Тъмният феникс- рецензия По-рано днес (06.06.2019г.) бе медийната прожекция на най-новия филм от сагата за мутантите. По покана на официалния разпространител за България- Александра филмс– CINEBOOM бе част от събитието. Респективно е време и за нашата Х-мен: Тъмният феникс- рецензия !

Объркан. Това бе първата ми реакция след края на филма. Многопластов. Толкова многопластов бе той, че след излизането от кино салона не можех да анализирам видяното. Поне не веднага. С това свързвам първоначалното си объркване. Със сигурност в главата ми пулсираше- хареса ми. Със сигурност в главата ми имаше голям, светещ надпис- добър е. Но само толкова? До там ли спира всичко? Преди да се пусна в анализ, нека си припомним историята .

Тъмният феникс- рецензия
 

Историята започва през 1992г. Мистик, Звяр, Буря и останалите са изпратени на мисия в космоса от Чарлс. Те имат за цел да спасят астронавти. Докато е там, телепатът Джийн Грей абсорбира отмъстителна, енергийна сила. Тя е позната, като силата на Феникса. Силата заплашва да завземе умът и тялото на Джийн.

След кратки разговори и размишления- равносметката. Това е един от най-добрите филми от цялата вселена на Х-мен до момента. Със сигурност върхът е „Логън: Върколакът“, но…. „Тъмният Феникс“ е някъде там. Точно до него.

Това е най-емоционалния филм от сагата. Той работи на всички нива. Има си и проблеми. Но работи.

ОТ ТУК ДО КРАЯ, СТАТИЯТА СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!!! ЧЕТИ НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!!!!

Тъмният феникс- рецензия Началната сцена с родителите на Джийн е брилянтната интродукция. Тя е изпълнена с детайли. Дори майката, прилича на малкото момиче. Моментално потъвам в идеята- че това ще бъде нейната история.

Моментът на абсорбирането на космическата енергия е брилянтен. Силен. Въздействащ. Въпреки цялата фантасмагория на сцената, погледът от далеч дава титанична идея на това, какво всъщност е абсорбирала Джийн.

Вътрешната и борба, неразбирането на силата, адаптацията и приемането на новото и аз са път, който Софи Търнър извървява на екрана в рамките на 2 часа. И се справя повече от добре. Джийн е момичето, което има сили и е непокорно. Тя е младият мутант, който е позитивен към приятелите си и готов да помага. Тя е несигурен телепат, който открива неподозирани дълбини на своите възможности. Зрялата Джийн е готова да смачка всичко и всички пред себе си. Тласната от правилната сила. Водена от подстрекаването на героинята на Джесика Частейн. Джийн Грей е най-силното същество на планетата и Софи Търнър ме накара да и вярвам.

Визуалните ефекти, очаквано за поредицата са на страхотно ниво. Финалната сцена с влака (която стана ясно, че е дошла при допълнителните снимки за филма) е феноменална. Всеки ход, всеки фрагмент на битката е наситен с мутанти, със сили и с необикновени събития. Смачкания вагон от Магнето, полетелия и размазан от Джийн Грей влак са само песъчинки от чудесно оркестрирана сцена.

Сблъсъка между Джийн и Х-мен в къщата и особено между Джийн и Магнето е силен. Грешката му да постави шлема си ще започне да пулсира в задната част на съзнанието ти веднага, щом видиш… че го прави. Развръзката е логична, приемлива и … окончателна?

Може би най успешния елемент на филма е разпадането на доверието. Разпадането на Х-мен. Превръщането на Чарлз в почти злодей. Силно. Емоционално. Наситено и осезаемо.

Заигравката с Х-мен и Х-women ще ви хареса много. Препратката към Х от името на мутантите също ще ви изненада.

Тъмният феникс- рецензия … ПРОБЛЕМИТЕ

По отношение на напасване на историята спрямо предходните филми имах доста проблеми. Възможно е много да съм забравил, възможно е много да съм пропуснал, но…. Мистик (Ребека Ромин- Стамос) в Х-мен 3 умира , като зрял мутант. Нейната смърт е много, много различна от съдбата на младата Мистик на Дженфър Лорънс.

Колко млад е Чарлз в началото? Как остарява той през годините? Дали „Младият Чарлс“ от началото на филма не е прекалено възрастен за да преживее цялата сюжетна нишка на професор Х до края? Този финал ли е финала на Тъмния Феникс? А на Джийн Грей? Къде е сюжетната нишка и забежката с Върколака? Случката с водата на езерото от Х-мен 2 и отключването на Феникса тогава? Много въпроси, на които ако седна да разсъждавам може и да изсмуча отговори от някъде, но общото усещане е за много, много грешки по отношение на времевите линии и връзките между отделните филми и този. Тъмният феникс- рецензия

Въпреки всичко, „Х-мен: Тъмния Феникс“ категорично се нарежда сред най добрите попълнения в сагата и заема второто място (да не кажа, че дублира първото на Логан). Филмът не е дивния екшън. Той НЕ залага на визуалните ефекти и битките. Той не дири способности и не ги демонстрира. Това е историята на Джийн Грей и Тъмния Феникс. Историята, която всички фенове на комикса твърдят, че заслужава самостоятелна вселена. Фази (като при Марвел) а не 1 филм и не 2 часа екранно време.

Х-мен: Тъмният Феникс“ тръгва в кино салоните в цялата страна от утре- 07.06.2019г., заедно със своята световна премиера. Разпространява- Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here