Sianka i kokali„Егмонт България” издава „Сянка и кост” на Лий Бардуго – първия роман в новата фентъзи трилогия „Гриша”, вдъхновена от руската митология. Книгата ще може да се открие в книжарниците в цялата страна от 1 април, преводът е дело на Анелия Янева.
Следващата книга в трилогията – Siege and Storm, ще бъде издадена у нас на 10 юни. Третата и финална част – Ruin and Rising, ще се появи на книжния пазар през лятото на 2014 година.
 
Само тя може да се изправи срещу мрака. Ще я последвате ли?
Хората пристъпват със свито сърце в Долината на смъртната сянка – ивица от почти непрогледна тъмнина, обитавана от чудовища, които дебнат в мрака и се хранят с човешка плът. Нейната черна материя бавно разяжда Равка, страна на необятни територии и отминало величие. Но не всичко е загубено. Едно бледо и самотно момиче носи в себе си единствената надежда Равка да бъде спасена.
Никой не би описал Алина Старков като изключителна. Тя е просто картограф в Първата армия на Царя на Равка – някога могъща страна, разделена на две от Долината на смъртната сянка. Никой не бива да научава, че Алина е тайно влюбена в Мал, най-добрия й приятел от детските години. Най-вече самият Мал, следотарсачкойто се радва на успех както в избраното поприще, така и сред жените.
Когато полкът на Алина е атакуван на ръба на Долината, момичето спасява живота на Мал и на всички останали по изумителен и необясним начин. Какво точно се случва, самата тя не може да си спомни. Но неподозираната сила, която се крие в нея, може би е ключът към унищожаването на злото, дебнещо из Долината. И е причината Алина да бъде откъсната от всичко, което познава, и отведена в двореца.
Там започва обучението й за член на Гриша – магьосническия елит на Равка, чийто лидер е мистериозният Тъмнейший. Мрачен и непроницаем, той притежава прелъстителен чар и ужасяваща сила. Ако Алина иска да последва съдбата си, тя ще трябва не само да отключи дарбата си, но и да се изправи срещу опасното си влечение към Тъмнейший. А Мал? Въпреки бляскаво бъдеще, което се разкрива пред нея, тя все не може да забрави приятеля си от детинство…
Мракът настъпва,страната разчита на неосъзнатите й сили, а Алина ще трябва да се изправи пред тайните на Гриша… и пред тайните на сърцето си. Ще я последвате ли?
562333_516713355038955_1394524026_nВеликолепен, епичен, неустоим – това са само част от епитетите, с които читатели и критика отвъд Океана описват първия роман в новата трилогия „Гриша”.
„Сянка и кост” се появява на книжния пазар в САЩ през юни 2012 г. Не след дълго е обявена за книга на месеца от „Амазон” и влиза в челната десетка за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Правата за трилогията са продадени в 13 държави. През септември миналата година става ясно, че DreamWorks са се заели с екранизацията на книгите и са привлекли към проекта продуцента на филмите „Хари Потър”.
Колегите писатели на Лий Бардуго също не скъпят хвалебствията си по адрес на „Сянка и кост”. Сред феновете на трилогията са Вероника Рот („Дивергенти”) и Лейни Тейлър („Създадена от дим и кост”). „На фона на очарователен и пленяващ свят, богат да детайли, „Сянка и кост” не може да се сравни с нищо, което съм чела до момента”, коментира авторката на супер успешната поредица „Дивергенти”.
„Алина е умна и симпатична героиня, която с удоволствие ще последвам в следващия роман от трилогията”, добавя Вероника. „Романът на Лий Бардуго увличачитателя още от първата страница във вълнуващо и запомнящо се пътешествие, което проследява най-могъщия мотив на фентъзи романите – отключването на скритата вътре в теб сила”, пише Лейни Тейлър в статия, посветена на книгата, в„Ню Йорк Таймс”.
Но „Сянка и кост” не е точно фентъзи роман и е трудно да се рамкира жанрово. Някои биха поставили книгата наравно с класическото или с епичното фентъзи, но тя е много повече от това. „Цар пънк” е наименованието, което самата авторка измисля –  фентъзи, вдъхновено от естетиката, културата, митологията,политиката и социалния строй на Русия от началото на 19-и век.
7574_516711828372441_1257747395_nКоя е Лий Бардуго? Родена в Йерусалим, израства в Лос Анджелис и завършва английска литература в университета Йейл. Работи като журналист и копирайтър, преди да последва мечтата си и да напише първия си роман. Утолява страстта си към блясъка, таласъмите и костюмите чрез другата си кариера на холивудскигримьор.
Междувременно свири и в собствена група, Captain Automatic. Може да я посетите онлайн в личния й сайт, tumblr, facebook или да я последвате в twitter.
 Видео трейлър на „Сянка и кост” може да гледате тук.

Може да разгледате facebook страницата на книгите тук.

Вижте видео трейлъра към „Сянка и кост”:
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − = 13