Разбери кой печели копие на романа от месец на книгата, ОТ ТУК!

 

 

Готическият роман е утвърдена световна класика, която за първи път излиза на български език и дебютът й у нас е своеобразно събитие.

Зловещо и прокълнато имение, построено през XIX век, се извисява самотно, привличайки погледа на изследовател на паранормалното, който решава да го използва, за да докаже съществуването на свръхестествените сили… Така започва призрачният и обсебващ ужас на един от крайъгълните представители на модерния готически роман и вдъхновение за десетки автори, сред които Ричард Матисън, Стивън Кинг и Нийл Геймън: емблематичният и досега неиздаван у нас жанров шедьовър Свърталище на духове”    (ИК „Изток-Запад) на Шърли Дкасън.

 

Сам-сама на света, Елинър Ванс с радост приема поканата на д-р Джон Монтагю да прекара лятото в тайнственото имение Хил Хаус. Към компанията се присъединяват Теодора – художничка със свръхсетивни способности, и Люк – наследникът на имението. Обаче това, което започва като безгрижен на пръв поглед експеримент, бързо се превръща в пътешествие из най-мрачните кошмари на човешкото съзнание и подсъзнание, а развитието на атмосферния и зловещ драматизъм е на път да доведе до кулминация, след която може би не всички ще останат живи… 

Свърталище на духове” е публикувана през 1959 г. и макар още навремето да се утвърждава като истинска сензация, едва сега излиза за пръв път в България. Акламираният американски режисьор Робърт Уайз, който стои зад „Звукът на музиката” и „Уестсайдска история”, екранизира романа през 1963 г. и филмът се оказва – подобно на книгата – изключително добре приета и от критиката, и от аудиторията творба. През 1999 г. холандецът Ян де Бонт прави римейк с участието на Лиъм Нийсън и Катрин Зита-Джоунс, който макар да не блести с особени художествени качества, отново връща интереса и припомня признанието към великолепната книга на Джаксън… Днес „Свърталище на духове” е произведение с безспорно фундаментална роля във формирането и модифицирането на т. нар. „ghost-story” поджанр.

 За автора

Джаксън е родена в Сан Франциско през 1916 г. За пръв път получава широко признание за своя разказ „Лотарията”, публикуван през 1949 г. За романите й е характерно използването на реалистична обстановка за развиването на сюжети, които често включват елементи на хорър, окултизъм и дълбок, аналитичен психологизъм. Джаксън е автор и на няколко публицистични заглавия, а книгата й „Ела с мен” е сборник с разкази, лекции и част от романа, върху който тя е работила, когато умира през 1965 г. Наследството й е огромно и влиянието на творчеството й върху остросюжетните жанрове и мотиви от втората половина на XX век, а и след това, може да се разпознае лесно – това, което Джаксън отрано постига с оригиналност и находчивост, днес е общоприета стилистична и фабулна норма, а зловещото очарование на „Свърталище на духове” е абсолютният връх в кариерата й, който и досега не е изгубил обсебващия си блясък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

35 − = 33