Вчера, 26.08.2020г., бе световната премиера на „Тенет“. Дългоочаквания блокбастър е първото голямо заглавие след избухването на COVID-19, което дебютира в кината. След многократни промени на премиерната дата, той най-сетне е тук.

Дали си струва? Четете спокойно, рецензията НЕ съдържа спойлери и в нея няма да прочетете нищо различно от вече показаното в трейлърите и видеата до момента. Но ще прочетете мнение и оценка.

„Тенет“ е най-амбициозния филм, който помня в съзнателния си живот. Може би, има нотка допълнителен афект и от това, че е ПЪРВИЯТ голям, от това, че е ПЪРВИЯТ след кризата, от това, че е НОЛЪН, от това, че имаше брилянтна маркетингова стратегия. Самият филм обаче, НЕ разочарова. Ще цитирам точно това, което споделих с приятелите си на излизане от залата:

Бях, като дете в лунапарк.

Чувствах се, като на въртележката.

В даден момент сам се улових, че гледам с отворена уста и ухилен до ушите. БУКВАЛНО! (не помня филм да ме е карал да гледам така в салона)

В „Тенет“ почти няма визуални ефекти. Те са ужасяващо малко. И те са абсолютно ненужни. Визуалния ефект е гениалната идея за течащия на обратно поток на времето.

Единият куршум върви напред, другият върви назад. Стреляш с празен пълнител срещу стената и куршумите се прибират от нея обратно в пистолета. Катастрофирала кола се завърта и преобръща многократно, докато парчетата и се подредят и пръснатите прозорци станат отново цели. Във филма това се нарича инверсия.

Преди да задълбаем в гениалната идея, нека се фокусираме върху обичайните качества или дефекти.

Тенет“ дава няколко страхотни изпълнения. Джон Уошингтън е усвоил каменното изражение, с което героят му да НЕ показва никаква емоция и да е символ на коравост и увереност, каквито демонстрира непрекъснато. Доскоро непознатият актьор ясно заявява, че МОЖЕ да изнесе високобюджетен блокбастър на плещите си.

Робърт Патисън продължава успешната си поредица от качествени изпълнения и идеята, че това във „Фарът“ не бе случайно. Каменно лице, което рядко се разчупва от усмивка и носи точно тази загадъчност, от която героят му има нужда.

TENET
(L-r) JACK CUTMORE-SCOTT, JOHN DAVID WASHINGTON and ROBERT PATTINSON

Дебики е единствения и най-силно нюансиран герой във филма. Нейната Кат преминава през канонада от емоции. Сълзи, усмивки, любов, хладнокръвие. Всичко. Тя е нежна и ранима, и силна, и непоколебима, и лъжкиня, и майка, и уплашена, и какво ли още не.

Кенет Брана заковава своя руснак злодей. Въпреки познатото лице и акцент, той е толкова убедителен, че в даден момент се превръща в олицетворение на абсолютното зло…

Кристофър Нолън остава много зад кадър. Много, което не показва. Много, което обяснява с по няколко думи и то придобива смисъл, но не и ясни очертания. Кой стои зад всичко? Какво, защо и кога е „Тенет“? Тук е редно да спомена, че Александра Филмс са решили да преведат думата Тенет в диалозите и тя вече, преведена на български, кара зрителите, неговорещи английски език да не улавят, че всъщност става въпрос за Тенет.

След финала на филма и равносметката, излязох с въпроси в главата си – „Имах ли нужда да ми покаже още? Имах ли нужда да получа още обяснения? Това недостатъчно ли беше? Отговора на всички тези въпроси е НЕ! Нолън показа точно толкова, от колкото има нужда.

TENET
Robert Pattinson

Филмът е изродски. Буквално- изродски в най-добрия смисъл на думата. Толкова педантично е подготвен и с такова отношение към детайла, което те кара да му простиш всичко. Има сцени, в които се случва толкова много на екран, толкова много, при това ЕДНОВРЕМЕННО, че нещата граничат само с една дума- ГЕНИАЛНОСТ!

Финалната атака в „Тенет“, финалната битка преди епичния завършек е истински, душевен оргазъм. Гледайки го на IMAX екран, това бяха най-силните моменти, в които се чувствах, като в лунапарка. Едни хора вървяха напред, други тичаха назад. Куршуми летяха напред и убиваха някой, докато други излизаха от трупове и се прибираха в пушките. Сгради се разрушаваха и след малко се събираха в първоначалния си вид. Имаше експлозии. Имаше имплозии. Имаше от всичко. Цялата лудост от идеята на обърнатия поток на времето в една сцена. Истинско безумие. И същевременно красота.

Филмът е изпълнен с обрати. Скрити герои, тайни мисии и самоличности. Изненадващи причини за събития. Думи подхвърлени в първата част, които придобиват ОГРОМНО значение във втората. Кой е човека в костюма и коя е скочилата жена от лодката? Подхвърлени просто ей така, но в трето действие, точно те се връщат с пълна сила и преобръщат представите ни.

Ще предполагате, ще гледате за детайли, ще улавяте хитрините на Нолън, за които той ще ви се отплати след това. Ще си блъскате главите от началото до края. Но, ще се забавлявате. Истински и по детски. Така, както само голямото кино го умее. Така, както само Нолън може да ни го даде на най-големия възможен екран.

„Тенет“ е такава каша, толкова брилянтно оркестрирана, която мозъка ви категорично ще си помисли, че не е схванал след излизането от залата. Всъщност не е така. Една кратка равносметка и разговор с приятел след филма, ще отнеме чувството на „колко съм тъп, боже“ и ще ви убеди, че всъщност сте уловили всичко и имате отговори на почти всички въпроси.

„Тенет“ е категорично най-доброто нещо, което се е случвало в световната киноиндустрия от много, много години насам. Може би такава главоблъсканица бе ранния Нолън и „Мементо“ от 2000г. , но тогава нямахме COVID, тогава нямахме такъв бюджет, тогава нямаше такова очакване и маркетинг. Сега е друго. Да вдигнеш очакванията до небесата и да ги оправдаеш… Нолън успява.

Категорично филмът няма да се хареса на всеки. От всички приятели в салона, само аз излязох в подобна еуфория. Останалите просто бяха харесали или нехаресали филма. Не съм фен на Нолън. „Интерстелър“ е далеч от идеята за добър филм за мен, „Дюнкерк“ също. Тук обаче, Нолън ме накара да преживея емоции и да работя с мозъка си в продължение на 150 мин. По начин, по който никой не ме е провокирал… не помня от кога.

TENET
John David Washington

„Тенет“ е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 9