На 16.01.2020г. почина Кристофър Толкин. Той бе син на легенадрния автор на „Властелинът на пръстените“ Джей Ар Ар Толкин. Кристофър бе на 95г.

Кристофър Толкин почина на 95г. The Talkin Society изпраща най-дълбоките си съболезнования на Байли, Саймън, Адам, Рейчъл и цялото семейство Толкин. – организацията сподели в Twitter

Кристофър Толкин е третия син на Толкин и е добре познат, сред феновете на баща му. Докато расте, Кристофър показва огромен интерес към работата на баща си. Той редактира и публикува много от неиздадените материали. Част от тях са „Силмарилион“ през 1977г. и „Падението на Гондолин“ през 2018г. Най-прочут е с издаването на историчестките записки по Средната земя след смъртта на баща си през 1973г.

Кристофър е роден в Лийдс, Великобритания. Той е служил в армията и е бил част от Кралските Въздушни Сили през втората световна война. След това се завръща вкъщи за да завърши учението си.

Шон Гънър, президент на Tolkien Society, също реагира в Twitter.

Като президент на Talkien Society това за мен и всички нас е най-тежкия ден. Кристофър Толкин бе титан на фантазията и неговото наследство ще живее винаги.

Twitter профилът на предстоящия сериал „Властелинът на пръстените“ на Amazon, също изрази съпричастност.

Кристофър Толкин е дал толкова много за светът на Светната Земя. Изключително благодарни сме за неговата страст. Ще липсва много.

The Tolkien Estate ще се надзирава от съпругата му Байли Толкон и внуците на Толкин Майкъл, Джордж и Реуел.

Източник: Variety

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 81 = 85