Теодора Димова представя сборника си „Зове овцете си по име” на 25 октомври в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Видната българска писателка Теодора Димова представя последния си сборник с есета Зове овцете си по име (ИК „Сиела”) на 25 октомври от 18:00 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. За книгата ще говори проф. Михаил Неделчев.

Най-новата книга на Теодора Димова – Зове овцете си по име, излезе от печат в началото на лятото и бе представена за първи път на 31 май в книжарница „Сиела” във Фестивален и конгресен център-Варна. Сега сборникът с християнски есета на популярната българска писателка ще бъде официално представен и пред софийска публика. На 25 октомври (четвъртък) в 18:00 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” Теодора Димова и проф. Михаил Неделчев ще разкажат повече за Зове овцете си по име – за акта на творчество и неговото постоянно претворяване на едно нещо в друго, за процеса на издигане чрез творчество и за неминуемото „свличане” надолу, когато то отсъства. Софийската премиера на книгата е в рамките на клуб „Писмена” към Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Теодора Димова е едно от най-големите и разпознаваеми имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Емине”, „Майките”, „Адриана” и „Марма, Мариам”, отличени с редица престижни награди както у нас, така и в чужбина. През 2006 г. „Майките” печели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. В България романът се радва на 11 издания, а в чужбина е публикуван на цели 9 езика. „Адриана” също излиза отвъд граница с издания във Франция и в Чехия. През 2010 г. Теодора Димова печели Национална награда „Христо Г. Данов” в категория „Българска художествена литература” с „Марма, Мариам”, а през 2014 г. е удостоена с наградата за проза на Портал Култура – с изданието „Влакът за Емаус”. Сред последните й книги са сборникът с есета „Ороци”, който излезе в края на 2015 г., и повестта „Първият рожден ден” (2016).

Наред с романите и есеистиката си, Теодора Димова е известна и с драматургичните си текстове – сред деветте пиеси на Димова, играни у нас и в чужбина, са „Без кожа”, „Змийско мляко”, „Кучката”, „Любовници”, „Невинните” и др.

За корицата на Зове овцете си по име е използвана картина на Елена Черкасова. Художественото оформление е на Дамян Дамянов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here