Терминатор: Мрачна съдба28 години след най-великия научнофантастичен филм за всички времена… идва неговото продължение. „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ промени разбирането и начина за правене на визуални ефекти. Завинаги! Появиха се „Терминатор 3: Бунтът на машините“, „Терминатор: Спасение“ и „Терминатор: Генезис“. Последните два се очакваше да стартират нови трилогии. Това никога не се случи. „Бунтът на машините“ направи най-голямата грешка… лиши историята от Сара Конър. И не, не Т-800 или Джон Конър, а имено спойката между Арнолд и Линда са в основата на успеха на „Терминатор 2“. Преди да започнем, ето историята на новия филм, накратко:

Дo пpeди няĸoлĸo дни живoтa нa Дaни Paмoc бeшe идeaлeн, нo извeднъж вcичĸo ce пpoмeни: тя ce oзoвa в paзгapa нa вoйнa мeждy xopaтa и мaшини, в ĸoятo ocвeн Capa Koнъp, зa щacтиe и eвoлюиpaлaтa Гpeйc, e нa тяxнa cтpaнa. Tepминaтop  e изпpaтeн oт бъдeщeтo, зa дa cлoжи ĸpaй нa живoтa нa Дaни. Изглeждa чe тя щe бъдe бъpзo лиĸвидиpaнa, нo Capa cъбиpa eĸип oт aгeнти и пpиятeли зa дa cпpe мaшинaтa зa yбивaнe и дa зaщити Дaни. B битĸaтa, oт ĸoятo зaвиcи вcичĸo, жeнитe щe cpeщнaт T-800 (Apнoлд Швapцeнeгep).Taзи пopeдицa нe cлeдвa дeйcтвиятa нa Гeнeзиc, a ce paзвивa дeceтилeтия cлeд cъбитиятa в “Tepминaтop 2: Дeнят нa cтpaшния cъд” oт 1991 гoдинa, ĸoйтo e oтнoвo пo cцeнapий нa Джeймc Kaмepън.

Категорично- това е най-добрия Терминатор след оригиналния филм и неговото продължение! Преди 28 години в родния ми град, с едно жълто, детско чадърче на черни кръгове отидох на кино. И гледах „Терминатор 2: Денят на страшния съд“. Филмът ме беляза завинаги. Той ме изпрати там, където не предполагах, че е възможно. Филмът остави такъв ярък отпечатък върху детското ми съзнание, че нищо след него не успя да изтрие спомена. Той винаги тлееше. И чаках. Третия филм се доближи, но не успя. Четвъртия филм бе ужасно далеч. Петия филм представи най-безумната Сара Конър и „обрат“. Това е истинския Терминатор 3. Така продължава историята.

Сюжетната линия е колкото позната, толкова и различна. И има нещо, което тотално са успели да скрият от феновете. Каквото и да гледате преди началото на прожекцията, няма да разберете тайната. А тя е… първата сцена на филма. Тя е изумителна.

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!

снимки за Терминатор
Linda Hamilton stars in Skydance Productions and Paramount Pictures’ „TERMINATOR: DARK FATE.“

Ако все още сте тук, значи не се страхувате от тях. Още със старта на филма виждаме напълно неочаквана сцена. Виждаме младата Сара Конър, точно както изглежда в „Терминатор 2“. Както и Джон. Както и Т-800! Млади и в разцвета на силите си. И се случва немислимото. Този Т-800 убива Джон Конър. Бъдещето и Скай Нет не съществуват. Ето така е оправдано присъствието на Арнолд Шварценегер в ролята на Т – 800 в този филм!

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!!! 

След това зрелищно начало имаме познатата сцена на пристигането на лошия и добрия Терминатор. Е… лошият и добрата. Е… и не съвсем Терминатор. Фокусът върху голите начални сцени отсъства. Те вече не са новина. И екшънът започва. В движение се запознаваме с Дани и семейството и, Грейс и Рев-9 нахлуват в историята и гонката е в ход.

Габриел Луна (Рев- 9) е точно толкова успешен, колкото бе Робърт Патрик в ролята на Т-1000! Той обаче не е УЛТРА мускулестия Терминатор. Приятен на вид, релефен, но далеч по дребен от мащабите на Арнолд по онова време. Той отново копира всичко до което се докосне. Но има нововъведения. Копира и дрехи. И… може да отделя металния си ендоскелет от външната, течна обвивка! Така реално се превръща в две движещи се напълно самостоятелно машини.

Макензи Дейвис (Грейс) е голямата въпросителна, която след първия трейлър започна да придобива все по-добри краски в съзнанието на зрителите. Нейната Грейс не е Т-Х от „Терминатор 3“. Нейната Грейс не е Сара Конър от „Терминатор 2“. Нейната Грейс е… НЕЙНАТА ГРЕЙС. Тя не е Терминатор. Тя е човек. Но е обогатена… Има своите слабости. Но има и сила, на която и Т-800 и Т-1000 и Рев-9 могат да и завидят. Съчетанието на крехката и визия, бруталната и решителност и мотивацията в пазенето на Дани, превръщат Грейс в новата… Сара Конър? Новия Т-800? Не превръщат я в нещо, което до сега въсщност не сме виждали и не сме усещали.

снимки за Терминатор
Natalia Reyes stars in Skydance Productions and Paramount Pictures’ „TERMINATOR: DARK FATE.“

Наталия Рейес (Дани) е може би най-близка до младата Сара Конър от оригиналния „Терминатор“. Крехка, нищо неподозираща, запознаваща се с този нов свят и всичко в него СЕГА! Дани претърпява загуби и мъка. Дани се учи и трупа качества с напредването на историята. Тя няма НИЩО ОБЩО с Лусиана (Наталия Рейс в сериала „Fear The Walking Dead“) или която и е да друга героиня на актрисата.

Карл… Арнолд Шварценегер е тук. И както вече знаем, той се казва Карл. Защо? Робот ли е? Човек ли е? Защо още в трейлърите виждаме, че Сара възнамерява да го убие? И каква е цялата тайнственост около неговата персона? Каквото и да ви кажа за него ще разваля изненадата. Но Карл влиза в битката. Той се бие, а за останалото…

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!!

Gabriel Luna stars in Skydance Productions and Paramount Pictures’ „TERMINATOR: DARK FATE.“

Ако все още сте тук… вече четете на собствена отговорност!!! Карл всъщност е онзи робот, който е убил Джон Конър и сега  имайки семейство и дете има цел. Той ЩЕ помогне на Сара да опази Дани. Той вече знае, какво е означавал Джон за Сара или какво може би означава сега Дани. Действията и присъствието му са НАПЪЛНО оправдани и обяснени.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!!!

Сара Конър успява. Въпреки ужасно многото години и проблеми, които Линда Хамилтън е натрупала… нейната Сара Конър е кораво копеле. Тя е различна от онази Сара, която помним. Но тя е корава и тя преследва Терминатори. Сара е отново достоверен образ, който дава нужното на историята и не, тя НЕ Е излишна. Сара НЕ Е тук, за да предаде щафетата нататък. Тя е тук, за да остане.

Филмът има душа. Много душа. Той таи идеята за обреченост, която преследваше зритлие в „Терминатор 2“. Филмът има герои. СИЛНИ. Плътни. Герои, за които ти пука. И нови и стари. Сред героите има добри. Те са ясно изразени. Сред героите има и злодей. Най-зрелищния, който поредицата някога е виждала. Но филмът притежава и едни битки, каквито дори не предполагате, че е възможно да видите. Бруталната агресия и разушителна мощ, която може би помните от „Терминатор 3: Бунтът на машините“ и незабравимата сцена от битката между Т-Х и Т-800 в тоалетната. Силата на машините, всеки удар, всяко падане, скоростта на движение са брутални и съкрушителни. Още началната сцена и първия сблъсък между Грейс и Рев-9 ще накара дъха ви да спре. Голямата сцена с преследването и вече станалия иконичен момент с появяването на Сара Конър на моста-СЪЩО!

Екшънът и битките в „Терминатор: Мрачна съдба“ са от следващото ниво. Брутални, разрушителни точно, ама ТОЧНО в незабравимата стилистика на Терминатор. Няма екшън сцена, която да не остане в съзнанието ви дълго след края на филма. Дори леко мрачните сцени под вода са изумителни.

Оръжията… Да има пушки. Има пистолети. Има всякакви неща. Както имаше и в „Терминатор 2“. Но има и чук, верига, метални пръти, отломка от нещо, нещо, наподобяващо преса (или може би не съм го разбрал?!), неща които да ти паднат отгоре, коли които да те смажат и какво ли още не. Оръжията тук са от следващото ниво.

Има я мексиканската нотка. Има го испанския език. Онова, което бе загатнато и връзката на Сара с Мексико присъства. Заради нея? Гледайте за да разберете.

Слава богу, че не завършихме в леарна или насред лава. Слава богу, че нямаше сцена на голямото избухване или нещо от сорта. Слава богу, че нямаше разтопяване на „втория чип“. Слава богу, че беше различно. Много различно. И толкова, толкова зрелищно.

Финалната размазваща сцена между тримата (ще ви спестя кои са другите двама) изтръгна едно усещане, тлеещо в мене вече 28г. Когато Рев-9 е притиснат и двама се борят с него едновременно, тласкайки го към неизбежната гибел, в мен закрещя детето- „АРЕ ПУКНИ ВЕЧЕ БЕ Д**БА!!!! Пукни, пукни, пукни!!!“ И докато битката тече, това пулсираше в съзнанието ми непрекъснато. До такава степен бях уловен и „се биех с героите“ че вълнението ми изплува в думи, които преди 28г. крещях срещу Т-1000!

Mackenzie Davis stars in Skydance Productions and Paramount Pictures’ „TERMINATOR: DARK FATE.“

Когато развръзката дойде и преосмислих всички емоции, връхлетели ме през филма и кулминационната сцена… всищко се промени. И сълзите потекоха. Очите се напълниха. Носталгията избухна и благодарността към Камерън и Милър ме заля. Толкова много бях искал да ми хареса и толкова НЕ ВЯРВАХ, че е възможно нещо някога да се доближи до усещанията на „Терминатор 2“. Може би съм бил дете и за това съм останал така впечатлен и вече никога няма да е същото. Но „Терминатор: Мрачна съдба“ премина на следващото ниво. Той ме разплака и разля усещането на истинска благодарност за зрелището, за историята, за героите и за емоциите. Филмът работи на всички нива. Филмът е за феновете. Филмът е за всички нас, за които „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ е най-великия научнофантастичен филм на всички времена.

И наистина ли е толкова безгрешен? О, не разбира се! Улових няколко клиширани реплики, включително,  че „Това което ни очаква утре зависи от действията ни днес“, излязло от устата на Дани. Прекално много пъти съм го чувал и патетичния момент, в който го изръси, я накара да изглежда нелепа. Голямата изненада и коя е Дани… Вписва се в историята. Добре пасва на всичко. Но бе пазено в такава дълбока тайна, че очакването бе за УАУ! А не беше…Имаше ли още дефекти? О да… но те бледнеят и съзнанието ги трие мигновено. И остава усещането за истинско, блаженно задоволство.

Филмът, който 28г. чакахме за да се върнем към любимата митология. „Терминатор“ не е мъртъв и очевидно няма човек на планетата, който да е способен да даде душа на филма. Човека е един. Джеймс Камерън.

Не ни трябва Джон Конър. Не ни трябва Скай Нет. Може би дори не ни трябват Т-800 и Сара Конър. Филмът спокойно може да се облегне на плещите на Рев-9, Грейс и Дани. Спокойно митологията може да продължи с тях и без всичко останало. Те са новите добри, лоши, войни и герои.

Филмът завърши с надежда. Филмът завърши с много тъга и много носталгия. Филмът завърши с много болка и неминуемия спомен за усещането, когато преди 28г. Сара Конър натисна копчето, за да потпи Т-800 в лавата. Дали се случва нещо подобно сега? Няма да ви разваля удоволствието.

Най-добрия Терминатор след „Терминатор“ и „Терминатор 2: Денят на страшния съд“. За всички фенове. За всички, които харесват митологията. За мен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − = 7