Продължението или оригиналът?Солдадо – рецензия от Гено Петров

Въпреки че не бе големия финансов хит ., ето че „Сикарио“, три години по-късно от премиерата на първия филм, се сдобива с продължение –  „Сикарио 2: Солдадо“. Съвсем нормално е да има питания от рода на : „По-добър ли е от първия филм“, „Продължена ли е сюжетната нишка“? Категоричен отговор може да се даде единствено на втория въпрос – не, не е продължена. Но трябва да се отбележи, че тематиката си остава почти същата. И като че ли това е едно от малкото общи неща с първия филм.Солдадо – рецензия от Гено Петров

Тук, В Европа, ежедневно сме заливани с проблеми, концентрирани около бежанците, идващи от Близкия изток. Зад Океана си имат подобен проблем – бежанци, идващи от Латинска Америка. Повечето от тези, уж „икономически имигранти“, се използват за мулета – пренасят най-вече наркотици. Дребна част са от една огромна наркомрежа, включваща корумпирани полицаи и политици.  Върху този сериозен политически проблем  „Сикарио“  от 2015 г., колкото и профанно да звучи, хвърли доста яснота. Все пак киното не служи само за забавление – то е и един отличен комуникативен канал и може да просветлява понякога.Солдадо – рецензия от Гено Петров

Солдадо - рецензия от Гено Петров

Сюжетът

За какво става дума във втората част на „Сикарио“? Нарковойната на американо-мексиканската граница ескалира, след като картелите са започнали да осъществяват през нея трафик на терористи. Федералният агент Мат Грейвър (Джош Бролин) отново работи в екип с непредсказуемия Алехандро (Бенисио Дел Торо). Получават задача от американскот правителство. Двамата, заедно с екипа им, отвличат дъщерята на виден мексикански наркобос с огромно влияние. Няколко картела се намесват.

Настава голяма и кървава вакханлия. Героят на Бролин се измъква и се завръща в САЩ, докато този на Дел Торо, остава заедно с момичето на мексиканска територия. Пита се в задачата – как може дъщерята на наркобарона да премине границата, и то незабелязано. Между двамата приятели настъпва колизия. Грейвър иска, но няма как да помогне на Алехандро, който вече трябва да се оправя сам. Преследван е от две страни – американското правителство, което не иска да раздухва случая и от мексиканска страна – по петите му са хората на бащата на момичето.

Неизбежните клишета Солдадо – рецензия от Гено Петров

Едно да трябва да е ясно – клишета са неизбежни. В наши дни трудно някой би направил изцяло оригинален филм. Та дори и големия Джим Джармуш казва:“Чувствай се свободен да откраднеш от всяко място, което ти носи вдъхновение или разпалва въображението ти.“ Отделни теми и мотиви в „Сикарио 2: Солдадо“ сме ги гледали и в  други филми  – за това как главния герой трябва да събере екип, с който да пребори лошите; за това как главния герой заедно с малко момиче трябва да премине през перипетии, за да постигне целта си; за разрива между двамата главни герои; а и колко филми за трафика на наркотици и хора от Мексико в САЩ сме гледали.

И тук казвам какво от това? Филмът е с много силна актьорска игра, безупречна операторска работа, въздействаща музика, отличен режисьорски стил. Дупките в сценария остават на заден план, защото чисто визуално „Сикарио 2: Солдадо“ е на много, много високо ниво.Солдадо – рецензия от Гено Петров

Солдадо - рецензия от Гено Петров

Липсват…

Кои липсват в  „Сикарио 2: Солдадо“? На първо място, разбира се, това е един от големите визионери в киното в момента – Дени Вилньов. Да не забравяме, че със „Сикарио“ той окончателно се утвърди и като топ-режисьор. Доказателсто – „Първи контакт“ и „Блейд Рънър 2049“. Другият голям липсващ е може би най-големия оператор на нашето време – Роджър Дийкинс, който най-накрая взе „Оскар“.

От четиринадесетия опит. Другото голямо име – покойния Йохан Йохансон, отишъл си внезапно в началото на годината, който бе и номиниран за „Оскар“ за работата си в „Сикарио“. Другият липсващ е главната героиня във филма от 2015 г. Емили Блънт. Всъщност е имало вариант тя да вземе участие във филма, но Тайлър Шеридан и Стефано Солима са преценили, че не им трябва. Просто са нямали нужда от герой, „носител“ на морал, какъвто бе тя в първа част. И крайният резултат е налице – във филма като че ли няма нито изявени  протагонисти, нито антагонисти.

Звездите

Джош Бролин и Бенисио Дел Тора са звездите на филма. Играта им е на висота, което не е изненада за двамата. Бролин, например, е един от най-подценяваните актьори. С рутина изиграва и поддържащи („Непреклонните“, „Вроден порок“ и „Еверест“, ), и главни роли („Няма място за старите кучета“,„Аве, Цезаре“, „Ден на труда“). Забележете, всичките филми са различни, различен жанр, различен герой. Все си мисля, че това пък ще бъдат филмите за „Сикарио“, с които ще запомним Бенисио Дел Торо, ще бъдат неговия почерк. Със сигурност ако има класациq за най-добрите „badass“ герои, то той ще бъде в челните места.Солдадо – рецензия от Гено Петров

Солдадо - рецензия от Гено Петров

Стефано Солима е непознато име за масовия кинозрител. Изборът за режисьор в негово лице изненада мнозина. Това е едва трети негов пълнометражен филм и първи опит в американското кино. Режисирал е доста епизоди от най-различни италиански сериали, може би, от които най-известен е „Гомора“.

Оператор е Дариуш Волски. И да си призная – не направих разлика от първия филм. Все едно е Роджър Дийкинс. В началото има страхотна еднокадрова сцена, от която ми се изправиха косите. Няма как да не се забележи.

Автор на музиката е сънародничката на Йохан Йохансон младата Хилдур Гуднадотир. Това е първият й голям филм, в който е главен автор на музиката. Въпреки че с работата си не открива топлата вода, музиката е едно подобаващо ниво и достойно продължава делото на Йохансон.Солдадо – рецензия от Гено Петров

Солдадо - рецензия от Гено Петров

Тейлър Шеридан

Стигаме до създателя на поредицата Тейлър Шеридан. Треторазреден актьор, имащ дважди по-голям талант като сценарист. Даже и като режисьор – „Дивата река“. Яд ме е, че този филм не доби нужната популярност, която заслужава и бе пренебрегнат от всякакъв тип награди. Причината е прозаична – разпространява се от „Уайнстийн къмпани“, а всички знаем какви ги надроби Харви Уайнстийн. „Сикарио 2: Солдадо“ му може би не най-слабия, а най-малко добрия сценарий. Няма ги силните и реалистични диализи, движещото средство в „На всяка цена“ и „Дивата река“.Някои сцени в лентата са претрупани и доста изкуствени. От силната игра на актьорите това почти не се забелязва. Плюсовете – в сценариите си Шеридан спазва единство на време и място. Действието във филмите му се развива винаги в порядъка на няколко дни – от 48 до 96 часа. Сценариите, които пише са въздействащи, леко мудни, но достатъчно зрителят да не изпуска поглед от екрана.Солдадо – рецензия от Гено Петров

„Сикарио 2: Солдадо“ е суров, безкомпромисен филм по наболели теми. Светът, изобразен във филма, е показан по достатъчно реалистичен начин. Когато реализма в един филм се съюзи с добра актьорска игра, красив визуален стил и въздействаща музика, то филма се превръща в неповторимо изживяване, особено ако се гледа на голям екран.

Междудругото, краят на филма подсказва, че е твърде вероятно да има трета част, за която съм убеден, че феновете на първите две части, вече треперят от вълнение.

Филмът е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Лента!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 3