Премиера в България: 19.04.2013г.
Световна премиера: 08.03.2013г.
Жанр: Комедия
Продължителност: 90 минути
Формат: 2D
Сценарист: Педро Алмодовар
Режисьор: Педро Алмодовар
В ролите: Бланка Суарез, Пенелопе Круз, Паз Вега, Антонио Бандерас, Уго Силва, Хавиер Камара, Лола Дуеня, Сесилия Рот, Мигел-Анхел Силвестри, Хосе-Мария Айпик
Разпространител: ПРО Филмс / El Deseo

Разнообразна група от хора е поставена в извънредна ситуация на борда на самолет, пътуващ към Мексико сити.
Техническа неизправност, по-скоро плод на недоглеждане от страна на човек, отколкото проблем на техниката, поставя под заплаха живота на хората на борда на полет 2549 на авиокомпания Peninsula.
Пилотите – корави и опитни професионалисти, се опитват с помощта на наземния контрол да открият начин да разрешат сложната ситуация и да спасят стотиците животи на борда.
Стюардите на този полет са нетипични представители на тази професия – леко гротескни фигури, които в лицето на опастността загърбват своите лични проблеми и се посвещават телом и духом – буквално при това – на трудната задача да развеселят пътниците в бизнес класа, докато всички чакат да се намери решение на проблема.
Животът в облаците е доста сложен, но в крайна сметка и тук, както и на земята, всичко се свежда до две неща – секс и смърт.
Сред пътниците в бизнес класа са младоженци – купонджии, които са изтощени от сватбеното си тържество, но имат съвсем малко задръжки; финансист – измамник– безмилостен и безскрупулен в бизнес делата си, но в същото време баща, разкъсван от обич по избягалата си дъщеря; един непоправим съвременен Дон Жуан, който се опитва да скъса с едната си приятелка, докато се обяснява в любов на другата; девствена парапсихоложка; кралицата на жълтата преса и мексиканец с огромна тайна. Всеки от тях има причина да отиде в Мексико сити – по работа или за да избяга. И всички имат своите тайни, не само мексиканеца.
Тяхната безпомощност пред лицето на опастността провокира отприщването на абсолютната честност, признания и отпадането на всички задръжки. Надвисналата смърт, както и свръх доза мескалин в напитките, помагат на хората от самолета поне за малко да избягат от мисълта за предстоящия край.
Време е за сензационни изповеди и неочаквани действия.

Педро Алмодовар – биография

 

Той е роден в Калсада де Калатрава, провинция Сиудад Реал, в сърцето на Ла Манча, през 50-те. Когато е на 8 години, емигрира заедно със семейството си в Естемадура. Там получава диплома за завършено начално и средно образование, заедно с монасите салезиани и францисканците.

На 17 годишна възраст Алмодовар напуска дома и се премества в Мадрид, без никакви пари и работа, но с една много конкретна цел: да учи кинематография и да режисира филми. За него е невъзможно да се запише в Официалното филмово училище, защото Франко току-що го е закрил. Въпреки диктаторския режим, който задушава страната, за един младеж от провинцията Мадрид символизира култура, независимост и свобода. Той работи на много места, но за кратко, и успява да си купи първата Супер 8-милиметрова камера чак след като го наемат на „сериозна“ работа в Националната телефонна компания на Испания през 1971 г. Работи там в продължение на 12 години като помощник администратор и разнообразява своите утрини на работното място с други най-различни занимания, които стават основа за неговото оформяне като режисьор и личност.

През сутрините в телефонната компания, Алмодовар опознава в дълбочина испанската средна класа в началото на 70-те – ерата на консуматорството – неговите драми и неволи. Това е истинска златна мина за бъдещия разказвач. През вечерите и нощите, той пише, обича и играе в мистичната независима театрална група Лос Голиардос, и създава филми в Супер-8 (неговото единствено обучение като режисьор). Алмодовар си сътрудничи с много различни експериментални списания и пише разкази, някои от които биват публикувани. Става член на една подигравателна пънк-рок група, „Алмодовар и Макнамара“. Той има добрия късмет неговото личностно израстване да съвпадне с развитието на демократичен Мадрид в края на 70-те и началото на 80-те. Това е периодът, който светът познава като „Ла Мовида“.

Филмите му са преки наследници и свидетели на новородената испанска демокрация. След година и половина на динамични снимки на 16-милиметрова лента, през 1980 г. Алмодовар представя „Пепи, Луси, Бом“, нискобюджетен филм, направен с общите усилия на останалите от екипа и актьорския състав – всички аматьори, с изключение на Кармен Маура.

През 1986 г., Алмодовар основава компанията „El Deseo S.A.“, заедно със своя брат, Агустин. Техният първи проект е „Законът на желанието“. Оттогава, те продуцират всички филми, които Педро написва и режисира, а също така и такива на други млади режисьори.

През 1988 г., „Жени на ръба на нервна криза“ му донася световно признание. Оттогава, неговите филми се показват по целия свят. С „Всичко за майка ми“, Алмодовар печели първия си „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм, а също и „Златен глобус“, „Сезар“, три Европейски филмови награди, „Давид ди Донатело“, две награди „БАФТА“, седем награди „Гоя“ и 45 други.

Три години по-късно, „Говори с нея“ има същия, ако не по-добър успех. (Оскар за най-добър сценарий, пет Европейски филмови награди, две награди „БАФТА“, „Настро д’Ардженто“, „Сезар“ и много други награди по целия свят, но не и в Испания). Той продуцира четири много специални филма, високо оценени по света за тяхната смелост и изтънченост („Животът ми без мен“, „Святото момиче“, „Тайният живот на световете“ и „Жената без глава“, от Исабел Коишет и Лукреция Мартел).

През 2004 г., „Лошо възпитание“ е избран да открие Фестивала в Кан. Той получава изключително добри рецензии по целия свят. Номиниран е за много награди (От фестивала „Независим дух“, „БАФТА“, „Сезар“, на Европейската филмова академия) и печели престижната награда за най-добър чуждестранен филм на Нюйоркския кръг на критиците и също „Настро д’Ардженто“.

През 2006 г., получава наградата на Принца на Астурия. През същата година представя филма „Завръщане“ на Фестивала в Кан, където получава награда за Най-добър сценарий и Най-добра главна женска роля, за шестте актриси във филма, начело с Пенелопе Крус. Филмът получава пет награди „ЕФА“, пет „Гоя“, „Фипресси“, от Американския съюз на филмовите критици, и много други. (близо 72). Пенелопе е номинирана за „Оскар“ за най-добра актриса. За пръв път испанска актриса бива номинирана и при това в испански филм.

До премиерата на „Свалки в облаците” „Завръщане“ е най-популярният филм на Алмодовар по отношение на приходи от прожекции, но по всичко изглежда, че новата комедия ще се превърне в най-касовия филм в кариерата на Педро до момента.

Скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here