Издателство Книгомания

ARTO+

Георги Тошев

Ви канят на следните събития по случай 80-годишнината от рождението на Невена Коканова:

∙ 12.12.2018 – 19,00 ч. – клуб „Перото“ – премиера на книгата „Години любов“ с участието на Георги Тошев, Теодора Шарланджиева, Мария Статулова, режисьора Павел Павлов.

∙ 13.12.2018 – 18,30 ч. – кино „Одеон“ премиера на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“; с участието на Георги Тошев, колеги на Невена Коканова.

   ∙ 14.12.2018 – 18,00 ч. – Сатиричен театър – откриване на изложбата „Невена и Сатирата“; с участието на Калин Сърменов и приятели на Невена Коканова.

Хората идват и питат: Коя е къщата на Невена Коканова?

В Чомаци съм, в Габровския Балкан. Селото, което Невена избра за спасение от суетата. Днес то носи името Иглика. Място, свързано с нея завинаги. Тук довършвам новото допълнено издание на книгата за Невена Коканова.

Отскоро на каменната ограда, разделяща нейния свят от този на другите, е поставен красив дървен надпис: „Любим кът и гнездо на спасението на Невена Коканова“. Подарък от приятеля Дикран, съседа по къща.

Хората идват, спират, оставят цветя. Спомнят си Невена. Години любов, която продължава и след като стопанката я няма.

Невена продължава да е загадка и вълнение. Актриса, която публиката помни. Обичана жена. Баба, която не дочака своя внук.

Майка, която искаше всичко за своето момиче.

Невена обичаше да се прибира в себе си. Да стои в тишина, да се грижи за цветята или да храни животните. Чомаци беше мярката ѝ за нормалност. Дългите разходки из селото. Дърветата. Спомените и огънят, в който сама изгори писмата, снимките, една голяма част от живота си, когато се сбогуваше с него.

Как ли щяха да изглеждат очите, лицето, душата ѝ на 80 години?

Георги Тошев

  „Години любов. Невена Коканова“ – с автор Георги Тошев, е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата – и неслучайно излиза точно в годината, когато тя щеше да навърши 80 – на 12 декември. Затова и официалното представяне на луксозното издание ще се състои в няколко поредни дни през декември. Честването започва на 8 декември в Български културен институт в Берлин, където книгата ще бъде представена заедно с документалния филм „Коя съм“ с участието на Теодора Шарланджиева – дъщеря на Невена Коканова, актрисата Мария Статулова и автора Георги Тошев. На 10 декември отново в Берлин предстои прожекция на филма „Спомен за близначката“ реж. Любомир Шарланджиев с участието на Теодора Шарланджиева. През месец декември в кино „Одеон“ тече панорама с филми на Коканова – „НепознатиТЕ роли на Невена Коканова“.

   Много от фотографиите в „Години живот“ се публикуват за пръв път – те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. Ще видим първата дама на българското кино като дете, а после и като начинаеща артистка в Ямболския театър; сполетяна рано от успеха, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка. Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-ия й рожден ден, скромно отбелязан с „Важното е да си желана“ в театър „Възраждане“. В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

Очаквайте от средата на месец януари националното турне на книгата „Години любов“ и филмите за Невена Коканова!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

88 + = 95