rakavoganiaИздателство ЕРА представя „Ръка в огъня“ на Хюго Хамилтън

Истинският приятел бил онзи, който би сложил ръката си в огъня за теб… 

„Тук нещата се правят по странен начин.“

Така смята младият дърводелец Вид Чозич, сръбски имигрант в Дъблин. Неговото усилие да се приспособи към враждебното общество предизвиква объркване и горчивина. Вид разбира, че като чужденец, често не разчита добре сигналите. Последствията понякога са комични, друг път – бедствени, но объркването надделява над желанието му да се установи.

За чистосърдечен човек като него двуличието, насилието и предателството, с което се сблъсква са плашещи и неразбираеми. Изведнъж той се пръвръща в невинен разказвач, на чийто рамене ляга товарът на съучастничество в ужасяващи събития.

Вид бързо успява да се сближи с адвоката Кевин Конканън и започва работа за неговото семейство. Тяхното приятелство обаче е помрачено от жесток инцидент. Когато смъртоносната сянка на омразата и насилието започва да кръжи около тях, Вид разбира, че то е поставено под нарастваща заплаха с фатални последствия.

Историята на Вид се преплита с тази на Мери Конканън. Като нарушител на морала в далечното минало, тя е отлъчена от църквата и впоследствие намерена мъртва. Тази нашепвана история, толкова позорна и мистериозна, все още има мрачно въздействие върху семейство Конканън и води Вид към сложна, неочаквана развръзка.

Хюго Хамилтън е удостоен с множество литературни награди – призът за ирландска литература „Rooney“, френската награда „Femina Etranger“, италианската „Premio Berto“ и германският орден за заслуги „Bundesverdienstkreuz“. През 2011г. Хюго Хамилтън е номиниран и за Европейската награда за книга за романа му „Ръка в огъня“.

Чрез „Ръка в огъня“ Хамилтън ни представя изключително завладяващ и оригинален поглед към съвременна Ирландия – гостоприемна и същевременно недостъпна. Това е творба със силна и въздействаща история, може да се разглежда като социален роман, първият в ирландската традиция, написан от източноевропейска гледна точка.

Хюго Хамилтън е роден в Дъблин през 1953 година в семейство на баща – ирландец и майка – германка. Баща му е строг националист, който забранява на децата си да използват английски език и настоява да говорят само на немски или ирландски. Забраната прави този език предизвикателство за младия Хамилтън – той репетира тайно диалози, които е чувал извън дома си, за да го усъвършенства. Като следствие от това, Хамилтън израства с три езика – английски, ирландски и немски, но и с чувство за непринадлежност към културите, свързани с тях.

Проблемите за езика, националната и културна принадлежност и най-вече идентичността на индивида проникват във всичките му разкази и романи. Героите на Хамилтън живеят не само между различни култури и езици, но и между миналото и бъдещето; между невинност и вина; между мъдрост и наивност.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 1