На 8 юни тази година ще се проведе 12-то издание на София Прайд под надслов „Не
давай власт на омразата, дай власт на любовта“. Освен ежегодното шествие, София Прайд включва палитра от активности, сред които София Прайд Филм Фест , културна програма на София Прайд Арт, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.София Прайд Филм Фест

За 8-ма поредна година София Прайд Филм Фест представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино. София Прайд Арт е фестивалът, който предлага разнообразна културна програма, а в рамките на София Прайд Спорт, любителите на спорта ще могат да участват в разнообразната програма.

Представяме ви пълната програма от предстоящото София Прайд Филм Фест.Може да следите всичко за събитието и на официалния фейсбук профил.

София Прайд Филм Фест

23 май, 19:00, Дом на киното

ДА СЕ РАЗКРИЕШ / OUT

Франция, 2018,                67′

Режисьор: Дени Паро

Чрез монтаж на мощни и вълнуващи клипчета, качени в интернет от млади гейове, бисексуални, лесбийки и транссексуални, филмът ни кара да изпитаме онзи неописуем момент, в който тези хора разкриват себе си. След това личният и социалният им живот се променя завинаги. София Прайд Филм Фест

28 май, 20:30, Одеон

ПОЛИЛЕНД / POLYLAND 

Полша, 2018, 72′

Режисьор: Даса Райманова

Този документален филм разказва за три различни жени, които са жертви на различен тип дискриминация – да си мюсюлманин, да си чернокож и да си част от ЛГБТ обществото. Всичко това се случва във Вроцлав – Европейската столица на културата за 2016 г.София Прайд Филм Фест

4 юни, 20:30, Одеон

ЕУФОРИЯ / EUPHORIA 

Италия,                2018, 115′

Режисьор: Валерия Голино

В ролите: Рикардо Скамарчио, Валерио Мастандреа, Изабела Ферари, Валентина Черви, Андреа Германи, Марциа Убалди, Ясмине Тринча

Матео е успешен млад, безскрупулен и очарователен предприемач. Брат му Еторе живее в малкото провинциално градче, в което двамата са отраснали, и преподава в училище. Той е деликатен и честен мъж, който винаги е стоял леко встрани, в сянка, от страх да не направи грешка. На пръв поглед двамата изглеждат много различни. Но животът ги събира отново и една трудна ситуация им дава възможност да се опознаят и преоткрият.

5 юни, 20:30, Одеон

GAZE on Tour 2018 – Irish LGBT shorts на София Прайд Филм Фест 

Ирландия, 2018, 86‘

Режисьори: Eleanor Rogers, Eoin Maher, Kate Dolan, Harry Lighton, Hugh Rogers, Paul Rowley

Късометражна програма, курирана от фестивала GAZE 2018, която отразява цветния спектър от гласове, смелите фантазии и уникални преживявания на ирландската ЛГБТ общност.

7 юни, 20:30, Одеон

OBSCURO BARROCO & ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МАРША! 

OBSCURO BARROCO

Гърция-Франция, 2018, 60‘

Режисьор: Евангелия Краниоти

Кино, което трансформира и поглъща. Следвайки емблематичната транссексуална фигура Луана Мунис (1961-2017), OBSCURO BARROCO задава въпроси за желанието за трансформация на тялото, както интимна, така и социална.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МАРША!

САЩ, 2018, 14′

Режисьори: Reina Gossett & Sasha Wortzel

Филм за емблематичната транссексуална активистка, Marsha „Pay it No Mind“ Johnson и нейния живот в часовете, преди да запали бунтовете в „Стоунуол“ от 1969 г. в Ню Йорк.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

61 + = 69