„Театърът на невидимите деца“ е най-новото заглавие в поредицата „Любими книги за момчета“ на издателство „Труд“. За първи път в нея намира място детски роман на съвременен полски автор – Марчин Шчигелски, и това не е случайно. Романът е на изключително високо ниво и достойно се нарежда до книги като „Робинзон Крузо“, „Капитан Немо“, „Винету“ и др.

Шчигелски поставя изключително важна и в същото време болезнена тема за съвременното общество, а именно съдбата на децата в детските домове. В „Театър на невидимите деца“ разказвачът, момчето, през чиито очи читателят възприема случващото се и света наоколо и който разказва историята на собствената си съдба е Михал Шимчик. Загубил родителите си при катастрофа, когато бил бебе, а малко по-късно и баба си, Михал е принуден да живее в държавни детски домове.

Романът рисува неговите тревоги и несгоди, страховете му, че ще бъде осиновен, а после обратното – тъжното осъзнаване, че е прекалено голям, за да стане нечие дете. И въпреки това, въпреки че няма близки, Михал умее да обича и да кара другите да го обичат. Той иска да лети в Космоса на космически кораб заедно с най-близките си хора, които живеят в съзвездието Касиопея. Понеже няма много свои вещи, а му се иска да колекционира нещо, колекционира думи. Други деца от дома, в който е настанен, се вълнуват от музика, литература, театър. Всички те с възторг посрещат идеята да поставят на сцена пиеса, написана от тях специално за живота им в дома. Страстно желаят да излязат пред погледите на света и да бъдат видяни.

Освен, че разказва историята на едно момче, романът разкрива много повече, разкрива, че навсякъде по света живеят деца, които остават невидими за обществото. Те или са останали без родители, или родителите им не могат или не искат да се грижат за тях. Животът им минава зад стените на детски домове. Там те са едновременно защитени и обгрижени, но и изолирани. Понякога толкова свикват с този начин на живот, че дори не осъзнават колко е различен от живота на децата, които имат семейства. А те също имат свои мечти, таланти, стремежи.

Книгата излиза с подкрепата на POLAND Translation Program.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here