начело с Джулиан Хъф (Танцуването забранено!);мексиканския актьор и певец, който прави своя дебют в киното, Диего Бонета; британския комик и актьор Ръсел Бранд (Секс, наркотици и Лас Вегас);номинирания за Оскар® Пол Джиамати (Късметлията, Отбивки);номинираната за Оскар® актриса с уелско потекло Катрин Зита-Джоунс (Чикаго);родената в Швеция актриса Малин Акеран (Пазителите);R&B кралицата Мери Дж. Блайдж;номинираният на Оскар® Алек Болдуин (Убиецът на шанса, телевизионния сериал Рокфелер Плаза 30) и Том Круз (Мисията невъзможна, Джери Макгуайър, Магнолия) като рокзвездата Стейси Джакс.

„Адам наистина искаше да направи филм, който да бъде събитие. – казва Дженифър Гибгът, сестра на Шанкман и продуцент на Рок завинаги,заедно с Матю Уивър, Скот Присънд, Карл Левин, Тоби Макгуайър и Гарет Грант. – Той искаше да бъде впечатляващо внушителен, но едновременно с това да е абсолютно реален филм с действителни герои, които преследват мечтите си в това почти митично място.”

Филмът се основава на наградения с Тони бродуейски хитов мюзикъл, който пожъна невероятен успех по света, преодолявайки езикови пречки и различията на поколенията чрез безсмъртните хитове от 80те на Def Leppard, Джоан Джет, Journey, Foreigner, Bon Jovi, Night Ranger, REO Speedwagon, Пат Бенатар, Twisted Sister, Poison, Whitesnake и други.

Пиесата, чиято премиера на Бродуей е през 2009 г., получава безброй суперлативи от критиката и нестихващи овации на публиката, отличена е с пет номинации за наградите Тони, включително за Най-добър мюзикъл. Създателите на филма работят със сценаристите Джъстин Теру, Крис Д‘Ариенцо (автор на пиесата) и Алън Лоуб върху адаптирането на постановката за голям екран.

Когато Адам гледа шоуто на Бродуей, той не можа да повярва на начина, по който публиката реагира на музиката. Това не бе обичайната театрална аудитория, имаше хора, който никога досега не бяха посещавали мюзикъл, – припомня си Гибгот. – Мисля, че това бе нещото, което му въздейства най-силно. Всичкитези песни предизвикват ответна реакция и са все още са от голямо значение за много хора. Това са хитове, които са добре написани, с хубава мелодия и текстове, затова са безсмъртни.

За музикална сцена от филма, включително големия концерт на Стейси Джакс, отделните движения са премерени и вписани в цялостната хореография, за да може всеки кадър да се съчетае в едно непрекъснато екранно изпълнение.За Шанкман това предизвкателство не е по-различно от досегашната му работа като танцьор и хореограф на музикални видеоклипове. И именно Рок завинаги емястото, където има възможност да разгърне потенциала си.

Макар след режисьорския си дебют през 2001 г. Сватбеният агент, основно да е продуцирал и режисирал игрални филми, Адам Шанкман е запазил свята връзка със света на танца. Той сеизявява като съдия в телевизионното шоу Мислиш си, че можеш да танцуваш? Бил е продуцент и хореограф на Церемонията на наградите Оскар през 2010 г. и е режисьор и хореограф на номинирания за Златен глобус мюзикъл Лак за коса. Всъщност азнямах достатъчно време, за да направя хореографията на този филм, – признава си той. – Затова се обърнах към своята скъпа приятелка и колега Миа Майкълс. Помислих си, че Миа ще съумее да внесе свежа нотка в принципно ограничените изразни средства.

Майкълс, която е работила съвместно с Шанкманв американския формат на шоуто Мислиш си, че можеш да танцуваш?,е много развълнувана от възможността да направи хореографията на своя първи игрален филм с такъв звезден състав. „Цялото изживяване беше толкова забавно, – споделя тя. – Научих много нови неща, които нямаше как да ми се случат досега. Том казва Всеки ден е изпълнен с веселие‘ и това е самата истина. Този филм събира в себе си разнообразни стилове и различни енергии на хората, ангажирани в него. Нямам търпение да се насладя на крайния продукт.”

Действието в Рок завинаги се разказва през очите на Шери (Хъф) – девойка от малко градче в Оклахома, която пристига с автобус в Съснсет Стрип. Когато безценните й плочи са откраднати, включително записа на живо на любимата й банда Arsenal в „Дъ Бърбън Рум“, на помощ й се притичва Дрю (Бонета) – млад барман и амбициозен певец.Той й урежда работа в клуб, и двамата изграждат силна връзка помежду си, основана на общата им страст към рок‘ен‘рола.

По време на претворяването на мюзикъла в игрален филм, Шанкман решава публиката да навлиза в действието от гледната точка на Шери, „защото тя за първи път е в Лос Анжелис. Исках всичко да изглежда ярко и красиво, вълнуващо и ново, точно по начина, по който тя си го е представяла до сега.”

Джулиан Хъф и Диего Бонета са двамата най-млади актьори в състава и според режисьора имат общи черти със своите герои. „Това, което най-много харесвам у Диего и Джулиан е, че те са толкова неподправени, може би защото в реалния живот са много близо до персонажите си, – обяснява той. – Те са млади хора, изпълнени с мечти, надежди и възможности, веднага влизат в образ и показват как биха се чувствали, ако всичко това им бъде отнето.“

Хъфе актриса, певица и танцьорка, която придобива известност като двукратен победител в американското телевизионно шоу Да танцуваш със звездите, както и с участието си във филмитеБурлеска и Танцуването забранено!. Нейната героиня Шери има много общи сцени с Бонета, който е в ролята на нейната сродна душа Дрю. Но в течение на филма мечтите на двамата герои претърпяват доста сътресения.

„Първата среша на публиката с Шери, е когато тя пристига развълнувана в ЕлЕй и жадно попива всичко от големия град, – казва Хъф. – Тя ведра оптимистка, която по-късно се сблъсква с опасни хора и постепенно става друга. Нейното отношение към света се променя от Сякаш съм в раядоЩе затворя сърцето си,’ – споделя Джулиан, цитирайки строфи от песните на героинята си. – Тя възнамерява да издигне стена около себе си, за да не чувства нищо и да не може да бъде наранена.

За младата актриса е невероятен опит и изживяване да работи с Шанкман и актьорите. „Двамата с Адам сме танцьори и имаме общ език, а актьорите са просто изключителни. – запалва се тя. – Не мога да опиша с думи как се чувствах по време на работа на снимачната площадка редом с такива имена. Всичко е толкова истинско, искрено и непресторено. За мен е невероятен късмет да бъда част от този филм.“

Диего Бонета е избран сред стотици кандидати, явили се на прослушване за ролята на Дрю. Когато Шанкман му се обадил, че е избран „ми отне малко време докато проумея думите му“, разказва 22-годишният певец с момчешко излъчване и силен глас. „Адам е невероятен режисьор. За мен е истинска чест да работя с тези изключителни хора.”

Роденият в Мексико Сити Бонета започва своята певческа кариера на 12 години. Той пътува по света като соло изпълнител и с бандата RBD, сформирана като резултат на телевизионното шоу Rebelde. И определено се идентифицира с образа на Дрю. „Той обича музиката, – разсъждава той. – и никога не се предава. Има своя мечта и всяка необходима жертва, всяко препятствие, което му се изправи на пътя, ще бъде преодоляно. Мисля, че много хора ще разберат неговия копнеж и страст. Когато той пее, го прави директно от сърцето. Това според мен е определящо за една рок звезда – изпълнението да идва отвътре.

Двамата герои работят в „Дъ Бърбън Рум“ – истински олтар на рок‘ен‘рола, който от години е управляван от мъж, за когото музиката е много по-важна от парите: Денис Дюпри (Алек Болдуин). Актьорът носи „униформата“ на персонажа си – дънки, рок риза, колан, жилетка и коса до раменете. „Рок‘ен“рола е неговият живот, – казва Болдуин за героя си. – За него клубът е като църква – място, където хората идват за музиката. А тя е религия за тях, затова предполагам до известна степен той е един вид пастор. И макар по онова време този стил музика да е била много дива, все пак е музика; това е тяхната музика, в която хората вярват.”

Ръсел Бранд е в ролята на неговият партньор и помощник Лони Барнет. Със дългите си черни къдрици, тиранти върху рок тениската си и впити дънки, той изглежда като въплъщение на типичния MTV образ от 80те. В сцената в разхвърляната офис стая, където Денис и Лони разговарят как да спасят съществуването на „Дъ Бърбън Рум“, дискусията поема в неочаквана и забавна посока. Това се случва не само заради сценария, но и благодарение на усета на Бранд за импровизация. Болдуин, Шанкман, и дори членовете на екипа, с усилие се удържат да не избухнат в смях от неприличните му и саркастични забележки. „Алек ми каза Прави каквото искаш, а аз ще се придържам към теб., – разкрива Бранд. – Това бе много щедра постъпка и ми стана много приятно. Някои актьори не биха го направили, но Алек ми позволи да импровизирам.

И преди съм участвал в комедии, но нищо на света не можеше да ме подготви за срещата ми с толкова блестящ, забавен, енергичен и интелигентен човек, какъвто е Ръсел, – възторжено казва Болдуин. – Толкова е забавно да работиш с него, това е едно най-хубавите ми преживявания на снимачна площадка в досегашната ми кариера.”

Заплахата за „Дъ Бърбън Рум“ се крие в лицето на амбициозния политик – кметът Майк Уитмор, изигран от Брайън Кранстън (телевизионния сериал Малкъм) в епизодична роля и неговата съпруга Патрисия Уитмор (Катрин Зита-Джоунс), която оглавява кампанията на група жени, решени да изчистят улиците от всичко, свързано с рок‘ен‘рола.

Зита-Джоунс казва, че с радост е приела предложението за ролята, защото след участието й в спечелилия Оскар® Чикаго, отново имала шанс да пее и танцува. „Когато Адам Шанкманми се обади, казах Да без дори да съм погледнала сценария, – разказва тя. – А щом го прочетох си казах Ама че забавна героиня!’”

Гардеробът на Патрисия Уитмор се отличава от този на останалите персонажи – пастелни костюми в убити цветове, внимателно подбрани аксесоари. „Тя е представител на десните консерватори, но очевидно старателно прикрива мрачни тайни в миналото си, – с усмивка споделя Джоунс. – Много е забавно да се въплътиш в такъв персонаж. Смятам, че всички членове на екипа се забавляваха, целият снимачен процес бе невероятно изживяване.

Късен следобед е и Шанкман, преглежда част от заснетия до момента материал. В един от откъсите Том Круз, в ролята на рок божеството Стейси Джакс, превзема сцената с изпълнението си на великия хит на Def LeppardPour Some Sugar on Me пред стотици крещящи посетители на клуба.Тълпата се държи повече като истински фенове на рок концерт, отколкото като филмови статисти.„После видях, че почти всички в интернет са постнали, че това е най-страхотният рок концерт, на който са били някога, – изумява се той. – А аз си мислех, Ама вие не бяхте на рок концерт. Работехте на снимачната площадка на филм. Трябваше да стоите и да изиграете сцената отново и отново, докато я заснемем, а зад микрофона бе човек, за когото никой досега не си е представял, че може да пее така.”

Том Круз е невероятно преобразен в кожени панталони и колан с голяма катарама, без риза върху украсения с татуировки торс и износена каубойска шапка върху дългите до раменете коси. „Том внася в изпълнението целия си звезден заряд и разкрива персонаж, какъвто публиката досега никога не е виждала.“ – отбелязва Шанкман. – Той представя Стейси Джакс като един от онези непорастнали мъже, които никога не не са чували думата „не“. И понеже нищо не му е било отказвано, той в действителност не знае, че съществуват някакви ограничения.

Круз изненадва всички с вокалните си качества. „Откритието, че той може да пее бе огромно облекчение.“ – признава Шанкман, и споделя, че отдавна са искали да работят с актьора съвместно, още преди идеята за Рок завинаги.

Том казваше, че не иска да го направи, ако самият той не пее. Защото е свикнал да прави всичко сам – изпълненията, каскадите, да бъде той на 100 %.Вярваше, че неговата публика ще очаква именно това и не може да бъде по друг начин. Това е нещото, което той обича. Харесва да прави филми и иска да бъдат изпипани, затова работи по-упорито от всички останали.“

Но докато в предишните си участия той обикновено скача от високи сгради или си партнира с каскадьори, в Рок завинаги неговата задача е да свири убедително на китара, да пее и да се държи като рок звезда. „Работата му бе на невероятно високо ниво. – отбелязва Шанкман. Той работи толкова усилено, че накрая няма и следа от Том Круз – пред камерата стои само героят му.”

Продуцентът Гарет Гранткоментира сцената, в която Круз пее Wanted: Dead or AliveнаBon Jovi от 1986г.– емоционалната балада, описваща самотния живот на рок звездата. Той влиза бавно в празния „Дъ Бърбън Рум“ следван от групитата и репортер на списание Ролинг Стоун. „Стейси Джаксгосподства над „Дъ Бърбън Рум“ в мига, в който прекрачва прага му. Щом огромната сцена се окъпва от светлината на прожекторите, той разтърсва публиката като истинска рок звезда. Хиляди души протягат ръце и се опитват да докоснат сцената. Именно тази звездна сила се опитваме да покажем на публиката. Но макар и суперзвезда, той все пак си остава мъж в препълнена стая, който се чувства самотен.А начина, по който Том пресъздава това усещане невероятно затрогващ и вълнуващ.“

Малин Акерман е в ролята на Констанс Сак, репортерка, чието намерение да интервюира Стейси, завършва с песента изповед.„Констанс до голяма степен е единственият човек , който все още вярва в Стейси Джакс и иска най-доброто за него, – споделя по-късно Акерман. – Тя е казва на Стейси неподправената истина за това, в какво се е превърнал. Срещата им е наистина изключителна, защото той е рок звездата, на която всички казват да,а тя му отказва. Това му действа като аларма за събуждане.”

Родена в Швеция, но отраснала в Торонто, Канада, високата руса актриса получава изключителен шанс във филма, имайки предвид че е била вокалистка на банда, която свирела по клубове от сорта на „Дъ Бърбън Рум“. Налага се да си припомни вокалните си умения за дуета си с Том Круз на баладата на Foreigner от 1984г. “I Wanna Know What Love Is.” „Любовната ни сцена е смесица от забавление и действителност,– разказва тя. – Основната идея е, че ако няма с кого да споделиш цялата си слава и късмет, ти си просто е един самотен човек, седнал на купчина пари. Според мен отделните истории във филма имат една обща идея – без любов не си струва преследването на нито една цел в живота.

По време на снимките на друга сцена, клубът е препълнен и задимен, а подготовката за заснемането на голяма група статисти е почти към края си. Светлините обхождат тълпата от дългокоси млади хорав леопардови щампи, мрежести чорапи и кожени дрехи, озарявайки ги в калейдоскоп от тъмно синьо и морско зелено. Няколко рокаджии с дълги кичета, тежки ботуши и дънки, се шляят около бара, облечени в тениски с надпис на бандата на Стейси Джакс – Arsenal.

Тук за първи път се появява непочтеният мениджър на Стейси Джакс – Пол Джил, изигран от Пол Джиамати. „Моят герой е голяма гадина, един глупав злодей. – смее се актьорът. – Адам ме остави да се подигравам с него, както си поискам, което е много приятно. Той непрекъснато казва: Това е мюзикъл, може да си позволиш това, не се притеснявай.Много забавно да се работи с него и аз действително се наслаждавам работния процес тук.

Стилът на Джиамати във филма е неописуем – огромна диамантена обица, бръсната глава с изключение на една конска опашка отзад, чанта през рамо с огромен старомоден мобилен телефон в нея. И мустак! „Мустаците ми са фантастични! – изпада във възторг актьорът. – Паснаха ми идеално! Дъвча дъвка през цялото време и ако трябва да обрисувам героя си само с две думи – това са те: мустак с дъвка! Но най-страхотното в случая е, че изглеждам напълно правдоподобен мениджър за времето си. Тогава всички ние изглеждахме така.”

Последният член на основния актьорски състав е известната и много талантлива певица Мери Джей Блайдж. Тя е в ролята на Джъстис – управителка на „Винъс Клуб“ на Стрип, където Шери започва работа. „Вярвам, че Джъстис вижда в Шери самата себе си, – споделя Блайдж. – Тя вече е извървяла този път и разбира наистина как се чувства Шери и й показва по какъв начин да си върне самоуважението.”

Облечена като дискокралица от миналото, с дълги плитки и развяващи се широки панталони, Блайдж внася в образа цялата атрактивност на истинска музикална суперзвезда. „Мери Дж. Блайдж! Дори не знам какво да кажа! – възкликва Шанкман. – Тя бе първия ми избор за тази роля и съм много щастлив, че прие предложението ми. От нея струи невероятна енергия, мъдрост и поведение на суперзвезда.

„Никога, дори и след милион години, не бих допуснала, че мога да работя заедно с Том Круз, когото обожавам още от ролята му в Рискован бизнес, – смее се певицата. – Първият съвет, който той ми даде, бе когато го попитах Трябва ли да се притеснявам? беНе, няма място за притеснения. Ще ги разбиеш.’ Когато дойде момента за снимки, аз си повторих неговите думи и успях да дам най-доброто от себе си.

Холивуд се е променил доста през годините от 80те досега, но Шанкман иска да върне изгледа от миналото и зрителите да усетят бликащата енергия и живот на това място. Създателите на филма избират за локация на снимките Флорида. Когато Джон Хътман започва работата си по дизайна на продукцията, той се фокусира върху главното желание на Шанкман – достоверност. „Той каза Искам рок клуба да бъде реален. Искам Сънсет Стрип да бъде истински` – споделя Хътман, – Затова с готовност пресъздадохме един характерен клуб, като извлякохме най-добрите елементи от рок‘ен‘рола на едно място. Някои от препратките ни са взаимствани от Лос Анджелис, а други от CBGB’s в Ню Йорк.”

Хътман и неговият екип изграждат Сънсет Стрип на улица във Флорида в действителната му форма. „Начинът, по който изживяваш Сънсет Стрип, е сякаш минаваш по нея, – казва той. – Който е карал по нея през 80те, знае за какво говоря.Хей, ето Рокси. А това е Рейнбоу Рум. Ето и Тауър Рекърдс.Ние пресъздадохме тези сгради в разстояние от една пресечка.Предварително посетихме всички места и получихме разрешение да ги използваме за целите на филма.

Когато си мислиш за костюмите от 80те, въображението може да се развихри доста, но дизайнерът на костюмите Рита Раяктърси на първо място да внесе достоверност.„Отправната ни точка бе, че модата от 80те години изглежда донякъде нелепа и абсурдна от днешна гледна точка, – казва тя. – Наистина във филма има голяма доза хумор, но ние не искахме той да произтича от дрехите на героите. Затова смятам, че като цяло гардеробът трябва да бъде реалистичен и пригоден към отделните персонажи.

„Външният вид на героите е много специфичен, защото става дума за рокаджии, – казва коафьорът Камил Френд. – Разглеждахме безброй фотоси на Мадона, Синди Лоупър, Дона Самър, всички рокбанди като Def Leppard и Guns N’ Roses – имахме богат материал за вдъхновение.

Продуцентът Грант обобщава: „Адам държеше всичко да бъде достоверно, – казва той. – и всички елементи да са част от едно цяло. Затова членовете на екипа харесват толкова много да работят с него – той им дава творческа свобода да създават сами, което е от изключително значение за един артист, независимо дали е оператор, художник, хореограф или актьор.

В минутите на подготовка за голямата сцена в „Дъ Бърбън Рум“, когато всичко е изпълнено с дим и статисти, а екипа и актьорите стоят по местата си, чакайки сигнала на Шанкман за начало на снимките, режисьорът споделя:„Уморен съм, но се чувствам страхотно. Уморен съм, защото имахме да свършим толкова много работа, но съм извънредно щастлив, защото всички се раздаваха на 100% и крайният резултат е невероятен. От всички елементи, взети заедно, се получи един много специален филм, и аз не бих могъл да искам нищо повече.

Скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

58 + = 66